Hyppää sisältöön

Kymmenellä juustopussilla voi saada päiväannoksen huumeita, arvioi entinen päihderiippuvainen

Päihdetyön asiantuntija Juha-Pekka Pääskysaari tunnistaa marginaalisen toimintatavan jo 90-luvulta.

Lidlin juustohyllyllä parmesaanikori on tyhjä. Tuotetta saa lisää henkilökunnalta pyytämällä.
Helsingin itäisessä kantakaupungissa sijaitsevan Lidlin parmesaanikori oli 14. helmikuuta 2023 tyhjä. Kuva: Jani Nivala / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaupan hyllyltä anastettua parmesaanijuustoa on saattanut päätyä ravintoloiden käyttöön.

Näin ajatteli päihdetyön asiantuntija Juha-Pekka Pääskysaari luettuaan Ylen uutisen siitä, että parmesaania varastetaan niin paljon, ettei tuotetta voi pitää kaikkien kauppojen hyllyssä.

Pääskysaaren mukaan on mahdollista, että juustoa varastavat huumeita käyttävät henkilöt, jotka myyvät sitä eteenpäin ravintoloille.

– Jos henkilö myy kymmenen pussia puolellatoista tai kahdella eurolla kappale, hän tienaa tarpeeksi rahaa päiväannokseen huumeita.

Voit katsoa alta toimittaja Sara Salmen lyhyen videon siitä, miten juustot korostuvat Helsingin poliisin myymälävarkaustilastoissa:

Toimittaja Sara Salmi kävi katsomassa ruokakaupan juustohyllyä, joka oli tarkoituksella tyhjä.

Vuosikymmeniä kestänyt ilmiö

1990-luvulla itsekin päihteitä käyttäneen Juha-Pekka Pääskysaaren mukaan vuosien saatossa tuotteet ovat osin vaihtuneet, mutta toimintaperiaate on pysynyt samana.

– Välillä ne ovat olleet kahvipaketteja, monivitamiineja, lihaa ja leikkeleitä. Sisäfileethän ovat olleet kaupoissa jo pitkään tiskin takana. Kahvia myytiin silloisiin ravintoloihin ja elintarvikekioskeihin.

Ostajia tuotteille Pääskysaaren mukaan on.

– Se on pitkässä juoksussa iso säästö ravintoloitsijoille, jos he säästävät pari–kolmekymppiä päivässä juustoissa. Eikä tähän liity mitenkään ravintoloitsijan etninen tausta, vaan kaikki sitä ostivat, Pääskysaari kertoo 90-luvun kokemuksiinsa viitaten.

Omiin suihin vai laajempaan levitykseen?

Päihdetyön asiantuntija Juha-Pekka Pääskysaari uskoo, että kauppaa tapahtuu yhä.

– En näe varkauksille muuta selitystä kuin että ne menevät myyntiin, sillä itselle syötäviksi niitä ei varasteta. Jos varastettaisiin lihapiirakoita, niin ne menisivät syötäviksi.

Helsingin poliisista arvioitiin Ylelle viime viikolla, että varastetut elintarvikkeet menevät pääsääntöisesti varkaiden omaan käyttöön. Toisinaan eteen tulee tapauksia, joissa viedään isompia määriä samaa tuotetta kerralla.

– Silloin poliisille herää kysymys, välitetäänkö tuotetta johonkin tai myydäänkö sitä edelleen, kommentoi rikoskomisarion Jari Korkalainen.

Poliisin tiedossa ei kuitenkaan ole mitään järjestelmällisempää jälleenmyyntitoimintaa ja myymälävarasliigaa.

Pääskysaaren mukaan varastettuja tuotteita kaupittelevat huumeiden käyttäjät kuuluvat marginaaliin, joka käyttää huumeita kaduilla ja elää annoksesta annokseen.

– He eivät ole korvaushoidossa tai palveluiden piirissä, jonne heidät pitäisi tavalla tai toisella saada, Pääskysaari sanoo.

Suosittelemme sinulle