Hyppää sisältöön

Finnvera rahoitti viime vuonna Pohjois-Suomessa erityisesti teollisuutta – Lapissa matkailulla menee niin lujaa, ettei rahoitukselle ollut tarvetta

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset talouteen eivät ole vaikuttaneet Finnveran rahoituksen kysyntään Pohjois-Suomessa.

Muun muassa Business Finlandin kyltti on kuvattu Helsingin Porkkalankadulla joulukuussa 2020,
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Henna Korkala

Valtio-omisteisen erityisrahoittajan Finnveran rahoitus jakautui viime vuonna epätasaisesti Pohjois-Suomessa.

Pohjois-Pohjanmaalla rahoitus kasvoi edellisvuoteen verrattuna 34 prosenttia ja Kainuussa puolestaan 23 prosenttia. Kasvua selittää teollisuusyritysten rahoistustarpeiden kasvu.

Lapissa rahoitus puolestaan supistui 24 prosenttia, mikä johtui matkailualan yritysten erittäin vähäisistä rahoitustarpeista.

– Edellisvuosina matkailualalle myönnettiin varsin paljon käyttöpääomarahoitusta, jolla paikattiin suhdannekuoppaa. Sitä ei enää tarvittu, koska matkailualalla meni niin hyvin, kertoo Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Pasi Vartiainen.

Kaikkiaan Finnvera myönsi rahoitusta Pohjois-Suomeen 125 miljoonaa euroa. Se on Vartiaisen mukaan varsin normaalilla tasolla.

– Yrityksillä ei ainakaan vielä ole ilmennyt laajamittaisia talousongelmia, joihin olisi haettu käyttöpääomarahoitusta.

Rahoitettujen kokonaisinvestointien arvolla mitattuna viime vuosi oli ennätyksellinen. Toimialoista erottuivat puuhun perustuva valmistus sekä muu teollisuus.

Vartiainen toivoo, että tänä vuonna saataisiin myös matkailualalla investointeja käyntiin.

– Matkailualan kysyntänäkymä etenkin Lapissa näyttää todella vahvalta ja sitä kautta investoinneille voi olla tarvetta. Nyt kyse on siitä, että onko yritysten taseet vahvistuneet riittävästi, että pankit lähtee mukaan investointeihin.

Huolta Pohjois-Suomessa aiheuttaa vähäiseksi jäänyt viennin rahoitus, joka ei ole palautunut koronan jälkeisestä kuopasta. Rahoitus laski edellisvuodesta 19 prosenttia yhteensä 10,4 miljoonaan euroon, mikä on merkittävästi alle vuoden 2019 tason.

Finnveran Pohjois-Suomen alue koostuu Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista.

Suosittelemme sinulle