Hyppää sisältöön

Reetta Hurske huomasi hyvissä ajoin, että tulossa on huima hallikausi – nyt hän on suosikki Euroopan mestariksi

Suomen pika-aiturien kärkinimi juoksi viime viikolla Madridissa Suomen ennätykseksi 7,79. Hurskeen valmentaja Marjukka Suihko kertoo suojattinsa tulleen nopeammaksi ja vahvemmaksi.

Reetta Hurske.
Reetta Hurske on loistanut koko hallikauden. Kuva: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press
Samu Saatsi,
Petri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina alkavat yleisurheilun EM-hallikisat nähdään Ylen kanavilla. Katso ohjelma ja lähetystiedot täältä.

Viisi Suomen ennätystä yhteen hallikauteen. Reetta Hurskeen yleisurheilukauden alku on ollut sanalla sanoen huima.

Hurske juoksi 22. helmikuuta Espanjan Madridissa jälleen uuden 60 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen. Suomen kovatasoisissa naisten pika-aidoissa ykkösnimeksi noussut tamperelainen paineli kilpailun voittoon ajalla 7,79.

Hurske paransi Madridissa omaa aiempaa ennätystään kahdella sadasosalla. Aiempi Suomen ennätys tuli helmikuun alussa Puolassa.

Mistä sadasosat nipistettiin tällä kertaa, Hurskeen henkilökohtainen valmentaja Marjukka Suihko?

– Hän lähti siihen juoksuun paremmin alusta saakka kuin edellisessä Suomen ennätyksen tuoneessa. Hän oli sadasosia parempi telineissä irtoamisessa, ensimmäiseltä aidalta alastulossa ja ensimmäisellä aitavälillä. Ne olivat nyt nopeampia, siitä ne lähtivät, Suihko kertoo.

Hurske on juossut tänä talvena jo 11 kertaa alle 7,90 sekunnin. Hurjaa kisakuntoa kuvaa hyvin se, että ennen hallikauden alkua 60 metrin aitojen SE oli Nooralotta Nezirin juoksema 7,91.

Viisi Suomen ennätystä on Hurskeelle itselleen tietenkin iso asia. Vielä enemmän hän on innostunut siitä, miten ajat ovat tulleet.

– Vielä isompi juttu on se, että voin kisata kansainvälisillä kentillä ja voittaa siellä, eikä minun tarvitse mitenkään ylittää itseäni. Pystyn siihen omalla perussuorituksellani, mikä on isompi asia minulle. En ole enää haastaja, Hurske kuvailee.

Odotettuja yllätyksiä

Suihko on osannut odottaa suojattinsa erinomaisia tuloksia.

– Harjoitusten perusteella tämä tuloskehitys oli minulle selvää, kun hän on saanut olla terveenä, hän sanoo jämäkästi.

Hurske itse kertoo tunteneensa jo ensimmäisestä hallikauden kisastartistaan lähtien, että hän on valmis juoksemaan kovia tuloksia.

– Tiesin, että olen kovassa kunnossa, treeneissä se on tosiaan jo huomattu. Ensimmäinen kisa oli ensimmäinen kisa, mutta tiesin jo silloin pystyväni Suomen ennätykseen. Se tulos oli silti tavallaan yllätys, ja tavallaan ei, kun se kisattiin kesken treenikauttani, hän pohtii.

Treeneissä Hurskeen mukaan ”ei ole lähdetty kikkailemaan”. Hän nostaa itsekin terveenä pysymisen ja näin ollen perussuorittamisen laadun parantumisen suurimmaksi syyksi nykyiseen huippukuntoon.

– Treenikuorma on pysynyt sellaisena, että se kehittää minua, mutta emme vedä sitä yli, juoksija tiivistää.

Muiden varjosta selväksi kärkinimeksi

Reetta Hurske, Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Lotta Harala kilpailevat aitajuoksussa.
Reetta Hurske (vas. reuna), Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Lotta Harala ovat kilpailleet Suomen parhaan pika-aiturin tittelistä viime vuosina. Kuva: All Over Press

Hurske on viimeisten vuosien aikana joutunut hakemaan omaa aikaansa valokeilassa vuorotellen Nezirin ja Annimari Kortteen varjosta. Nyt Tampereen Pyrintöä edustava pika-aituri on Suomen selvä kärkinimi.

