Hyppää sisältöön

Venäjä-tutkija: Putinin puhe oli täynnä sotaretoriikkaa ja syvää länsivastaisuutta – ärähti huvipursia ostaneelle eliitille

Venäjä-tutkija Kristiina Silvanin mukaan presidentti Putin pyrki tyynnyttelemään tavallisia ihmisiä, jotka ovat huolissaan Venäjän epävarmasta taloustilanteesta.

Nainen katsoo televisiosta, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää puhettaan Moskovassa 21. helmikuuta 2023.
Nainen katsoo televisiosta presidentti Vladimir Putinin puhetta Moskovassa. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansakunnan tila -puheessa oli kuultavissa populismia, vahvaa sotaretoriikkaa sekä tavallisen kansan tyynnyttelyä talousnäkymien suhteen, sanoo tutkijatohtori Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista.

Silvan näkee Putinin kritiikin venäläistä eliittiä kohtaan populismina eli kansaa kosiskelevana. Putin parjasi puheessa Venäjän eliittiä, joka on vienyt rikkautensa länteen ja ostanut huvipursia eikä ole investoinut Venäjän kehitykseen – ja kuinka he nyt joutuvat kärsimään väärästä valinnasta.

– Se saattoi olla populistista viestiä tavalliselle kansalle, että Putin ottaa etäisyyttä korruptoituneisiin oligarkkeihin, mutta ehkä jonkinlainen viesti venäläisille liikemiehille siitä, että nyt on korkea aika alkaa tukemaan Venäjän sotataloutta, Silvan pohtii.

Puhe oli täynnä sotaretoriikkaa ja syvää länsivastaisuutta. Putin toisti useaan kertaan, että lännen tavoitteena on Venäjän strateginen tappio.

– Putin esitti retorisesti, että Venäjälle tässä on kyse elämästä ja kuolemasta, Silvan sanoo.

Silvanin mukaan Putin pyrki erityisesti tyynnyttelemään tavallisia ihmisiä, jotka ovat huolissaan Venäjän epävarmasta taloustilanteesta. Putin sanoi monilla eri tavoilla, että talousnäkymät ovat hyvät ja kuluttajien ei tarvitse olla huolissaan.

– Yllättävän paljon puhuttiin myös opetukseen ja tutkimukseen investoimisesta. Tulkitsen, että se on jonkinlainen viesti niille, jotka ovat huolissaan Venäjän pahasta aivovuodosta. Korkeasti koulutetut eivät välttämättä näe kovin hyviä näkymiä työn markkinoilla Venäjälle, Silvan sanoo.

Kansakunnan tila -puhe on perinteisesti suunnattu kotiyleisölle, mutta nyt mukana oli Silvanin mukaan selviä viestejä myös ulkomaille. Tästä esimerkkinä on Putinin ilmoitus, että Venäjä jäädyttää ydinaseriisuntaan tähtäävän Start-sopimuksen toimeenpanon.

Keskustelu on auki keskiviikkona kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle