Hyppää sisältöön

Keski-Suomessa suojeltiin viime vuonna 550 hehtaaria uusia luontokohteita

Maakunnan uusista suojelupäätöksistä lähes lähes puolet tehtiin vapaaehtoisessa METSO-ohjelmassa. Keski-Suomi on nyt päässyt ohjelman maakunnalliseen pinta-alatavoitteeseen.

kuusia
Valtion suurten suojeluhankkeiden lisäksi Keski-Suomessa perustettiin viime vuonna myös pienempiä suojelualueita eri puolille maakuntaa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Virpi Kotilainen

Keski-Suomessa perustettiin viime vuonna uusia suojelualueita yhteensä 550 hehtaaria, kertoo Keski-Suomen ELY-keskus.

Merkittävimmät suojelupäätökset tehtiin Saarijärven Kulhanvuorella, Multian Heinäsuolla sekä Jyväskylässä Jääskelässä ja Päijänteellä.

Saarijärven Kulhanvuoren kupeesta valtiolle ostettiin suojelualueeksi METSO-ohjelman puitteissa noin 23 hehtaarin kokoinen alue.

Multian Heinäsuolla rauhoitettu noin 17 hehtaarin laajuinen yksityinen luonnonsuojelualue on ELY-keskuksen mukaan viime vuoden merkittävimpiä soidensuojelukohteita.

Jyväskylän Jääskelästä valtiolle ostettiin Natura-alueeksi kolmesta osasta koostuva 46 hehtaarin suuruinen alue ja rauhoitettiin yhteensä 35 hehtaaria, mm. Sammalistonkallio ja Päijänteen ranta-alueita.

METSO-ohjelmassa valtiolle ostettiin Jyväskylän kaupungilta myös yleiskaavaan merkittyjä luonnonsuojelualueita esimerkiksi Taka-Keljon, Ylä-Sallaajärven ja Hiekkapohjan alueelta.

Lähes puolet suojelusta tehtiin METSOn kautta

Pienempiä suojelualueita perustettiin eri puolilla Keski-Suomea.

Koko viime vuoden suojelumäärästä lähes puolet liittyi vapaaehtoiseen METSO-ohjelmaan; sen kautta maakunnassa suojeltiin 270 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita.

Helmi-elinympäristöohjelmassa suojelukohteena oli noin 190 hehtaaria lähinnä suoalueita. Natura 2000 -verkoston avulla Keski-Suomessa suojeltiin 90 hehtaaria luontoa.

ELY-keskuksen mukaan Keski-Suomi on nyt päässyt valtakunnallisen METSO-ohjelman maakunnalliseen pinta-alatavoitteeseen; täällä ohjelman puitteissa on suojeltu noin 8200 hehtaaria luontoa.

METSO-ohjelma jatkuu vuoteen 2025.

Suosittelemme sinulle