Hyppää sisältöön

Kansallisbaletti vetää pois ex-johtajansa koreografian ohjelmistosta – Kenneth Greven epäasiallinen käytös nousi taas pintaan Ylen jutussa

Kansallisbaletin entinen tanssija Suvi Honkanen kertoi tarinansa Ylelle tammikuussa. Sitten Javier Torres päätti vetää entisen taiteellisen johtajan koreografiat pois Kansallisbaletin ohjelmistosta.

Tanssija Maria Baranova sitoo balettitossun nauhoja.
Viisi vuotta sitten paljastunut entisen taiteellisen johtajan vallan väärinkäyttö vaikuttaa Kansallisbaletissa vieläkin. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kansallisbaletin taiteellinen johtaja Javier Torres on tehnyt jyrkän muutoksen toukokuussa eri puolille Suomea levittäytyvän areenakiertueen ohjelmistoon.

Torres vetää ohjelmistosta pois entisen taiteellisen johtajan Kenneth Greven koreografian tämän käytöksen ja siitä koituneiden seurauksien vuoksi.

Torres teki päätöksensä luettuaan tammikuun lopulla Yleltä, kuinka Kansallisbaletin ex-tanssija Suvi Honkanen oli irtisanoutunut unelmatyöstään huonon työilmapiirin vuoksi.

Tanskalainen Kenneth Greve joutui jättämään työnsä keväällä 2018 – vain muutamaa kuukautta ennen kuin hänen kautensa Suomen kansallisbaletin johdossa olisi muutenkin päättynyt.

Syynä oli epäasiallinen käytös. Suvi Honkanen kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi ja olleensa yksi Grene uhreista.

Ylen haastattelussa Torres kertoo, että Honkasen tarina auttoi häntä terävöittämään taiteellista visiotaan. Toisaalta hän korostaa, että päätös muuttaa ohjelmistoa tehtiin nimenomaan taiteellisista lähtökohdista.

En man i ljusblå skjorta som sitter på ett räck och blickar mot en sjö.
Javier Torres toteaa, että hän voi vastata taiteellisena johtajana vain omasta kaudestaan. Kuva: Jenny Jägerhorn / Yle

Kevään kiertueen ohjelmisto on edellisen taiteellisen johtajan Madeleine Onnen suunnittelema. Torres oli omien sanojensa mukaan alun perinkin halunnut tehdä siihen viilauksia.

– Osa ohjelmasta ei istunut taiteelliseen linjaani. Vaihdoin pari ohjelmanumeroa, ja toinen koreografioista oli Kenneth Greven tekemä, Torres toteaa puhelimessa.

Greven koreografian lisäksi Torres vaihtoi pois Peppi Pitkätossu -teemaisen ohjelmanumeron.

Lue lisää: Kansallisbaletin ex-tanssija Suvi Honkanen: ”Se, mitä koin oopperalla, muutti elämäni”

”Asiat ovat muuttuneet”

Monien balettia seuraavien mielestä Greven teokset olisi pitänyt jättää pois Kansallisbaletin ohjelmistosta ajat sitten.

Miksi päätös hänen koreografioidensa poistamisesta tehtiin vasta nyt, Javier Torres?

– Voin vastata vain omasta kaudestani, viime vuoden elokuussa kautensa aloittanut Torres sanoo.

Suvi Honkasen tarinaa lukiessa Torres ajatteli, että baletilla on historiansa, jossa hän ei ole ollut osallisena.

– Suvilla on ollut vaikeaa aikaa ja kokemukset vaikuttavat vieläkin. Sen enempää en pysty samastumaan hänen tarinaansa, sillä asiat ovat muuttuneet.

Torres ei halua sen enempää puuttua edeltäjiensä tekemisiin. Hänen tehtävänsä on johtaa taiteellisesti Kansallisbalettia tässä ja nyt.

– Sen voin sanoa, että en hyväksy minkäänlaista vallan väärinkäyttöä.

Työilmapiiri Kansallisbaletissa on nyt siis hyvä?

– Tervetuloa käymään milloin tahansa. Voit kokea sen itse.

Lue lisää: Kansallisbaletin ex-tanssija Suvi Honkanen: ”Se, mitä koin oopperalla, muutti elämäni”

Uutista täsmennetty 2.3. 2023 kello 15.18: Jutussa luki aiemmin, että Greven irtisanomisen syynä oli epäasiallinen käytös ja seksuaalinen häirintä. Lause muokattu muotoon: Irtisanomisen syy oli epäasiallinen käytös. Suvi Honkanen kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi ja olleensa yksi Greven uhreista.

Suosittelemme