Hyppää sisältöön

Norjalaisasiantuntija vaati potkuja MM-hiihtojen päätuomarille – kilpailujohtaja myönsi mahdollisen virheen kohupäätöksessä

Marcus Graten ja Håvard Solås Taugbölin kolari kuohuttaa etenkin Norjassa.

Marcus Grate taklasi sprintin erävaiheessa Håvard Solås Taugbölin, ainakin norjalaisten mielestä.
Roope Visuri

Planican MM-sprintin tapahtumat puhuttavat edelleen Ruotsissa ja Norjassa. Syynä on etenkin yksi tilanne alkuerissä.

Ruotsin Marcus Grate taklasi norjalaisten mukaan Havård Solås Taugbölin ladun pintaan. Molempien kisa meni pilalle. Norjassa suututtiin tilanteesta etenkin, koska Grate ei saanut teostaan mitään rangaistusta.

Norjan TV2:n asiantuntija Petter Skinstad kirjoitti Twitterissä, että Graten diskaus oli niin itsestäänselvä, ettei siitä pitäisi edes kirjoittaa. Skinstad syytti tilanteesta ruotsalaista Mikaela Sundbaumia, joka toimii MM-kisoissa avausviikolla teknisenä johtajana.

Skindstad tylytti, että Sundbaumin pitäisi Grate-tilanteen myötä pakata kassit ja lähteä MM-kisoista takaisin Ruotsiin.

– Sundbaum on päätuomari. Tuomio oli skandaalimaisen huono. Päätökset ovat epäjohdonmukaisia, Skindstad selvitti näkemystään Expressenille.

Skindstad muistutti myös, että naisten puolella Puolan Izabela Marcisz esti Saksan Victoria Carlia samaan tapaan. Siitä tuli kuitenkin rangaistus. Marcisz pudotettiin alkueränsä viimeiseksi tuloslistalla.

– Ei näytä hyvältä, kun ruotsalainen tekninen johtaja tekee päätöksen. Vaikka olen sitä mieltä, että kansalaisuudella ei ole asian kanssa mitään tekemistä, Skinstad jatkoi.

Sundbaum ei ollut kommentoinut Expressenille tilannetta tai Skinstadin tylytystä, vaan ohjasi kysymykset FIS:n maastohiihdon kilpailujohtajalle Michael Lamplotille.

Lamplot vastasi tekstiviestitse ensiksi Expressenille, että kilpailun tuomaristo oli keskustellut ja arvioinut tilannetta. He päättivät olla rankaisematta Gratea tv-kuvien perusteella. Norja jätti tilanteesta kisan jälkeen protestin, mutta sitä ei hyväksytty.

Lamplot viestitti myöhemmin Expressenille, että he olivat saaneet tilanteesta uusia tv-kuvia.

– Kun keskustelimme tilanteesta myöhemmin, näimme tilanteen toisista kuvakulmista. Ne antoivat meille uuden näkökulman tilanteeseen. Ne olisivat voineet muuttaa päätöstämme, Lamplot kertoi.

Gratea ei kuitenkaan voi Lamplotin mukaan uhata enää rangaistus sprintin tapahtumista.

Suosittelemme sinulle