Hyppää sisältöön

Kansainvälisen hiihtoliiton johtaja kommentoi venäläisten mahdollista paluuta kilpailuihin – "Urheilu on ihmisoikeus"

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtaja, ruotsalais-englantilainen Johan Eliasch muistuttaa, että urheilijat eivät voi valita, mihin maahan he syntyvät.

Hinni Hirvonen,
Petra Manner
Avaa Yle-sovelluksessa

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat käydään parhaillaan ilman venäläisurheilijoita Planicassa Sloveniassa.

Venäjä suljettiin kansainvälisestä urheilusta sen jälkeen, kun se noin vuosi sitten hyökkäsi Ukrainaan.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtaja Johan Eliasch sanoo tilanteen olevan hankala.

– Kyse ei ole siitä, että jos venäläisurheilijat palaavat kilpailuihin. Kyse on siitä, milloin he palaavat, Eliasch totesi Yle Urheilun haastattelussa Planicassa.

Viime aikoina kansainvälisessä urheiluyhteisössä on käyty keskustelua siitä, voisivatko venäläiset palata kilpakentille, vaikka sota jatkuu.

– Olemme vaikeassa tilanteessa. Urheilijat eivät voi valita, mihin maahan he syntyvät. Täytyy erottaa synnyinmaa urheilijoista.

– Kun katsomme urheilun isoa kuvaa, urheilun tulisi olla epäpoliittista ja neutraalia. Urheilu on ihmisoikeus, Eliasch perusteli.

FIS-pomo Eliasch viittaa myös Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) helmikuun alussa julkaisemaan kannanottoon, jossa YK:n asiantuntijat puolsivat venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluuta kansainvälisille kilpakentille.

Venäläisten mahdollinen paluu jakaa maailmaa

Venäläisurheilijoiden mahdollinen paluu kansainvälisiin kilpailuihin on puhuttanut viime kuukausina ja jakanut maailmaa.

Suomen olympiakomitean mielestä venäläisten ja valkovenäläisten paluu on vielä aikaista, ja samoilla linjoilla ovat monet Euroopan maat. Esimerkiksi Baltian ja Puolan urheiluministerit vaativat helmikuun alussa Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista kilpailuista aina sodan päättymiseen asti.

Luonnollisesti kaikista kielteisimmin asiaan ovat suhtautuneet Ukrainan urheilijat. Entisen kolmiloikkatähden ja nykyisen kansanedustajan Olha Saladuhan mukaan Ukrainassa on kuollut yhteensä 220 valmentajaa ja urheilijaa sitten Venäjän viime helmikuussa aloittaneen hyökkäyksen.

– Onko tälläisessä tilanteessa reilua antaa venäläisten kilpailla edes neutraalin lipun alla? Sadat ammattilaisurheilijat Venäjällä ovat ilmaisseet tukensa sotatoimille, mutta emme ole kuulleet juuri kenenkään vastustavan sotaa, Saladuha kommentoi AFP:lle.

Johan Eliasch
FIS:n ruotsalais-englantilaispomo Johan Eliaschin mukaan sotaa avoimesti tukevat urheilijat eivät voisi palata kilpailemaan. Kuva: EPA-EFE

Eliasch sanoo ymmärtävänsä Euroopan maiden reaktioita.

– Vartuin Ruotsissa ja kävin armeijani Ruotsissa kylmän sodan aikana. Ymmärrän Pohjoismaiden, Baltian ja joidenkin Euroopan maidenkin syviä tunteita, mitä tähän liittyy.

Eliasch ei ota suoraa kantaa siihen, milloin venäläiset voisivat mahdollisesti palata urheilemaan. Hänen mielestään tärkeintä on, että urheilumaailma pysyy päätöksenteossa yhtenä rintamana.

– Jos emme pidä yhtä, on olemassa riski, että urheilu muuttuu poliittiseksi ja se olisi varsinainen tragedia.

Urheiluhistoria tuntee kuitenkin lukuisia tapauksia, joissa maita on suljettu urheilukilpailuista muiden kuin urheilullisten syiden takia: esimerkiksi Saksaa ei kutsuttu vuoden 1948 olympialaisiin toisen maailmansodan tapahtumien takia eikä Etelä-Afrikkaa kutsuttu apartheidin takia vuoden 1964 olympialaisiin.

