Hyppää sisältöön

Asiantuntija perkaa MM-hiihtojen ensimmäisiä puheenaiheita – sprinttivalinnat tuoksahtavat Hakolan viestipaikalta

Planican MM-hiihdot alkavat torstaina sprinttikisoilla ja jatkuvat perjantaina yhdistelmäkilpailuilla. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila avaa avauspäivien puheenaiheita.

Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen keskustelevat Planican MM-kisojen harjoituksissa.
Ristomatti Hakola ja Perttu Hyvärinen ovat vahvoja ehdokkaita miesten viestijoukkueeseen. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Vaativat radat haastavat suomalaiset laskuissa

PLANICA. MM-kisojen radat ovat arvokisojen arvoiset, sillä niissä yksikään hiihtäjä ei pääse helpolla. Ratojen nousukulmat ovat loivia, mutta työpätkät ovat pitkiä.

– Radat sopivat suomalaisille, varsinkin niin sanotulla sinisellä puolella, radan yläosassa, Kalle Lassila kertoo.

– Koska nousukulmat ovat loivia, siellä on paljon hiihdettäviä nousuja. Nousukulman kautta ei tule kuormittavuutta, vaan ne tulevat siitä, että työpätkät ovat tosi pitkiä.

Se, mikä Planican MM-radoissa ei sovi suomalaisille, on laskut ja mutkat. Jokaisen laskun jälkeen on tiukka mutka, joka syö laskujen vauhdin.

– Suomalaiset ovat aika huonoja laskijoita ja askeltajia. Jos vapaa hiihtotapa sopii suomalaisille huonosti, niin samoin sopii laskuissa askeltaminen.

Lassilan mukaan laskuissa tarvitaan sellaista taitoelementtiä, jollaisessa Johannes Hösflot Kläbo on ylivoimainen.

– Hän voittaa jokaisella matkalla nimenomaan laskuissa todella paljon sekunteja ja säästää myös todella paljon energiaa.

Klassiset keskieurooppalaiset olosuhteet

Planicassa on viime päivät paistanut aurinko ja elohopea on killunut kirkkaasti plussan puolella. Öisin on kuitenkin ollut pakkasta, jolloin radalle on saatu rapsakka pinta.

Koska radan lumi on hyvin hienojakoista, se on jäisenä todella nopea. Auringon lämmittäessä rataa, lumen pinta kostuu ja se hidastaa vauhtia paljon.

Suomen hiihtomaajoukkueen huoltajia ja Anne Kyllönen suksitesteissä.
Suomen hiihtojoukkue testasi ahkerasti Planican aurinkoisissa olosuhteissa tiistaina. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Sääennusteet Planicaan ovat olleet varsin ristiriitaisia, mutta todennäköisesti viikonloppuun saadaan sadetta tai lumisadetta.

– Kisojen edetessä, jos tulee vettä välillä ja lumi vanhenee, se saattaa säilyä karkeana ja liukkaampana, Kalle Lassila sanoo.

Lassilan mukaan Planican olosuhteet ovat klassisen keskieurooppalaiset, joihin Suomen huoltotiimi on tottunut jo edellisissä Seefeldin ja Oberstdorfin MM-kisoissa sekä maailmancupeissa.

– Tämä on tyypillinen olosuhde näille leveysasteille ja Suomen huollolla on tällaisesta paljon kokemusta. Suomessa on paljon kokeneita huoltomiehiä, jotka varmasti hallitsevat nämä olosuhteet.

Nähdäänkö sprintissä suomalaisyllätys?

Suomen hiihtojoukkueen valinnat sekä sprinttiin että yhdistelmäkisaan olivat Kalle Lassilan mielestä odotetut. Sprintissä suomalaisnaisista hiihtävät Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä ja Johanna Matintalo, miehistä Ville Ahonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

Kalle Lassila odottaa eniten Joni Mäeltä, mutta myös Niilo Moilanen on hänen mielestään mielenkiintoinen nimi.

– Nuori mies, joka on sellaisessa rakettinousuvaiheessa urallaan, että hän voi yllättää positiivisesti, Lassila sanoo.

