Hyppää sisältöön

Luke: villisika on jonkin verran harvinaistunut Suomessa, Pirkanmaan takavuosien esiintymäkin on pienentynyt

Luonnonvarakeskuksen vuosittainen selvitys perustuu useaan lähteeseen, mutta metsästäjien havainnot ovat keskeinen tietokanava.

Villisikoja Ranuan Eläinpuistossa
Ranuan eläinpuiston villisikoja. Arkistokuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jouni Tanninen

Villisika on tehnyt paluuta suomalaiseen luontoon muutaman kymmenen vuoden ajan. Pirkanmaallakin monet ovat kertoneet metsissä rymistelevästä lajista, joka välillä poikkeaa viljelmilläkin ravinnonhaussa.

Nyt havaintoja on ollut harvemmin kuin ennen, tai ainakaan niistä ei ole yhtä lailla puhuttu. Jonkin asteiseen vähentymiseen kuitenkin viittaavat myös Luonnonvarakeskuksen tiedot.

Niiden mukaan Pirkanmaalla oli muutama vuosi sitten valtakunnallisestikin merkittävä tihentymä, joka tosin pysytteli melko pienellä alueella Ruoveden, Teiskon, Juupajoen ja Oriveden raja-alueella.

Luken uusimmassa tilannekatsauksessa päätellään, että alueen villisiat ovat nyttemmin harventuneet ja kannan painopiste on siirtynyt itään sekä etelään päin, eli Oriveden, Kangasalan ja Pälkäneen suuntaan. Porsaita kuitenkin syntyy säännöllisesti ja kanta on elinvoimainen.

Villisian valtakuntaa on Uudenmaan ja Etelä-Karjalan rajaseutu

Myös koko maassa laji näyttää hieman vähentyneen. Selvä on, että painopiste on edelleen Kaakkois-Suomessa ja Uudenmaan itäosissa.

Tammikuun 2023 koko maan kanta oli Luken arvion mukaan reilut 2500 yksilöä. Todellisuudessa heittoa voi olla melkoisesti ylös- tai alaspäin, eikä varmaa todentamiskeinoa ole. Kehityssuunta kyetään kuitenkin hahmottamaan.

Vähentymisen syyksi Luke arvioi ainakin metsästyksen ja vuoden 2022 lumiset talvikuukaudet. Tiedot perustuvat mm. metsästäjien pitkän ajan havaintoihin.

Villisika on myös arvostettu riistaeläin. Kokonaissaalis Suomessa oli vuonna 2022 runsaat tuhat yksilöä. Se merkitsee kuitenkin lähes kolmanneksen pudotusta edellisvuodesta.

Kannan seurantaa tehostettiin Suomessa 2010-luvulla. Yksi keskeinen syy oli huoli afrikkalaisen sikaruton leviämisestä. Sitä ei ole toistaiseksi meiltä tavattu, eikä halutakaan: tauti on tuhoisa niin villi- kuin tuotantosioillekin.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme