Hyppää sisältöön

Metsästäjäliitto: Ylämaan koirasusien poistamisen toimeenpanokielto on käsittämätön

Metsästäjäliitto vaatii, että koirasusien poistamisen lainsäädäntö on uusittava.

Två vargar går genom skogen. Marken är täckt av snö.
Koirasusien pyyntilupaan liittyvät vaiheet ihmetyttävät Metsästäjäliittoa. Kuvituskuva. Kuva: Premium Stock Photography GmbH / Alamy/All Over Press
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsästäjäliitto on älähtänyt Lappeenrannan Ylämaan koirasusien poistamisen toimeenpanokiellosta ja pitää sitä käsittämättömänä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus keskeytti eilen tiistaina niin sanotun Ylämaan lauman pyynnin Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Karelian laatiman valituksen takia.

Kyseessä on itärajan tuntumassa liikkuva kahdeksan eläimen lauma, jossa on koirasusia. Suomen riistakeskus antoi lauman tappamiseen poikkeusluvan, jonka tarkoituksena oli suojella susikannan geenipuhtautta.

Riistakeskus myönsi ensimmäisen poikkeusluvan lauman pyyntiin vuoden 2022 lopulla. Pyynti ei ehtinyt silloin alkaa, sillä Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri valitti tuolloin hakemuksesta ja lupa vanheni.

Uuden luvan Riistakeskus antoi reilu viikko sitten, mutta metsästämään ei enää päästä uuden valituksen takia.

– Tapahtumat ovat kuin erikoisesta näytelmästä. Metsästäjät hakivat omalla ajallaan ja kustannuksellaan maa- ja metsätalousministeriön toiveesta uuden luvan koirasusilauman poistoon tammikuun lopulla, kun oikeus jouluna jäädytti edellisen luvan. Nyt on toistamiseen uusikin lupa toimeenpanokiellossa, ihmettelee Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Lainsäädäntöä uusiksi

Metsästäjäliiton mukaan poikkeuslupien hakemisen sijasta koirasusien poistoa koskevassa lainsäädännössä on oltava selvät vastuut ja nopeasti toteutettavat toimintamallit.

Metsästäjien ei tulisi Metsästäjäliiton mielestä joutua hakemaan poikkeuslupaa, vaan valtion tulisi vastata metsästysoikeuden haltijoiden hyväksynnästä ja siitä, että paikalliset metsästäjät voivat poistaa koirasusilaumoja. Kyseessä olisi SRVA- eli suurriistavirka-aputyyppinen toiminta.

– Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta käsittelee parhaillaan suurpetojen metsästystä koskevaa metsästyslain pykälää 41a. Samassa yhteydessä tulee korjata koirasusien, poistamista koskeva valuvirhe, muistuttaa Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Luonnonvarakeskus Luken tekemän DNA-analyysin perusteella Lappeenrannan Ylämaalla liikkuvassa laumassa on ollut susien lisäksi ainakin kuusi koirasutta. Koirasusien nykyistä tarkkaa määrää ei voi tietää ilman näytteiden ottamista.

Koirasudet ovat koirien ja susien risteymiä. Niiden kasvatus ja myynti on ollut kiellettyä Suomessa kesästä 2019 lähtien. Maahantuonti on ollut kiellettyä vuodesta 2016.

Tarkennettu 22.2.2023 klo 13.24 koirasusien määrä. Uusimman tiedon mukaan niitä on ainakin kuusi. Tekstissä oli aiemmin vanhentunut tieto, että koirasusia olisi laumassa neljä.

Tarkennettu 22.2.2023 klo 13.52: Alueella on todettu kuusi laumaan kuuluvaa koirasutta, mutta ne kaikki eivät välttämättä ole laumassa enää.

Suosittelemme