Hyppää sisältöön

Passijonot ehtivät jo helpottaa Suomen ennätyksen jälkeen, nyt Tampereella tuli taas yllätys

Matkustusasiakirjoja anottiin Sisä-Suomen poliisilaitokselta tammikuussa 80 prosenttia enemmän kuin joulukuussa. Jonot ovat etenkin Tampereella pitkät.

Tampereen passijonot olivat pitkät viime kesänä. Ylen video on heinäkuulta 2022. Video: toimittaja Katri Tapola / Yle, kuvaus Matias Väänänen / Yle.
Anu Leena Hankaniemi

Tällä kertaa toijalalainen Jani Nurmi ei jättänyt mitään sattuman varaan. Hän laittoi pilkkihaalarit päälle ja tuli jonottamaan Tampereen pääpoliisilaitoksen oven taakse puoli kahdeksalta.

Tiistaisin ovi lupapalveluihin aukeaa yhdeksältä, ja Nurmi oli ensimmäisenä jonossa hakemassa passia.

– Oli pakko lähteä aikaisin ja laittaa lämmintä päälle. Otin aamun töistä palkatonta vapaata, että pääsen käymään ehkä Virossa lasten kanssa talvilomalla, Nurmi sanoo.

Nurmi kävi vilkaisemassa jo maanantaina tilannetta, eikä silloin ollut toivoakaan ehtiä saada passia. Ajan sai varattua vasta toukokuun loppupuolelle, joten ainoa vaihtoehto oli jonottaa.

Tiistaina ovien aukaisemista odotti noin 40 henkeä. Odotus on ollut kolmisen tuntia.

Passeja myönnetty ennätystahtiin

Sisä-Suomen poliisilaitoksen passijonot herättivät huomiota viime vuonna. Poliisilaitos on asukasmäärältään suurin, sillä sen alueella asuu 900 000 ihmistä Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Poliisilaitos myönsi viime vuonna Suomessa eniten matkustusasiakirjoja eli passeja ja henkilökortteja. Passien kysyntään vaikutti Ukrainan sota ja koronapandemian helpottaminen. Pelkästään maaliskuussa vireillä pantiin lähes 35 000 passia tai henkilökorttia, mikä on noin 2,5-kertainen määrä normaaliin aikaan verrattuna ja eniten Suomen poliisilaitoksista.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupahallintosektorin johtaja, ylikomisario Pasi Back ei muista vastaavaa määrää historiasta.

Raju nousu alkuvuonna

Joulukuussa määrät jo putosivat, mutta sitten tammikuussa tuli taas yllätys. Määrä kasvoi 80 prosenttia. Jonot kasvoivat.

– Näin raju nousu tammikuussa oli yllätys. Kevät ja kesä on ollut perinteisesti vilkasta aikaa, voisi ennakoida, että kysyntä jatkuu suurena kesään asti. Kyllä siihen täytyy vastetta löytää ja kyllä me löydetäänkin. Resurssi tule vain ikävä kyllä viiveellä, Back sanoo.

Tampereelle tuotiin viime vuonna Keski-Suomesta lupapalveluauto, ja tämä saattaa tulla avuksi taas. Suurin osa pystyy tilaamaan passin verkossa.

– Malttia ja kärsivällisyyttä jonottamiseen ja yhteyttä meihin, jos pitää passi saada nopeasti. Matkalle kyllä pääsee, passista se ei jää kiinni. Tavalla tai toisella hoidamme, että pääsee reissuun, Back sanoo.

Jani Nurmen jonotus pakkasessa meni toisten kanssa höpötellessä.

– Ei tässä tuntia voi olla tuppisuuna.

Aiheesta enemmän:

Passijonot ovat helpottaneet, mutta aikoja saa hyvin vaihtelevasti: Sisä-Suomen poliisilaitos myönsi Suomessa eniten passeja

Passijonot eivät näytä lyhenevän, ja Tampereella lupa-asiat hoituvat nyt myös pakettiauton perässä – tältä näyttää poliisin lupapalveluauto

Passijonoja ei ole vain Suomessa – ruotsalaiset jonottavat penkillä nukkuen ja norjalaiset haluaisivat matkustaa vanhoilla passeilla

Poliisilaitoksen jonossa makuupussikaan ei ole liikaa – "On lämmin eikä tarvitse turhaan kärvistellä"

Suosittelemme