Hyppää sisältöön

Kielikylpyryhmissä on vielä tilaa pohjalaismaakunnissa

Esimerkiksi Vaasassa moni lapsi jäi viime vuonna jonottamaan kielikylpypaikkaa, mutta tänä vuonna paikkoja jäi vapaiksi. Kokkolassa haku on avoinna vielä muutaman päivän ajan.

Ruotsinkielisiä tekstejä vaasalaisessa kielikylpyluokassa.
Kuvituskuva vaasalaisesta kielikylpyluokasta. Kuva: Frans Villanen, Yle
Juuso Kääriäinen

Ruotsinkielisiä kielikylpypaikkoja on vielä vapaana Vaasassa ja Seinäjoella. Kokkolassa paikat ovat vielä jakamatta.

Kiinnostus kielikylpyryhmiä kohtaan vaihtelee vuosittain huomattavasti. Esimerkiksi Vaasassa kielikylpyyn haluavat jouduttiin viime vuonna arpomaan, sillä ryhmiin oli enemmän hakijoita kuin paikkoja.

Tänä vuonna Vaasassa taas haettiin lapsia viisivuotiaiden ryhmiin kahdessa haussa, mutta muutamia paikkoja jäi vapaaksi. Nämä paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä niin kauan kuin niitä riittää.

Vaasassa yhteensä on 63 paikkaa kielikylpyyn kolmessa ryhmässä, mitä kaupunki pitää sopivana määränä.

Hakijamäärät vaihtelevat vuosittain myös Kokkolassa.

Kaupunki tarjoaa varhaiskasvatuksessaan kielikylpyä ja kaksikielistä englanninkielistä varhaiskasvatusta. Molemmissa ryhmissä on 21 paikkaa, ja haku niihin on avoinna 26. helmikuuta saakka. Ryhmiin voivat hakea kokkolalaiset kielikylvyn aloitusvuonna viisi vuotta täyttävät lapset, joiden kummankaan huoltajan äidinkieli ei ole varhaiskasvatuksessa käytettävä kieli.

Kokkolassa päiväkotitoimintaa järjestetään molemmilla kielillä Pikiruukin päiväkodissa, jonka alaisuuteen toiminta tuli viitisen vuotta sitten. Päiväkodinjohtaja Mirkka Paananen kertoo huomanneensa, että englanninkielinen toiminta on viime aikoina kiinnostanut ruotsinkielistä enemmän.

– Kielikylvyn suosio on mielestäni pysynyt jokseenkin samanlaisena, mutta huomaa että englannin kieli on nostanut enemmän päätään.

Siitä huolimatta hän uskoo, että molemmat ryhmät saadaan täyteen.

– Mikäli lapsi jää toisesta ryhmästä ulkopuolelle, tarjoamme mahdollisuutta kielikylpyyn toisessa ryhmässä.

Sen sijaan Seinäjoella kielikylpyyn osallistuvien lasten määrä on pysynyt sitä järjestävän Svenska föreningen i Östermyran puheenjohtajan Antti Lammin mukaan varsin tasaisena.

Toiminnassa on tällä hetkellä mukana 26 lasta. Ryhmissä on tilaa, sillä yhdistys voi ottaa kielikylpyyn vuosittain 34 lasta.

– Tietysti haluaisimme, että meillä olisi täysi määrä oppilaita, mutta ryhmät eivät ole olleet täynnä minään vuonna. Keskimäärin meillä on 25–30 lasta, Lammi sanoo.

Yhdistys järjestää kielikylpyä yhteistyössä Seinäjoen kaupungin kanssa 3–4-vuotiaiden ja 5–6-vuotiaiden ryhmissä sekä kahdessa koululaisten ryhmässä.

Suosittelemme