Hyppää sisältöön

Tältä näyttää upouudella kasarmilla – jokaiselle varusmiehelle tehtiin oma pistorasia kännykän latausta varten

Varuskunta-alueilla rakennetaan ja remontoidaan säännöllisesti. Poikkeuksellista on uusien kasarmien rakentaminen. Edellisen kerran uusia kasarmeja on noussut 25 vuotta sitten Kainuun prikaatiin.

Karjalan lennoston tuliterä kasarmi saa kiitosta niin kantahenkilökunnalta kuin varusmiehiltä.
Antti Karhunen

Karjalan lennosto ottaa maaliskuun alussa käyttöönsä ensimmäisen uuden työ- ja oppimisympäristökonseptin mukaisen kasarmin.

Siilinjärven Rissalassa palvelustaan suorittaa nykyisin noin 250 varusmiestä. Uuden kasarmin myötä määrää voidaan hieman kasvattaa. Samalla myös naisten määrää varusmiehissä voidaan lisätä. Uusissa tiloissa on huomioitu yhteiset sosiaalitilat aiempaa paremmin.

Karjalan lennoston komentajan, eversti Aki Puustisen mukaan rakennuksessa on huomioitu sisäilma, toimivuus ja eri toimintoja on eriytetty toisistaan.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että likaisilla ja kosteilla varusteilla ei uusiin tiloihin ole asiaa. Kenttävarusteita ei kuivata enää tuvissa vaan niille tarkoitetuissa tiloissa. Teltat ja muu kenttävarustus kuivataan eri rakennuksessa.

Varusmiesten tupakaappeihin ei siis enää pakata kuin sisäpalvelukseen sopivat varusteet. Samalla tupia on kalustettu vastaamaan nykyajan tarpeita.

– Tuvissa on televisiot, jossa luokkahuonekoulutus voidaan antaa suoraan tupiin, eikä tarvitse kasaantua yhteen paikkaan. Yritetään hiukan modernimmaksi tätä koulutusta saada, tiivistää eversti Aki Puustinen.

Karjalan lennoston kasarmin varusmiesten sosiaalitiloja.
Uudisrakennuksen ja parempien sosiaalitilojen myötä naisten osuutta palvelukseen astuvista voidaan kasvattaa. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Mukavuus paranee ja toiminta järkevöityy

Varusmiespalvelustaan suorittava alikersantti Valtteri Hollmén odottaa tyytyväisenä uusiin tiloihin pääsyä.

– Varmasti lisää palvelusmukavuutta ja motivaatiota, kiittelee Hollmén.

Kun aiemmin tuvan varusmiehillä oli käytössään muutama pistorasia esimerkiksi mobiililaitteiden lataamiseen, on jatkossa jokaisella majoittujalla oma pieni yöpöytä pistorasioineen.

– Jokaiselle näkösuoja, yövalo, yöpöytä. Ei kaikilla seiso tavarat samassa nurkkauksessa ja puhelimet latautuvat omalla paikalla, Hollmén kertoo.

Alikersantti Valtteri Hollmén on tyytyväinen, että uudet tuvat eivät ole vain nukkumista varten. Myös kaappiratkaisut saavat kiitosta.

Tupakaapit ovat mukautuvia ja niissäkin ilma vaihtuu jatkossa paremmin.

Vanhojen aikojen päiväpeitepinkat eivät myöskään kuulu nykyaikaiseen varusmiestupaan. Hollmén tosin naurahtaa, etteivät ne ole olleet hänen saapumiseränsä riesana aiemmassakaan kasarmissa.

Karjalan lennoston kasarmin sisäänkäynti. Sisäänkäynnillä varusteiden huuhtomiseen tarkoitettuja suihkuja.
Märät ja likaiset kenttävarusteet eivät kulje enää tupiin. Tilojen puhtaus on avainasemassa myös palvelusviihtyvyydessä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Vanhassa riittää korjattavaa

Puolustusvoimien kiinteistöistä vastaavan Puolustuskiinteistöjen investoinnit ovat 94 miljoonaa euroa vuodessa. Kasarmeja on vajaat 70, eli noin 15 prosenttia on koko rakennuskannasta.

Vanhimmat kasarmit ovat 1800-luvulta ja uudempienkin keskimääräinen rakennusvuosi sijoittuu 1960–70-luvuille. Satakunnan lennostoon suunnitellaan vastaavaa uudisrakennushanketta.

– Korjausvelkaa on paljon. Ylläpidolla ja vuosikorjauksiin panostamalla pystytään hallitsemaan nykyisiä olosuhteita, kertoo Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Suvi Jokio.

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Suvi Jokio. Ylen toimittaja Petri Julkunen haastattelee Jokiota.
Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Suvi Jokion mukaan varuskuntarakentaminen on tarpeiden, toiveiden ja rahojen yhteensovittamista. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Puolustuskiinteistöjen tavoittena on peruskorjata kaikki Puolustusvoimien majoitus-, työskentely- ja opiskelurakennukset tämän vuosikymmenen aikana.

Rissalassa on nyt käytännössä kaksi kasarmirakennusta. Vanha 1960-luvulla rakennettu kasarmi peruskorjataan täysin. Peruskorjauksen ja nyt valmistuneen kasarmirakennuksen yhteinen hintalappu on noin 16 miljoonaa euroa.

Peruskorjauksessa vanhaan kasarmiin tulee lisää majoitustupia ja kantahenkilökunnan toimistotiloja. Samalla varuskunnan terveysasema saa uudet tilat.

Karjalan lennoston komentaja Aki Puustinen muistuttaa, että ilmavoimat eroaa maavoimista myös kiinteiden rakennusten osalta.

Eversti Aki Puustinen ei haikaile vanhaan, mutta muistuttaa, että ilmavoimat edellyttävät kiinteitä rakennuksia, ja vanhalle kasarmillekin on käyttöä.

– Minun mielestä sen voi laittaa ihan uuteen uskoon, saadaan tilat paremmin hyötykäyttöön, Puustinen sanoo.

Aiheesta voi keskustella 22.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle