Hyppää sisältöön

Kommentti: Iivo Niskanen tarvitsee kaveria – ja kipeästi!

Kuka pystyy vastaamaan Iivo Niskasen irtiottoon perjantain yhdistelmäkisassa, kun Aleksandr Bolshunov ja Hans Christer Holund eivät ole viivalla? kysyy toimittaja Atte Husu.

Iivo Niskanen on yhdistelmäkilpailun hallitseva olympiapronssimitalisti.
Iivo Niskanen on yhdistelmäkilpailun hallitseva olympiapronssimitalisti. Kuva: Tomi Hänninen
Atte Husu

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Venäläishiihtäjiä ei nähdä kilpailemassa Planican MM-kilpailuissa. Syytä on enää turha kerrata.

Venäjän sulkeminen kisoista tarkoittaa luonnollisesti, ettei viime vuosien ykköshiihtäjä Aleksandr Bolshunov ole mukana.

Perjantaina Planicassa kilpaillaan maailman parhaan molemmat hiihtotavat taitavan hiihtäjän matka, miesten yhdistelmäkilpailu. Bolshunov on kilpailumuodon hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Bolshunovin poissaolo tietää perjantain yhdistelmäkisaan valmistautuvalle Iivo Niskaselle uudenlaista tilannetta.

Etenkin Norjan hiihtoliiton valintojen myötä.

Vain Norjassa

– Suomessa saisit valita merenrannan, johon talosi nousisi.

Kyseessä on suomalaisen toimittajan Lahdessa vuonna 2020 norjalaiselle Simen Hegstad Krügerille heittämä letkautus.

Krüger on vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisten kultamitalisti yhdistelmäkilpailussa ja viestissä sekä väliaikalähdön hopeamitalisti. Jos Krüger olisi suomalainen, hän eläisi edellä mainittua sitaattia todeksi.

Norjassa Krügerin menestys oli kuitenkin vain osa vuonomaan valtaisaa tulosta Pyeongchangin kekkereistä: mitaleita tuli 39, joista 14 oli kultaa. Se on talviolympialaisten ennätys.

Kun Niskanen valittiin Pyeongchangin 50 kilometrin olympiakullallaan Suomen vuoden urheilijaksi, Krüger ei mahtunut Norjan äänestyksessä top 10:een.

Vuoden 2018 olympialaiset olivat läpilyönti myös yhdistelmäkilpailussa uransa ensimmäisen arvokisamitalin, pronssin, napanneelle Hans Christer Holundille.

Holund on sittemmin voittanut 50 kilometrin maailmanmestaruuden vuonna 2019 ja kerännyt viime MM-kisoissa mitalien värisuoran.

Hans Christer Holund (oik.) voitti 50 kilometrin MM-kultaa Seefeldissä 2019. Vasemmalla oleva joukkuekaveri Sjur Röthe otti pronssia.
Hans Christer Holund (oik.) voitti 50 kilometrin MM-kultaa Seefeldissä 2019. Vasemmalla oleva joukkuekaveri Sjur Röthe otti pronssia. Kuva: Trond Tandberg/Getty Images

Lisäksi Holund oli vuosi sitten Norjan joukkueessa, joka ylsi Pekingissä viestin olympiahopealle. Kyseinen mitali ja kaksi henkilökohtaisten matkojen neljättä sijaa riittivät hänelle vuonna 2022 Vuoden norjalainen urheilija -äänestyksessä vaatimattomasti sijaan 100.

Vain Norjassa.

Tällä kaudella Holund on ollut maailmancupin normaalimatkoilla kolmesti palkintokorokkeella ja ollut keskiarvolla seitsemäs käymissään 11 kilpailussa. Norjan hiihtoliitto ilmoitti kuitenkin torstaina, ettei tämä riitä valintaan perjantain yhdistelmäkilpailuun.

Norjaa edustavat perjantaina itseoikeutetusti sprintissä kaksoisvoiton ottaneet ja maailmancupia hallinneet Johannes Hösflot Kläbo ja Pål Golberg.

