Hyppää sisältöön

Paikalliskulttuuria, harrastetiloja tai nuorisotoimintaa - Keski-Suomen maaseudulle luvassa taas uutta kehittämisrahaa

Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen tarkoitettu Leader-ohjelma rahoittaa hankkeita koko maakunnassa, Jyväskylän kaupunkialuetta lukuunottamatta.

En persons händer syns som tar kaffe i en kaffetermos utomhus.
Leader-ohjelmassa talkootyölläkin on iso merkitys hankkeiden onnistumiselle. Kuva: Pontus Nyqvist / Yle
Virpi Kotilainen

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt Keski-Suomeen tänä vuonna alkavalle Leader-ohjelmakaudelle 15,6 miljoonan euron rahoituskehyksen.

Maaseudun paikallista kehittämistä edistävä Leader-ohjelma on tarkoitettu maaseudun yrityksille ja yhteisöille.

Paikallisilla toimilla on tarkoitus muun muassa parantaa maaseudun elinvoimaisuutta ja kehittää paikallisia palveluja ja elinkeinoja. Tavoitteena on myös lisätä asukkaiden osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Leader-rahoituksen avulla on 90-luvun lopulta lähtien toteutettu monenlaisia paikallishankkeita.

Hankasalmen, Joutsan, Konneveden, Luhangan ja Toivakan alueella toimivan Maaseutukehityksen toiminnanjohtaja Tiina Seppälä kertoo, että rahaa on käytetty esimerkiksi lähiliikuntapaikkojen, harrastetilojen ja kylätalojen kunnostamiseen.

– Maaseutukehityksen alueella on tehty myös paljon kehittämishankkeita, kuten paikalliskulttuurin tallennusta ja elävoittämistä, Seppälä toteaa.

Leader-rahoitusta on hyödynnetty Seppälän mukaan myös esimerkiksi nuorten toiminnassa ja ylipäätään uusien toimintamuotojen kehittämisessä.

Keski-Suomessa rahoitusta saavat maakunnan neljä Leader-ryhmää.

Eniten rahaa eli viisi miljoonaa euroa on lähimmän viiden vuoden aikana jaossa pohjoisen Keski-Suomen Viisari-ryhmän alueella.

Loput rahoista jakautuvat melko tasaisesti Jyväs-Riihen (3,8 miljoonaa), läntisen Keski-Suomen Vesuri-ryhmän (3,5, miljoonaa) ja itäpuolen Maaseutukehityksen (3,3 miljoonaa euroa) kesken.

Leader-ohjelman rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien osuuksista. Merkittävä osuus hankkeissa on myös paikallisten ihmisten talkootyöllä.

Suosittelemme