Hyppää sisältöön

Puita alkaa kaatua itärajan aidan tieltä – maanomistaja Ari Joronen ei pääse korvauksilla eläkkeelle: ”Ei niillä rehentelemään pääse”

Raja-aidan rakentamisen maastotyöt alkavat ensi viikolla. Imatralle nouseva kolmen kilometrin kokeilupätkä maksaa kuusi miljoonaa euroa. Sen pitäisi olla valmis muutaman kuukauden kuluttua.

Mies seisoo. Taustalla metsikkö, joka on Venäjän puolta. Välissä pelto.
Ari Jorosen maatila sijaitsee 600 metrin päässä valtakunnan rajasta. Hän suhtautuu mailleen tulevaan aitaan ja sen viereen tulevaan tiehen rennosti. Arkistokuva marraskuulta 2022. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Elli Sormunen

Itärajan aita on nyt askeleen lähempänä toteutumista. Ensi viikolla työt on tarkoitus aloittaa puiden kaatamisella Imatralla. Ensimmäisessä vaiheessa Imatralle rakennetaan kolmen kilometrin pätkä niin sanottua pilotti- eli testiaitaa.

Maaliskuussa on tarkoitus aloittaa testiaidan varsinainen rakentaminen, ja sen pitäisi valmistua kesäkuussa. Tällä hetkellä aidan rakentamisen aikataulu ja budjetti näyttävät pitävän.

– Aikataulua tärkeämpää on silti aidan rakentamisessa testata suunnitelmat käytännössä ja saada selvyys esimerkiksi siihen, millaiset perustukset aita vaatii, kertoo raja-aidan hankepäällikkö Ismo Kurki Rajavartiolaitokselta.

Testiaidalla viranomaiset kokeilevat, kestääkö se talven pakkasia, lumikuormaa tai idästä mahdollisesti tulevaa ihmismassaa.

Kolmen kilometrin testiaita rakennetaan Pelkolaan Imatran rajanylityspaikan molemmin puolin.

Kuvassa rautainen korkea aita, taustalla tie.
Testiaita tulee olemaan kolme metriä korkea, ja sen päällä on piikkilankaa. Siihen tulee pimeätoimintakykyinen kameravalvonta ja tärkeimmille alueille valaisimet ja kauittimet. Havainnekuva. Kuva: Rajavartiolaitos

Maanomistajien rahallinen korvaus ei ole vielä tiedossa

Itärajan esteaita tulee kulkemaan yksityisten maiden halki, ja maanomistajien kanssa täytyy neuvotella aidan tulosta. Neuvottelut ovat sujuneet aidan hankepäällikkö Kurjen mukaan hyvin ja suunnitelmien mukaan.

Yksi maanomistajista on imatralainen Ari Joronen. Jorosen maatila sijaitsee vain 600 metrin päässä Suomea ja Venäjää erottavasta valtakunnan rajasta. Hän kertoo rennon letkeästi puhelimessa, ettei muista tarkkaan, milloin hänen mailleen puita ollaan tulossa kaatamaan.

– Kai he maaliskuussa aloittavat. Oli siinä lapussa joku päivämäärä, jonka lähettivät, mutten muista tarkkaan, Joronen sanoo nauraen.

Valtio ei lunasta maanomistajilta maita, vaan ne pysyvät nykyisten maanomistajien omistuksessa. Valtiolla on maihin käyttöoikeus, josta he maksavat omistajalle korvauksen. Jorosella ei ole vielä tiedossa rahasummaa, jonka hän saa aidan tultua mailleen.

– Sitä summaahan ei vielä tiedä. Sen tiedän, paljonko suurin piirtein puista saan, koska olen itsekin myynyt puuta.

Jorosen mukaan kaadetuista puista tulee kertakorvaus. Tämä lisäksi hän odottaa korvausta siitä, ettei puita enää tule kasvamaan aidan luona. Summan suuruudesta on sen verran tietoa, ettei Joronen voi siirtyä vielä eläkkeelle korvausrahan tultua tilille.

– Kyse on satasista tai maksimissaan nelinumeroisesta summasta, mutta ei sillä rehentelemään pääse.

Ari Jorosen maille rakennetaan pätkä itärajan testiaitaa: "20 metriä ei maata kaada"

Lopullinen korvaussumma selviää vasta, kun työkone on käynyt miehen mailla puita kaatamassa. Aidan lisäksi tilaa vie tie, joka on suunniteltu aidan viereen.

– Saatan olla kuukauden päästä viisaampi. Kesällä viimeistään tiedän tarkan summan, toteaa Ari Joronen.

Joronen kertoo neuvotteluiden Rajavartiolaitoksen kanssa menneen hyvässä hengessä.

– Mitä tässä turhaa ähisemään. Hyvähän se kaikille on, että aita tulee.

Suosittelemme sinulle