Hyppää sisältöön

Kokkolassa selvitetään kotiseutuarkiston ja K.H. Renlundin museon kokoelmien yhdistämistä saman katon alle.

Väestönsuojassa oleva arkisto ei vastaa kotiseutuarkistoille asetettuja vaatimuksia.

Harmaa pitkä kolmikerroksinen talo.
Kotiseutuarkisto toimii yli 200 neliömetrin tiloissa I-parkin väestönsuojassa. Tarvittaessa tila pitää tyhjentää 72 tunnissa väestönsuojakäyttöön. Arkistokuva. Kuva: Riikka Sipilä / Yle
Ari Vihanta

Kokkolassa selvitetään kotiseutuarkiston ja Kh Renlundin museon kokoelmien yhdistämistä saman katon alle. Mikäli aineisto saataisiin samoihin tiloihin museon kokoelmansäilytystilojen kanssa, helpottaisi se museon mukaan käytännön työtä ja parantaisi asiakaspalvelua.

Museon kokoelmat ja kotiseutuarkiston aineistot pysyisivät kuitenkin erillisinä kokonaisuuksinaan.

Kotiseutuarkisto on toiminut I-parkin kellarissa väestösuojassa parikymmentä vuotta.

Arkistoon on kerääntynyt 400 hyllymetriä aineistoa ja noin 20 000 valokuvaa. Kokkolan arkistoon on tallennettu noin 170 eri tahon keräämää materiaalia. Joukossa on muun muassa urheilu- ja harrasteseurojen arkistoja. Se palvelee lisäksi kylien, sukujen, talojen ja yksityisten ihmisten tietovarantona, jota hyödynnetään monenlaisessa tutkimuksessa ja joka tukee asukkaiden kiinnostusta omiin juuriinsa. Ne myös täydentävät historiankirjoituksen aukkoja virallisen arkistojärjestelmän rinnalla.

Kansallisarkiston mukaan kotiseutuarkistot eivät voi toimia väestönsuojissa. Myös kiristyneet tietosuojavaatimukset puoltavat asianmukaisempaa säilytyspaikkaa.

Tulevina vuosina selvitetään myös yhteistyön tiivistämistä Keski-Pohjanmaan muiden kotiseutuarkistojen kanssa.

Suosittelemme sinulle