Hyppää sisältöön

Yllättävä tutkimustulos Jyväskylässä – some vie nuorten vapaa-ajasta vain pienen osan, sen sijaan moni kaipaa kavereita ja muuta tekemistä

Jyväskylä selvittää parhaillaan kulttuuripalveluiden käyttöä, ja niiden vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Ensimmäisten tulosten mukaan nuoret harrastavat monipuolisesti ja some vie aikaa vain vähän.

Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan tutkijat haastattelivat nuoria vapaa-ajan käytöstä. Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media vie nuorten vapaa-ajasta luultua pienemmän osan. Katsotaan, mitä Lyseon lukiolaiset Jyväskylässä ovat mieltä.
Riina Mäentausta

Sosiaalisen median käyttö rajoittaa nuorten harrastamista luultua vähemmän. Tämä selviää Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan haastattelututkimuksesta, jossa selvitettiin jyväskyläläisnuorten vapaa-ajan harrastuksia.

Kulttuuripolitiikan tutkijat haastattelivat 15–20-vuotiaita nuoria, jotka tulivat eri sosioekonomisista taustoista ja edustivat eri koulutusasteita. Kaikkiaan haastatteluun osallistui 26 nuorta eri puolilta Jyväskylää.

Tulosten mukaan jyväskyläläisnuoret harrastavat hyvin monipuolisesti. Liikunta on suosituinta, mutta myös kulttuuri kiinnostaa nuoria.

Aikuisten ennakkoluulot uusiksi

Tutkimusaineistossa asiantuntijoita yllätti, että sosiaalisen median käyttö vei nuorten vapaa-ajasta vain pienen osan.

– Tämä havainto murtaa sitä myyttiä, jossa tämän päivän nuoret nähdään melko passiivisina ”somen tuijottajina” tai ruudun ääressä olijoina, kertoo tutkimuksen vastuullinen johtaja, kulttuuripolitiikan professori Miikka Pyykkönen.

Professorin mukaan laadullisessa kyselytutkimuksessa korostuivat muut asiat ruutuajan sijaan.

– Pikemminkin tutkimusaineistossa näyttäytyi sosiaalinen tekeminen ja harrastamisen sosiaaliset syyt ja se, että nuoret haluavat vapaa-ajallaan olla vähän ikään kuin ”kädet savessa” ja puuhata oikeasti muitakin asioita vapaa-ajalla kuin vain olla ruudun ääressä, Pyykkönen sanoo.

Liikunta- ja urheiluharrastukset vaihtelevat lenkkeilystä ja retkeilystä lasketteluun ja vesipalloon.

Itsenäisesti nuoret harrastavat esimerkiksi musiikkia, lukemista, kuvataiteita ja käsitöitä. Osa tekee esimerkiksi podcast-lähetyksiä. Ohjatussa kulttuuri- ja taidetoiminnassa korostuivat tanssi ja teatteri.

Kulttuuripalveluiden vaikutukset selvityksen alla

Jyväskylän kaupunki selvittää parhaillaan kaupunkilaisten kulttuuripalveluiden käyttöä, ja niiden vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Nuorten harrastamista selvittänyt tutkimus on toteutettu osana pidempiaikaista selvitystyötä.

Viime vuoden syksyllä alkanut tutkimusprojekti kestää viisi vuotta. Sen aikana toteutetaan sekä haastattelututkimuksia, että kerätään tilastotietoa eri väestöryhmien kulttuuripalveluiden käytöstä.

Jyväskylässä toteutettavan tutkimuksen taustalla on kansallinen tavoite, jolla halutaan tietää kulttuuripalveluiden käytön vaikutuksista esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Suosittelemme sinulle