Hyppää sisältöön
Jimi Vain nojaa käteensä katsoen kameraan.

Nurmon lahja muodille

Muotisuunnittelija, kulttuurivieras Jimi Vain rakastaa kotiseutuaan Pohjanmaalla, ja sen hän tekee tiettäväksi myös ulkomailla.

Jonni Aromaa

Firenzen miesten muotiviikolla Pitti Uomossa muotialan ihmiset kutsuttiin näytökseen kortilla, jonka kanteen oli painettu maisema. Siinä sähkölinja halkoo ankeaa peltomaisemaa syksyn kylmässä valossa.

Maisema on Jimi Vainin eli Jimi Särmön lapsuudenkodin pihalta Nurmosta Etelä-Pohjanmaalta.

Nurmossa kasvaneen Särmön, 24, tie yhdeksi suomalaisen muodin nuorista lupauksista on poikkeuksellinen. Hän on itse itsensä tehnyt suunnittelija, joka löi läpi Instagramissa ennen koronapandemiaa.

Jimi Vain kuvattiin Länsimetron uudella Soukan asemalla helmikuussa 2023.

Amerikkalainen räppäri Playboi Carti halusi ostaa Särmön kustomoimat lenkkarit nähtyään ne tämän Insta-tilillä. Kengät oli tehty Niken Jordan 1 Chicago -jalkineista. Särmö oli vaihtanut niiden Swoosh-logon sydämeksi.

– Mietin, että onpa aikamoista. Tässä sitä sitten lähdetään tekemään kenkäprojektia.

Playboi Carti oli Särmön suuri idoli, ja nurmolaisesta tuntui käsittämömältä, että artisti kiinnostui nimenomaan Särmön kengistä. Menestynyt amerikkalaisräppäri maalaili jo yhteistyökuvioita suomalaisen kanssa. Hän ehdotti, että Särmö suunnittelisi tälle fanituotteita. Hanke kuivui sittemmin kasaan.

– Olin jo kerran matkalaukkujen kanssa veljen luona Helsingissä lähdössä Yhdysvaltoihin.

Särmön lenkkareista tuli kuitenkin viraalihitti. Niiden kuva levisi kulovalkean tavoin verkossa, ja samalla netti näytti ikävän puolensa. Särmön suunnittelemia kenkiä alettiin väärentää maailmalla.

– Oli mielenkiintoista seurata, miten laittomista kopioista tehtiin yhä lisää laittomia kopioita, Särmö sanoo.

Netissä saatu hypetys kasvatti Särmön itsevarmuutta suunnittelijana.

Jimi Vainin kasvoista näkyy vain puolikas. Poskenpäässä nappikoru.
Jimi Vain täyttää 25 maaliskuussa 2023. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tuomas Laitinen bongasi Särmön

Muotimaailmaan voi päästä Suomessa muutakin reittiä kuin Aalto-yliopiston muotikoulun kautta. Särmö on siitä hyvä esimerkki.

Hän pyrki Aaltoon, pääsykokeet etenivät hienosti loppusuoralle, mutta Särmö jätti viimeisen tehtävän tekemättä. Hän tajusi, ettei saanut muotoiltua kankaasta itsensä näköistä työtä.

Aalto-yliopistoon hän halusi Tuomas Laitisen takia. Laitinen oli Särmön tärkein esikuva muotialalla. Laitisen opiskelijat olivat pärjänneet hienosti kansainvälisessä Hyères-muotikilpailussa Ranskassa, ja suomalainen muoti oli noussut puheenaiheeksi maailmalla.

Laitinen jätti sittemmin Aallon jouduttuaan kohun keskelle syksyllä 2019. Kohu koski Laitisen syrjiväksi väitettyä opetusta.

Särmön jatkoi suunnittelijana omalla, itse tehdyllä tiellään ja onnistui taas saamaan kansainvälistä huomiota. Suomen McDonald’sin markkinointitoimisto otti Särmöön yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä.

Särmöä pyydettiin suunnittelemaan hampurilaisketjun Suomen-työntekijöille vapaa-ajan asuja, jotka oli tehty ketjun kierrätetyistä työvaatteista. Projekti sai somessa 200 miljoonaa katselukertaa loppuvuonna 2022.

Vaikka Särmö ehkä kuvitteli menettäneensä mahdollisuutensa Laitisen opetuksen suhteen, Laitinen oli jo bongannut Särmön. Hän otti suunnittelijaan yhteyttä kumppaninsa Vidal Tenomaan kanssa. Tenomaa on kansainvälisen SSAW-muotilehden päätoimittaja.

– Olen aina katsonut heitä ylöspäin. He tietävät mitä tekevät. Olen aina ajatellut, että työskentelen jonain päivänä heidän kanssaan, Särmö sanoo.

Näin kävi. Tenomaa ja Laitinen tekevät nykyään yhteistyötä Vain-vaatemerkin kanssa.

– Olen päässyt sattumien kautta sinne minne halusin. Hain aikoinaan Aaltoon, koska halusin Laitisen oppilaaksi, ja nyt ikään kuin olen ollut sitä.

Tuomas Laitinen toimii tätä nykyä johtajana muodin alan koulutusohjelmissa Parsonsilla Pariisisissa.

Jimi Vain tutkii puhelintaa metroasemalla istuen.
Kaupunki kiehtoi nuorta Jimi Särmöä Pohjanmaalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

”Olen riippuvainen lähipiiristä”

Särmöä ovat auttaneet urallaan etenemisessä eniten ystävät. Hän alkoi rampata Helsingissä jo lukioaikana, ja kaveripiiri laajentui. Isoveli oli muuttanut kaupunkiin työn perässä, ja Särmö yöpyi veljen sohvalla ennen kuin muutti itse pääkaupunkiin vuosi ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Helsingissä oli hengenheimolaisia, ja Särmö löysi heidät sosiaalisesta mediasta. Yksi uusista tuttavista oli Vladislav Heponen, joka vasta aloitteli muusikon uraansa. Hän on tätä nykyä räppäri Cledos. Häntä ja Särmöä yhdistivät poikkeuksellinen pukeutuminen ja musiikki. Näin oli myös monen muun uuden ystävän kohdalla.