Hurske on pystynyt tarvittaessa venymään, myös nyt kun huipputuloksia on alkanut tulla.

– Hänen parhaimpiin ominaisuuksiinsa kuuluu omaan suoritukseen keskittyminen. Niin kuin olemme saaneet huomata, kilpailutilanteessa saattaa tapahtua kaikenlaista, Suihko kuvailee, viitaten viime viikkojen kilpailuihin.

– Hän ulosmittaa kilpailuissa aina parhaan, mihin hän sinä päivänä kykenee. Olemme harjoituksissa myös pyrkineet opettelemaan suorituksen ”vakiointia”. Tämä on tapahtunut esimerkiksi kovilla aitaharjoituksilla, Suihko kuvaa suojattinsa yhtä vahvuutta.

Suihkon valmennettavan toiset poikkeuksellisen hyvät ominaisuudet ovat reaktionopeus ja lähtökyky. Niiden rinnalla Hurskeen voimaominaisuudet ovat kehittyneet tälle kaudelle.

– Nopeus ja voima ovat kehittyneet. On kuitenkin ollut tärkeää, että olemme pystyneet siirtämään ne tukemaan hänen juoksutekniikkaansa, vaikka varsinaisia tekniikkatreenejä emme nyt tee. Jos ominaisuudet eivät siirry tukemaan tekniikkaa, niillä ei tee juuri mitään, Suihko kertoo.

– Kisojenkin välissä voimaharjoittelu on oikeastaan ainoa asia, mitä käyn tekemässä Pirkkahallilla, kun olen päässyt kotiin Tampereelle. Kilpailukaudella tulee juostua niin paljon, Hurske toteaa.

Hallikauden päätavoite kimaltelee edessä

Reetta Hurske ser glad ut efter lopp.
Puolan Pia Skrzyszowska (vas.) kykeni kukistamaan Hurskeen aiemmin kotimaassaan, mutta ei osallistu EM-hallikisoihin. Kuva: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Hurskeen uusi ennätys nousi myös maailman toiseksi parhaaksi ajaksi tällä kaudella, kunnes Yhdysvaltain Masai Russell kiilasi viime viikonloppuna listan kärkeen ajallaan 7,75. Kun eurooppalaisista ainoana Hurskeen edellä oleva Puolan Pia Skrzyszowska (7,78) ei kilpaile yleisurheilun EM-hallikisoissa Istanbulissa, lähtee suomalainen ennakkosuosikkina Turkkiin.

– Kun Madridin kenraali oli näin hyvä, niin lähtökohdat ovat toki kutkuttavat, Suihko sanoo.

Sveitsin Ditaji Kambundji, Ranskan Cyrena Samba-Mayela ja Hollannin Nadine Visser ovat kuitenkin kivenkovia haastajia, kuten Suihkokin muistuttaa. Arvomitalinaiset jäivät silti esimerkiksi Espanjassa ja Puolassa Hurskeen taakse.

– Kilpakumppanit ovat erittäin tutut ja tiedämme, kuinka kovia he ovat arvokisajuoksijoina. Asetelma on siis herkullinen omastakin mielestäni. Sinne kuitenkin lähdetään taistelemaan Euroopan mestaruudesta, Suihko tiivistää.

Kauden parhaat juoksut ovat tässä vaiheessa jo olleet aivan maailman parhaimmistoa. Näkyykö jo katonraja, vieläkö Hurske voi parantaa tästä?

– En lähde arvaamaan, kuinka monta sadasosaa vielä lähtee tai missä se katto tulisi vastaan. Jokaiseen vielä kovempaan suoritukseen vaaditaan aina täydellistä onnistumista. Reetta oli aiemmin sanonut, että vielä siitä voi muutama sadasosa lähteä, joten minä ainakin uskon häntä! Suihko naurahtaa.

Hurskeen viimeisimmät EM-hallikisat olivat Glasgow'ssa 2019. Tuolloin hän jäi pronssimitalista 0,02 sekunnin päähän.

– On tässä niistä jäänyt hampaankoloon, joten katsotaan uudestaan viikonloppuna, hän kertoo hymyssä suin.

Juttua päivitetty 28.2.2023 kello 14.30: Korjattu juttuun Hurskeen 60 metrin aitajuoksuajan olevan maailman kolmanneksi paras, lisätty tieto Masai Russellin juoksemasta uudesta maailman kärkiajasta.

Suosittelemme sinulle