Hyppää sisältöön

MM-hiihdoissa iski lumikriisi – ladut karmeassa kunnossa, asiantuntijat ihmettelevät näkemäänsä

MM-kisojen ladut pehmenivät lämpimän kelin takia, mutta tämä saattaa sopia Iivo Niskaselle. Yle Urheilun asiantuntijat kertovat joka aamu, mistä Planicassa puhutaan.

Norjan Paal Golberg kaatuu maaliin sprinttihiihdossa.
Torstaina kilpailtiin melkoisessa lumisohjossa. Tässä Norjan Paal Golberg tulee maaliin sprinttifinaalissa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Anu Karttunen

Mistä puhutaan?

Planican MM-kisojen avausmatkan sprintin rata oli puheenaihe jo ennen kisaa. Torstain kisan jälkeen otsikoihin nousivat lukuisat kaatumiset ja kolarit.

Sprinttirata oli erilainen ja erikoinen, ja kisan aikana sattui ja tapahtui paljon. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila totesikin, että kisan jälkeen moni varmasti mietti, oliko se edes sprinttiä.

– Kuinka paljon oli tekemistä onnen ja kuinka paljon taidon kanssa. Olosuhteet korostivat todella paljon radan mutkikkuutta ja vaikeutta ryhmähiihtämisessä, Lassila sanoi.

Yle Sportenin asiantuntija Matias Strandvallin mukaan oli yllättävää, että moni kaatumisista tapahtui ylämäessä.

Katso kooste MM-hiihdon sprintin kaatumisista.

– Kolarit olivat ehkä aavistettavissa, mutta että niitä oli noinkin paljon, ja paljon sellaisia, joissa hiihtäjä kompuroi jalkoihin. Minusta se johtui osittain siitä, että järjestäjät eivät onnistuneet radan suolaamisessa.

Radat jatkuvat mutkittelevina myös normaalimatkoilla. Lassila muistuttaa, että tuolloin olosuhteilla on suuri merkitys. Jos ladut pehmenevät, vauhdit hidastuvat ja laskuista tulee turvallisempaa. Jos alusta on jäinen, vauhdit kasvavat ja mutkissa korostuu taito.

Kuka yllätti?

Avauskilpailun suurin yllättäjä oli sekä Kalle Lassilan että Matias Strandvallin mielestä Ranskan Jules Chappaz, joka kiri sprinttikisan pronssille. Kyseessä oli 23-vuotiaan hiihtäjän ensimmäinen arvokisastartti.

– Ranskan joukkueesta löytyvät kuitenkin Lucas Chanavat ja Renaud Jay, ja Chappaz oli heistä kovin. Se oli yllätys, Lassila sanoi.

– Se tiedettiin, että ranskalaiset voivat olla kovia, mutta sitä ei odotettu, että Chappaz on kaikista kovin. Richard Jouve (14:s) oli pettymys, joten on hienoa, että heiltä löytyi heti uusi, Strandvall totesi.

Johannes Hösflot Kläbo voitti, mutta Jules Chappaz yllätti pronssisijallaan. Hän hävisi hopeataiston Norjan Pål Golbergille.

Chappaz on tällä kaudella noussut hiihtomaailman tietoisuuteen. Hän oli heti Rukan maailmancupin avauksessa sprinttifinaalissa ja on väläytellyt muutenkin etenkin sprintissä.

– Hänen tekniikkansa perinteisellä hiihtotavalla on vähän omalaatuinen. Se ei ehkä tällaisen pohjoismaisen perinteisen hiihdon kasvatuksen saaneelle välttämättä ole sitä ihan parasta silmäherkkua, mutta äärimmäisen tehokasta, Lassila arvioi.

Kuka floppasi?

Avauspäivän floppaajasta ei ollut epäselvyyksiä, sillä molemmat asiantuntijat nostivat esiin Norjan Erik Valnesin. Valnes voitti sprinttikarsinnan, mutta hän kaatui välierässä ja pilasi samalla Ville Ahosen hyvän hiihdon.

Norjalaistähti paiskoi sukseaan – suomalaisvalmentaja sadatteli.

– Tällä kaudella hänellä on ollut vaikeuksia. Hän ei ole saanut tulosta tehtyä, eikä oikein mitään aikaiseksi, vaikka koko ajan hänellä on ollut kapasiteettia tehdä tulosta, Lassila totesi.

– Valnes floppasi kirjaimellisestikin. Hän oli liian innokas ja kompuroi selvästi keulasta omiin jalkoihinsa, Strandvall päivitteli.

Valnesin kaatuminen oli varsin omituinen. Lassila arveli, että Valnesin suksi otti mössöisessä lumessa erikoisen suunnan, hän astui oman suksensa päälle ja suksi katkesi. Valnes antoi tämän jälkeen kyytiä sukselleen.

– Siinä sai työväline ihan kunnolla kyytiä. Se on tietysti ihan ymmärrettävää tuossa tilanteessa, Lassila sanoi.

Mitä seuraavaksi?

Perjantaina siirrytään normaalimatkoille. Kalle Lassilan mukaan nyt nähdään sekä normaalimatkan ratoja ja myös se, miten suomalaisten viimeistely on sujunut.

– Yhdistelmäkilpailu määrittää näiden kilpailujen kokonaisuutta, koska siinä hiihdetään sekä perinteistä että vapaata hiihtotapaa, Lassila sanoi.

Iivo Niskanen ja Olli Ohtonen harjoittelemassa Planicassa 21.2.2023.
Iivo Niskanen toivoo yhdistelmäkilpailuun kauden parasta virettä, sillä tähän mennessä se ei ole ollut kovinkaan häävi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomalaisten katseet kohdistuvat etenkin Iivo Niskaseen, joka saavutti vuosi sitten Pekingissä tällä matkalla pronssia. Tällä kaudella suomalaistykki on kuitenkin kärsinyt niin koronasta kuin jalkavaivastakin, ja vähän kilpailleen Niskasen todellinen kunto on arvoitus.

– Kestääkö Iivon jalka suksenvaihdon jälkeen? Se on se mielenkiintoisin kysymys, Strandvall totesi.

Lassila muistuttaa, että Niskanen osaa hiihtää yhteislähtöjä, mutta jälleen kerran olosuhteet vaikuttavat tuloksiin paljon. Lassila uskoo, että suurin osa suomalaisista toivoo lämmintä ja hidasta keliä, jolloin rata olisi pehmeä.

– Silloin Iivo pääsisi jokaiseen nousuun kypsyttämään muita ihan alhaalta asti, Lassila sanoi ja muistutti, ettei Niskanen ole ennakkosuosikki mitaleille.

– Mutta Iivo on niin suuri suomalainen urheilija ja hiihtäjä, ettei häntä voi sulkea mitaliarvioista poiskaan. Ei se mikään valtakunnan yllätys olisi, vaikka Iivo nousisi mitaleille.

Suosittelemme