Hyppää sisältöön

Oletko syönyt näissä helsinkiläisravintoloissa? Olet saattanut saada ostereista ruokamyrkytyksen

Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koksa ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteesta saatuneessa vedessä.

Ravintolatyöntekijä avaa osterin Capucinen kauppahallissa Bordeaux'ssa.
Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Kaarlo Kulmanen

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvittää ruokamyrkytystapauksia, joiden epäillään liittyvän useisiin eri ravintoloihin ja yhteen pop-up-tapahtumaan helmikuun alusta lähtien.

Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 20. Sairastuneet ovat syöneet ostereita.

Ympäristöpalvelut on ottanut ravintoloista elintarvikenäytteitä ja Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta potilasnäytteitä. Näytteistä on löydetty norovirusta.

Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.

Fisken på Diskenissä, Ravintola Naturassa, Ravintola Gilletissä, The Cock -ravintolassa, Ravintola Meripaviljongissa ja pop-up-tapahtumassa ravintola Sake bar & Izakayassa helmikuussa ostereiden syömisen jälkeen sairastuneita pyydetään ottamaan yhteyttä elintarviketurvallisuusyksikköön.

Osa ravintoloista on tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.

Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi. Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse ma–pe klo 8–16 p. 09 310 31527.

Yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja Suomessa on Norovirus

Ostereiden on todettu aiemminkin välittäneen norovirustartuntoja.

Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koska ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Norovirus tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.

Viruksien tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit.

Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.

Suosittelemme sinulle