Suhteet seinäjokiseen lähipiiriin säilyivät Helsinkiin muutosta huolimatta. Särmö puhuu heistä lämmöllä. He ovat yhä tärkeä osa suunnittelijan lähipiiriä. Särmö uskoo, että ystävillä on ollut keskeinen merkitys siihen, mitä Vain-vaatemerkki on nyt.

– Olen tosi kiitollinen lähipiirille.

Se on Särmön mukaan vaikuttanut siihen, että hän on uskaltanut lähteä tekemään kunnianhimoisesti omia juttujaan.

– Ihmiset ympärillä ovat kannustanut, uskoneet, tukeneet ja eläneet samaa unelmaa.

Moni Särmön lähipiiristä tekee Vain-merkille satunnaisesti töitä. Hän on alkanut viime aikoina pohtia, miksi ystäväpiiristä on tullut hänelle niin tärkeä.

– Olen tosi riippuvainen lähipiiristä. Olen reflektoinut sitä ja miettinyt, mistä se juontaa juurensa?

Tiiviiseen lähipiiriin kuuluu myös Roope Reinola, Vain-vaatemerkin toinen perustaja ja toimitusjohtaja. Särmölle rakas ihminen.

– Teen Roopen kanssa toimistolla kahdeksan tunnin työpäiviä, ja sen lisäksi hengailemme kaveriporukalla illalla.

Suunnittelija on yrittänyt etsiä vasta viime aikoina vastapainoa kiireiselle elämälleen.

– Olen vasta ehkä vuosi sitten oppinut olemaan yksin ja nauttimaan siitä. Olen aika sosiaalinen eläin, Särmö sanoo.

Jimi Vain poseeraa suunnittelemissaan hanskoissa ja puserossa, lippalakki päässä.
Jimi Vain suunnittelee parhaillaan seuraavaa mallistoaan. Se esitellään Kööpenhaminan muotiviikolla elokuussa 2023. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

”Elämä vie”

Itseoppinut Särmö ja Vain-vaatemerkki esiteltiin ensi kertaa Pitti Uomossa Firenzessä Italiassa tammikuussa 2023. Se on maailman merkittävin miesten muodin tapahtuma.

Muotimessut olivat pienelle suomalaiselle vaatemerkille merkittävä taloudellinen riski, mutta McDonald’s-projektin menestys rohkaisi Vainia tarttumaan tilaisuuteen.

– Päätimme ottaa riskin ja lähteä muotiviikoille Firenzeen, Särmö sanoo.

Tapahtuma poiki Vainille kansainvälistä näkyvyyttä ja uusia kontakteja. Vaatemerkin seuraavan mallisto on tarkoitus esitellä Kööpenhaminan muotiviikolla elokuussa.

– Vaikka olen tyytyväinen mallistoon, tilanne olisi voinut olla paljon parempi.

Malliston näytekappaleet tehtiin pääosin Vainin ateljeessa, sillä tehtaalla valmistetut eivät ehtineet Pitti Uomoon.

Jimi Vain pitää passikuvatulostetta kasvojensa edessä.
Jimi Vain pitää itseään ujona etenkin vieraassa seurassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Särmö miettii, onko hän vielä liian arka myymään ja markkinoimaan vaatemerkkiään muille. Se johtuu ehkä hänen elämänfilosofiastaan. Hän uskoo, että asioiden pitää tapahtuma elämässä omalla painollaan.

Särmö luottaa intuitioon, ihmisen sisäiseen lapseen.

– Luotan siihen joskus typeränkin paljon. Annan elämälle vapauden viedä minua uusiin pisteisiin.

Tavallisen perheen kasvatti

Nurmosta suureen maailmaan päätynyt Särmö kokee yhä rakkautta kotiseutuunsa.

Yläasteella Särmö oli vakuuttunut siitä, ettei hän halua jäädä Etelä-Pohjanmaalle. Lahjakkaana piirtäjänä hän maalasi farkkuihinsa kuvia ja suttasi tussilla vaatteitaan erottuakseen muista.

Jotkut oppilaista ottivat Särmön silmätikukseen.

– Olin noihin aikoihin aika sanavalmis. Jos minua on kiusattu, olen sanonut suoraan takaisin, Särmö kertoo.

Ja olihan hänellä kaksi isoveljeä, jotka olivat tottuneet pitämään pikkuveljestä huolta. Viisi ja kuusi vuotta vanhemmat veljet olivat Särmön idoleita. Kotona olivat myös äiti ja isä.

– Olen kasvanut tavallisessa, rakastavassa perheessä.

Jimi Vain istuu metroaseman penkkien päällä kuvattuna alaviistosta.
Jimi Vain uskoo intuitioon. Muotisuunnittelija kuvattiin Kivenlahden metroasemalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Viimeistään lukiossa tuleva muotisuunnittelija tiesi, että vaatteista tulisi hänelle ammatti tavalla tai toisella. Muut vaihtoehdot eivät kiinnostaneet häntä.

Itseensä uskominen kannatti. Jimi Vain suunnittelee seuraava mallistoaan muotiviikoille Tanskaan.

Juttua tarkennettu 28.2. klo 10.43 Tuomas Laitisen nykyisen tehtävän osalta.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 27.2. klo 23:een asti.