– Naisten puolella Johanna Matintalo varmasti odottaa sprinttipäivää todella paljon. Hän on monta kertaa osoittanut, että pystyy hiihtämään palkintokorokkeelle oikeuttavaa vauhtia. En näe mitään estettä, miksi hän ei pystyisi siihen nyt.

Niilo Moilanen hiihtää Planican MM-kisojen harjoituksissa.
Niilo Moilanen on nuorten maailmanmestari sprintissä ja on tällä kaudella hiihtänyt viisi kertaa maailmancupissa pisteille. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Kansainvälisistä kisaajista Lassila nostaa esiin Italian Federico Pellegrinon sekä Norjan Johannes Hösflot Kläbon, sillä Planican rata sopii heille todella hyvin.

– Rata on sellainen, että se vaatii paljon rytmin vaihtelua ja yhdessä isossa nousussa nousutyyppi muuttuu kesken kaiken. Siellä on paljon mutkia ja vaatii paljon teknistä osaamista. Siinä nuo miehet ovat todella hyviä.

Yhdistelmäkisassa paineet Niskasilla

Myös perjantain yhdistelmäkilpailuun on Suomelta nimetty odotetut nimet. Naisissa kisaan starttaavat Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Krista Pärmäkoski sekä miehissä Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Iivo Niskanen ja Arsi Ruuskanen.

Kalle Lassilan mukaan urheilijoille on todella tärkeää, että he tietävät hyvissä ajoin ensimmäiset matkansa, jotta he pystyvät valmistautumaan avausmatkalleen mahdollisimman hyvin.

Iivo Niskanen kävelee suksipakan kanssa Planican stadionilla.
Iivo Niskanen on Kalle Lassilan mukaan suomalaisten menestystoivo miesten yhdistelmäkilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Yhdistelmäkilpailuissa suurimmat suomalaisodotukset ovat Niskasten sisarusten harteilla.

– Se, että radalla on todella pitkää työpätkää ja loivaa nousua, pitäisi sopia Niskasten vuorohiihdolle täydellisesti, Lassila sanoo.

Hänen mukaansa radan takia jo perinteisen osuudella voi tulla todella paljon eroja. Siksi on tärkeää, että Niskaset pääsevät hyvään vauhtiin alusta lähtien, jos he mielivät päästä mitalitaistoon mukaan.

– Molemmilla vapaan hiihtotapa on heikompi, mutta jos he ovat saaneet perinteisellä sitä pakkaa kunnolla hajalle, siitä voi tulla aika hyvä päivä, Lassila veikkaa.

Hakolan näytöt eivät riittäneet sprinttipaikkaan

Ristomatti Hakola voitti tammikuussa sprintin Suomen mestaruuden, mutta häntä ei valittu MM-kisojen sprinttikisaan. Tämä ei yllättänyt Kalle Lassilaa.

– Hänellä ei ole näyttöjä. Kansainvälisiin kisoihin ei voi valita pelkästään SM-kisojen perusteella, koska on aivan eri asia hiihtää kansallista kuin kansainvälistä kilpailua, Lassila muistuttaa.

Ristomatti Hakola laittaa aurinkovoidetta kasvoilleen Planican hiihtostadionilla.
Ristomatti Hakola lisäsi aurinkovoidetta kasvoilleen kesken harjoitusten. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Vaikka Hakolalle on kertynyt vuosien varrella valtavan hyviä tuloksia ja menestystä sprintissä, ei hän ole viime vuosina enää keskittynyt sprinttiin, vaan pidemmille matkoille. Lassilan mukaan näyttää vahvasti siltä, että Hakola on mukana Suomen miesten viestijoukkueessa.

– Kyllä se vähän siltä tuoksahtaa, että ”Rise” on siellä viestissä. Toivotaan, että siihen kilpailuun saadaan Ristomatti sitten parhaassa kunnossa. Vaikka häntä on nähty tosi vähän kilpailuissa, olen kuullut harjoituksista, että hän on kyllä hyvässä kunnossa.

Suosittelemme sinulle