Golbergilla ja Kläbolla riitti hymyä torstaina.
Golbergilla ja Kläbolla riitti hymyä torstaina. Kuva: Tomi Hänninen

Heidän lisäkseenlähtöviivalla nähdään matkan arvokisajyrä Krüger. Hän on saavuttanut maailmancupissa tällä kaudella osakilpailuvoiton, Tour de Skin kakkossijan ja ollut Kläbon ja Golbergin takana parhaat norjalaisnäytöt henkilökohtaisissa kilpailuissa pöytään lyönyt norjalainen.

Neljäntenä norjalaisena kilpailee Holundin sijaan Sjur Röthe. Röthe on hävinnyt tällä kaudella Holundille maailmancupin keskinäisissä kohtaamisissa 4–7.

Mistä Niskaselle kaveri?

Holundin putoaminen Norjan yhdistelmäkilpailun edustusmiehistöstä voi kuulostaa yhdentekevältä asialta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Etenkään suomalaisittain.

Huippukunnossaan Holund on Bolshunovin ohella ainoita hiihtäjiä, jotka pystyvät seuraamaan Niskasta yhdistelmäkilpailun perinteisen hiihtotavan osuudella ja olemaan vetojuhtana perään hiihdettävällä vapaan 15 kilometrillä.

Yhdistelmäkilpailu toimii Niskaselle yleensä kisarupeaman hyvin avaavana vetona, josta on muodostunut hänelle vapaan tekniikan kehittyessä myös potentiaalinen mitalimatka. Se realisoitui vuosi sitten Pekingissä.

Bolshunovin ja Niskasen hirmuveto perinteisellä hiihtotavalla petasi kaksikolle loistavat asetelmat yhdistelmäkilpailun vapaan osuudelle Pekingissä vuosi sitten. Bolshunov voitti kultaa ja Niskanen pronssia.
Bolshunovin ja Niskasen hirmuveto perinteisellä hiihtotavalla petasi kaksikolle loistavat asetelmat yhdistelmäkilpailun vapaan osuudelle Pekingissä vuosi sitten. Bolshunov voitti kultaa ja Niskanen pronssia. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Niskanen tarvitsee kuitenkin syömähampaanaan toimivalle perinteisen osuudelle hiihtäjän, joka pystyy vastaamaan hänen irtiottoonsa ja on valmis vauhdinpitoon vapaalla. Jotta Niskanen säilyttäisi mahdollisuutensa mitaliin, kiritykit eivät saa olla lähituntumassa loppusuoralla.

Holund tunnetaan hiihtäjänä, jonka loppukiri on yksi hiihtokiertueen huonoimmista. Siispä ollakseen mitaleilla hänen on ratkaistava peli reilusti ennen loppukahinoita. Tämä olisi sopinut Niskasen pelikirjaan täydellisesti.

Norjan hiihtoliiton päätöksen jälkeen on kysyttävä, onko Holundin korvanneesta Röthestä Niskasen kaveriksi yrittämään maaliin asti kantavaa irtiottoa.

Varmaa on joka tapauksessa, että Niskanen joutuu perjantaina tulemaan toimeen ilman kahta tähän tehtävään parasta kaveriaan, Bolshunovia ja Holundia.

Iivo Niskanen, Johannes Hösflot Kläbo ja William Poromaa olivat kärkikolmikko Ranskan maailmancupin 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä. Olisiko Poromaasta perjantaina seuraamaan Niskasta perinteisellä ja jatkamaan irtiottoa vapaalla vuorovedolla?
Iivo Niskanen, Johannes Hösflot Kläbo ja William Poromaa olivat kärkikolmikko Ranskan maailmancupin 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä. Olisiko Poromaasta seuraamaan Niskasta perinteisellä myös perjantaina ja jatkamaan irtiottoa vapaan osuudella vuorovedolla? Kuva: Leo Authamayou/Getty Images

Suosittelemme