Hyppää sisältöön

Japanissa ehdotetaan seksin suojaikärajan nostamista 13 vuodesta 16 vuoteen

Esitys on osa seksuaalirikosten uudistusta. 13 vuoden suojaikäraja on kehittyneiden maiden alhaisin.

Seksiä kuvaavia sarjakuvia, ns. hentai-sarjakuvia tokiolaisessa kaupassa. Yksi hentain alalaji,  lolicon, kuvaa alle teini-ikäisiä eroottisesti.
Seksiä kuvaavia sarjakuvia, ns. hentai-mangaa tokiolaisessa kaupassa. Yksi hentain alalaji, lolicon, kuvaa alle teini-ikäisiä eroottisesti. Kuva: Alex Segre / Alamy / AOP
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Suojaikäraja Britanniassa on 16, Etelä-Koreassa ja Ranskassa 15 ja Saksassa ja Kiinassa 14 vuotta.

Mutta Japanissa se on 13.

Suojaikäraja on lakisääteinen ikäraja, jota nuoremman henkilön kanssa ei saman ikärajan ylittänyt henkilö saa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä, paitsi mahdollisesti, jos osapuolten välillä ei ole suurta kypsyyseroa.

Nyt Japanin oikeusministeriö esittää, että seksin harrastaminen alle 16-vuotiaan lapsen kanssa kriminalisoitaisiin. Eli ikärajaa nostettaisiin kolmestatoista kuuteentoista vuoteen.

Arvostelijoiden mukaan lakimuutos on pahasti myöhässä ja sitä tarvitaan kipeästi suojaamaan alaikäisiä seksirikoksen uhreja.

Lakiin jätettäisiin kuitenkin poikkeus, jonka mukaan sukupuoliyhdyntä olisi laillista, jos osapuolet ovat täyttäneet 13 ja heidän ikäeronsa on alle viisi vuotta.

Seksuaalilakiuudistukset otettiin lopulta käsittelyyn kolme vuotta sitten puhjenneiden mielenosoitusten jälkeen.

Nykylainsäädännön mukaan Japanissa raiskauksen uhrit joutuvat todistamaan, että mukana on ollut väkivaltaa tai sillä uhkailua, ja, että sitä on ollut mahdotonta estää.

Lainsäädännön uudistamista kannattavat pitävät muutoksia askeleena oikeaan suuntaan, mutta niiden jälkeenkin raiskausrikosten lainsäädäntö jää heidän mielestään Japanissa jälkeen yleisestä kansainvälisestä tasosta.

Suosittelemme