Hyppää sisältöön

Kommentti: SM-liiga teki kaikessa hiljaisuudessa fantastisen päätöksen, joka voi muuttaa suomalaista jääkiekkoa merkittävästi

Odotan malttamattomana, kuka pääsee ratkomaan kotimaisen jääkiekon isoja kysymyksiä, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Christian Heljanko torjuu näyttäävsti laukauksen.
Tapparan Christian Heljanko torjuu kiekon SM-liigan finaaleissa TPS:ää vastaan viime keväänä. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustelu SM-liigan ympärillä on pyörinyt viime viikot vain yhden kysymyksen ympärillä. Pitäisikö sarja avata?

Vähemmälle, jopa mitättömälle huomiolle on jäänyt SM-liigan tuore uutinen, jolla voi olla hämmästyttävän kauaskantoiset vaikutukset suomalaiseen jääkiekkoon.

– Liiga hakee urheilujohtajaa, mulla menny täysin ohi!

Tuollaisella viestillä jääkiekon parissa tiiviisti toimiva ystäväni lähestyi minua. Itseltänikin oli asia jäänyt huomaamatta.

Paras lätkäaiheinen uutinen mies- ja naismuistiin, ajattelin.

SM-liiga hakee siis organisaatioonsa urheilujohtajaa. Joku voi heti ihmetellä, että mitäs erityistä tai huomionarvoista siinä nyt on? Yksi rekrytointi muiden joukossa.

Ei. Kaukana siitä.

Jo yksistään se, että miesten jääkiekon pääsarja on päättänyt palkata urheilujohtajan, on monella tavalla fantastinen asia.

Urheilujohtajan puuttuminen Suomen ainoasta urheilun täysammattilaissarjasta on ollut suorastaan noloa.

Nyt SM-liiga alleviivaa, että se on aidosti kiinnostunut itse päätuotteen, pelin kehittämisestä. Minkälaista lätkää Suomessa halutaan jatkossa nähdä? Aiemmin tuollaista kysymystä ei ole kukaan voinut SM-liigan puolelta edes esittää.

Urheilujohtaja ei tietenkään pysty yksin päättämään lopputuotteen laatua, sillä seurat ja niiden valmentajat määrittelevät omilla linjauksillaan sen, miltä peli kaukalossa näyttää. Tärkeintä on nyt, että SM-liigalla on kohta joku, jonka johdolla pelillisiä linjauksia lähdetään miettimään, yhdessä.

Urheilujohtaja voi siis takuuvarmasti vaikuttaa myös itse peliin, jos hän vain siihen kykenee.

Toimenkuva kuulostaa läkähdyttävän vaativalta. Ja sitä se myös on.

Ismo Lehkonen ja Ilmari Pitkänen sanoivat painavat sanansa aiheesta Jääkiekkokierroksella.

Pestiin kuuluu muun muassa ”urheilu- ja valmennusosaamisen kehittäminen, toimivien urheilutyön käytäntöjen ja kehitysohjelmien rakentaminen, pelin ja pelituotteen kehittäminen”.

Ja siihen päälle vielä muun muassa seuraavat: ”kurinpidon johtaminen, pelaajaturvallisuuden kokonaisvaltainen vahvistaminen, erotuomarityön eteenpäin vieminen”.

Huh. Todellinen 24/7-työ, jossa täytyy laaja-alaisesti hallita käytännössä kaikki, mitä jääkiekkoon kuuluu.

Mistäköhän tuollainen johtaja oikein löytyy?

Jos, toivottavasti kun mitat täyttävä kandidaatti jostain ilmaantuu, on hänellä ennennäkemätön mahdollisuus muokata suomalaista jääkiekkoa ja sen tulevaisuutta.

Miettikää, kuinka raikasta ja ravistelevaa olisi, jos uusi urheilujohtaja ilmoittaisi ensi töikseen, että hän haluaa SM-liigaan kapeat, NHL-kokoiset kaukalot! Sen jälkeen UJ linjaisi, että taklauspelaamisen taidot on saatava paljon nykyistä paremmalle tasolle – ja antaisi siihen toimivan reseptin.

Sitten vuorossa olisi tietenkin painava ja perusteltu mielipide siitä, kannattaako sarja avata vai pitää suljettuna…

Jään malttamattomana odottamaan, kuka edellä mainittuja – ja monia muita – kotimaisen jääkiekon avainkysymyksiä pääsee ratkomaan.

Suosittelemme sinulle