Aleksandr Bolshunov Pekingin olympialaisissa.
Aleksandr Bolshunov on osoittanut tukeaan presidentti Vladimir Putinille. Hän osallistui esimerkiksi Venäjän hyökkäyksen tukikonserttiin. Kuva: Valery Sharifulin / TASS / All Over Press

Osa venäläisurheilijoista on asettunut avoimesti tukemaan sodan julistanutta Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Heidän joukossaan ovat muun muassa Aleksandr Bolshunov ja Pekingissä viestikultaa voittanut Veronika Stepanova.

Eliasch huomauttaa, ettei sotaa avoimesti tukevilla olisi asiaa laduille.

– Venäläis- ja valkovenäläisurheilijat osallistuisivat kisoihin neutraalin lipun alla. Urheilijat, jotka tukevat avoimesti sitä, mitä Ukrainassa tapahtuu, eivät saisi osallistua kilpailuihin.

Kilpailukausi siirtyy viikolla

Venäjäisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluuta pidempään on puhuttanut ilmastonmuutos ja sen vaikutus talviurheilulajeihin. Eliasch otti kantaa myös ilmaston lämpenemisen vaikutuksiin Yle Urheilun haastattelussa.

Ylen selvityksen mukaan joka kolmas olympiakaupunki on tulevaisuudessa liian lämmin talviurheilukisojen järjestämiselle.

Eliasch sanoo, että Kansainvälisessä hiihtoliitossa ilmastonmuutokseen on suhtauduttu tosissaan.

– Olemme asettaneet tavoitteeksemme vähentää hiilijalanjälkeämme 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Siihen pyrimme käyttämällä enemmän uusiutuvia materiaaleja, suunnittelemalla logistiikkaa ja matkustamista paremmin ja suosimalla uusiutuvia energialähteitä, FIS-pomo luettelee.

Esimerkiksi FIS:n maastohiihtokomitean norjalaispuheenjohtaja Vegard Ulvang ennusti tammikuussa, että tulevaisuudessa kilpailuja järjestetään korkeammalla. Keski-Euroopan perinteisillä hiihtopaikoilla on kuitenkin nähty viime vuosina lunta latujen ulkopuolella vain harvakseltaan.

– Olemme havainneet, että kilpailujen pitäminen matalalla on ollut todella haastavaa, Eliasch myöntää.

Esimerkiksi tämän vuoden Tour de Ski -kiertueella Oberstdorfissa mitattiin tammikuun alussa jopa 17 lämpöastetta. Nykysääntöjen mukaan maastohiihtokilpailuja saa järjestää korkeintaan 1 800 metrin korkeudella.

Talviurheilun tulevaisuudesta puhuttiin myös Ylen järjestämässä Aurora -tulevaisuustapahtumassa Levillä marraskuussa.

Kansainvälinen hiihtoliitto on reagoinut tilanteeseen myös kilpailukalenteria rukkaamalla. Maastohiihdon maailmancup-kausi on käynnistynyt perinteisesti Rukalta.

– Olemme havainneet myös, että lumi tulee nykyään myöhemmin, joten ensi kaudella aloitamme viikkoa myöhemmin ja todennäköisesti siirrämme kauden lopetusta myös viikolla eteenpäin.

Juttua muokattu 28.2.2023: Poistettu otsikosta virheellinen väite, että Johan Eliasch toivottaisi venäläiset takaisin kilpailuihin heti.

Poistettu jutusta virheellinen väite, että venäläiset olisivat mukana MM-hiihdoissa, mikäli Johan Eliasch saisi päättää. Lisätty juttuun, ettei Eliasch ota kantaa siihen, milloin venäläisten pitäisi palata kilpakentille.

Juttua muokattu 28.2.2023 klo 14.27: Muutettu otsikkoa. Otsikko on nyt seuraava: Kansainvälisen hiihtoliiton johtaja kommentoi venäläisten mahdollista paluuta kilpailuihin – ”Urheilu on ihmisoikeus”

Suosittelemme