Hyppää sisältöön

PAU:n tukilakko loppuu tänään – Lapissa postin kulkuun vaikuttaa nimenomaan AKT:n työtaistelu

PAU:n lakko on vaikuttanut siten, ettei Postin toimipaikoissa ole purettu tai lastattu perävaunuja.

posti lajittelukeskus vantaa
PAU:n lakko loppuu tänään. Kuva: Markku Rantala / Yle
Taina Nuutinen-Kallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Posti- ja logistiikka-alan unionin eli PAU:n tukilakko loppuu tänään tiistai-iltana. Lakko on vaikuttanut siten, ettei Postin toimipaikoissa ole purettu tai lastattu perävaunuja.

PAU:n Lapin postituotannon pääluottamusmies Jyrki Sutinen kertoo, että Lapissa ei ole sellaisia toimintoja, joihin PAU:n tukilakko vaikuttaisi.

– Postilla sovelletaan useita työehtosopimuksia ja täällä postin kulkuun vaikuttaa nimenomaan Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden eli AKT:n työtaistelu, Sutinen tähdentää.

AKT:n lakon aikana postin kuljetuksia on tehty muun muassa alihankkijoiden voimin.

Lapissa on postiterminaaleja, mutta niiden toiminnot eivät ole olleet tukilakon piirissä. Sen sijaan Oulussa sijaitseva jakelukeskus on.

– Kun lakko kello 24 loppuu, niin työt jatkuvat työvuorosuunnitelman mukaisesti.

Luottamusmies Sutinen pitää tärkeänä sitä, että PAU tukee AKT:ta työtaistelussa.

– Vuonna 2019 AKT tuki meitä, joten on selvää, että me vuorostamme tuemme heitä. Ilmoitamme, että he eivät ole yksin. Työmarkkinatilanne on nyt häilyvä, joten osoitamme, ettei AKT ole yksin.

Vaikutukset näkyvät kaikkialla

Postilla on noin tuhat henkilökohtaisen palvelun pistettä ympäri Suomen. Valtaosa näistä palvelupisteistä on Postin kumppanien ylläpitämiä, ja ne sijaitsevat usein ruokakauppojen yhteydessä.

Postin viestintäpäällikön Jenni Mattsonin mukaan lakon aikana 15.–21. helmikuuta toimipisteistä ei ole noudettu lähteviä lähetyksiä ja jos toimipiste on täyttynyt, se ei enää ole voinut ottaa lähetyksiä vastaan.

– Palvelupisteiden mahdollista ruuhkautumista on valitettavan vaikea arvioida niiden asiakasvirtojen, sijaintien ja koon vaihdellessa, Mattson kertoo.

– Posti ei ole neuvotteluiden osapuoli emmekä voi vaikuttaa kiistan ratkaisuun, Mattson toteaa.

Mattson kertoo, että lakon vaikutukset näkyvät kaikkialla Suomessa.

– Toivomme, että sopuun päästään pikaisesti.

Lakon aikana lähetettyjen pakettien toimitukset ovat viivästyneet viidestä päivästä viikkoon. Viive johtuu niiden väliaikaisesta varastoinnista ja siihen liittyvän suman purkamisesta.

Lakon aikana lähetettyjen kirjeiden ja muiden kuin aamuyön varhaisjakelussa kulkevien lehtien toimitukset viivästyvät viikosta kahteen. Pidempi viive johtuu siitä, että kirjeiden vastaanottajia on merkittävästi enemmän valtakunnallisesti.

Paketit perille hitaammin

Keminmaalaisen verkkokauppa Disturbin asiakaspalveluvastaava Ulla Hanska kertoo, että heillä asiakkaat pystyvät valitsemaan kuljetuksen joko Postilta tai Matkahuollolta.

– Jos toimituksella on kiire, he ovat varmasti valinneet Matkahuollon, joka on toiminut normaalisti.

Postin kuljetuksessa paketit ovat kyllä päässeet perille, mutta hitaammin kuin normaalisti. Hanskan mukaan toimitusaika on ollut korkeimmillaan viikon verran.

– Asiakkaillamme riittää ymmärrystä viivästykselle, mutta toivottavasti uusia lakkoja ei ole tulossa, hän toteaa.

Suosittelemme sinulle