Hyppää sisältöön

Hiihdon MM-sprinteissä täysi kaaos – asiantuntija panisi suomalaishiihtäjät asennekasvatukseen

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila kertoo, miksi Planican MM-sprinteissä kaatuiltiin niin paljon. Katso kooste kaatumisista tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Anu Karttunen

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

PLANICA. Stadionin yleisö kohahti kerran toisensa jälkeen, kun sprinttikisassa yksi jos toinenkin hiihtäjä sekaantui suksiinsa ja kaatui. Suomalaishiihtäjistä kolareista ja kaatumisista kärsivät Jasmi Joensuu, Joni Mäki, Niilo Moilanen ja Ville Ahonen.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mielestä Planican sprinttikisassa yhdistyivät kaikki sellaiset asiat, jotka aiheuttavat ryhmähiihtämisessä härdelliä: tiukkoja mutkia, kulmanvaihteluita ja mössöinen lumi.

Suurin osa kolareista ja kaatumisista tapahtui viimeisen alamäen mutkassa. Tämä oli sellainen paikka, joka oli jo etukäteen merkattu ja kaikki tiesivät sen haasteet.

– Paikka oli varmasti kaikilla tiedossa. Ainakin heillä, jotka erävaiheessa hiihtivät. Ja silti kolisi, Lassila sanoi ja muistutti tällaisten tapahtumien kuuluvan sprinttiin.

Radan suolaus herätti monenlaisia mielipiteitä. Yle Urheilun asiantuntijatkin olivat eri mieltä asiasta, sillä Aino-Kaisa Saarinen kirjoitti MM-chatissa, että kisajärjestäjät saavat varmasti sapiskaa ladun kunnostuksesta, Matias Strandvallin mielestä suolaus epäonnistui, mutta Lassilan mielestä suolauksella ei ollut käytännössä merkitystä.

Suomalaisilla opittavaa

Lassila muistutti, että päivän kisassa menestyneet olivat koko ajan näiden radan tuottamien haasteiden yläpuolella. Suomalaisilla taasen riittäisi opeteltavaa ryhmähiihtämisessä.

– Suomalaiset eivät ole oikein koskaan olleet siinä parhaimmasta päästä. Jos on paljon mutkia ja mennään perinteisen kisassa ilman latuja, niin ei se ole suomalaisille sopiva juttu. Sitä pitää jokaisen oppia.

Hänen mielestään kyse on isommista asioista kuin siitä, että hiihtäjällä menee sauva suksen väärälle puolelle tai jonkun suksi tulee oman suksen päälle.

– Ne ovat pieniä yksityiskohtia, mutta on tärkeää oppia, miten niitä tilanteita pystyy välttämään. Tarvitaan isompaa pelin ja muiden hiihtäjien lukemista.

Lassilan mielestä suomalaisessa hiihdossa tarvitaan myös asennekasvatusta tai ainakin tämä iso kysymys pohdittavaksi: jos rata aiheuttaa ongelmallisen tilanteen, on hiihtäjien mielestä rata huono, ja se pitää muuttaa.

Lassilan mielestä erilaiset radat pitäisi ottaa haasteena.

– Kysymys pitäisi enemmänkin olla, että tässä on tällainen rata, miten minä tällä radalla voitan muut? Että tästä voisi pikemminkin ottaa oppia.

Suosittelemme