Hyppää sisältöön

MM-mitaliehdokas Johanna Matintalon romahdus ihmetyttää – yllättynyt valmentaja näki karun vaihtoehdon

Sprintissä vaisusti esiintyneen Johanna Matintalon tilanne mietyttää, sillä hänen pitäisi kisata vielä Planican MM-kisoissa useammalla matkalla. Kaiken piti olla hyvin, mutta kisa-avaus kertoi muuta.

Johanna Matintalo juo juomapullosta.
Johanna Matintalolla ei ole kulkenut Planican MM-kisojen auringossa. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri,
Laura Arffman

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Planican MM-kisojen sprinttikisojen suurin mysteeri oli suomalaisittain kenties Johanna Matintalo.

Hän oli karsinnassa 18:s. Erävaiheessa Matintalo jäi kuitenkin alkuerän viimeiseksi ja karsiutui. Lopputulos oli 26:s.

Matintaloa pidettiin läpi kauden mitaliehdokkaana sprinttiin, sillä hän ylsi Beitostölenissä joulukuussa kolmanneksi MM-matkalla perinteisen hiihtotavan sprintissä.

Matintalo kertoi toki ennen MM-kisoja, että puolisonsa Lauri Vuorisen sairastelu on voinut vaikuttaa hänenkin iskukykyynsä. Esimerkiksi Toblachin viestikisa meni todella alakanttiin. Silti sprintin heikko vire ihmetytti.

Matintalo oli tehnyt viikonloppuna muiden suomalaisten kanssa sprinttitreenin, jossa valmistauduttiin erävaiheeseen.

– Päällimmäisenä tunteena on vähän hämmennys. En tiedä, miksi meni niin huonosti kuin meni. Aika-ajo oli jo huonompi kuin olisin toivonut. Erävaihe oli vielä huonompi.

– Viikonloppuna teimme suomalaisten kanssa sprinttitreeniä ja hiihdimme eriä. Silloin oli parempaa kulkua. Siitä tuli hyvä fiilis omaan tekemiseen ja luottoa, että voisi hiihtää kovaa. Nyt oli kisassa paljon huonompaa tekeminen kuin oli viikonloppuna, Matintalo sanoi.

Valmentaja yhtä hämmentyneenä

Myös Matintalon henkilökohtainen valmentaja Ville Oksanen oli ihmeissään.

– Totta kai tämä päivä oli iso pettymys. Toblachissa oli huono hiihto. Se oli odotettavissa, että kaikki ei ollut ehkä kohdillaan. Tämä oli yllättävää. Viikonloppuna hiihdettiin kuitenkin kisaa vastaava harjoitus. Se oli todella hyvä. Pitää analysoida ja pohtia, Oksanen sanoi.

Matintalon tilanne herättää kysymyksiä myös siksi, koska suomalaisella olisi tarjolla vielä useampia matkoja MM-kisoissa. Yhtenä esimerkkinä naisten viestikilpailu, jossa Suomi on yksi mitaliehdokkaista. Matintalon on ajateltu olevan yksi varmimmista nimistä viestiin.

Matintalo ei osannut arvioida tuoreeltaan sprintin jälkeen virettään loppukisoja ajatellen. Hän halusi valmentajansa tapaan analysoida romahduksen syitä tarkemmin.

Onko tässä enää paljoa tehtävissä, Ville Oksanen?

– Harjoittelemalla ei kerkeä tekemään. Lepäämällä kerkeää. Se on totta kai yksi vaihtoehto, että ollaan tehty turhan paljon, Oksanen nostaa esiin karun tilanteen.

– Sprintissä näkyy aika nopeasti, jos lihaksistossa on kuormaa. Siinä tilanteessahan näyttää, että ei jaksa. Oikeasti on niin, että ei jaksa kovaa vauhtia. Se tilanne voi tulla kuormituksen kautta. Jos siis tässä kohtaa lähtee joko harjoittelemaan tai lepäämään, valinta ehkä kannattaa olla lepääminen.

Oksanen toimii Suomen miesten joukkueen valmentajana. Sekin päivä sisälsi runsaasti käänteitä. Niilo Moilanen oli karsinnassa peräti yhdeksäs, mutta kolaroi Ruotsin Johan Häggströmin kanssa. Ville Ahonen pääsi yllättäen välieriin, mutta hänellekin kävi köpelösti. Ahosen välierä meni pieleen, kun hänen edellään Norjan Erik Valnes kompuroi.

Tilanteen jälkeen tv-kuviin tallentui Oksasen tunteikas ja pettynyt reaktio.

Oksanen kertoi Yle Urheilulle, että oli saanut heti viestejä tv-kuvissa näkymisestään.

– Toivotaan, että mummi ja äiti eivät olleet katsomassa, Oksanen letkautti.

Katso, kuinka Ville Oksanen reagoi Ville Ahosen epäonneen.

Suosittelemme