Hyppää sisältöön

Kerttu Niskanen paljasti dramaattisen tilanteen tv-kuvien ulkopuolelta – paha vastoinkäyminen juuri ennen MM-kultataistoa

Ebba Andersson ja Frida Karlsson johdattivat ruotsalaiset kaksoisvoittoon yhdistelmäkisassa. Kerttu Niskanen oli viides ja Krista Pärmäkoski kuudes.

Kerttu Niskanen hiihtää Frida Karlssonin kanssa yhdistelmäkisassa.
Kerttu Niskanen joutui taipumaan Frida Karlssonille (oik.) ja Ebba Anderssonille. Kuva: Lehtikuva / VESA MOILANEN
Roope Visuri,
Laura Arffman,
Kati Nummelin
Avaa Yle-sovelluksessa

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Ruotsalaiset juhlivat kaksoisvoittoa, kun Ebba Andersson oli ykkönen ja Frida Karlsson kakkonen yhdistelmäkisassa Planican MM-hiihdoissa. Andersson oli ylivoimainen voittaja 22 sekunnin erolla Karlssoniin.

Norjan Astrid Öyre Slind vei pronssia. Kerttu Niskanen jätettiin viidenneksi, kun väliin ehti vielä neljänneksi Saksan Katharina Hennig. Krista Pärmäkoski oli kuudes.

Ebba Andersson ja Frida Karlsson pitivät vauhtia Kerttu Niskasen kanssa heti 15 kilometrin kilpailun lähtöpaukusta. Perinteisen osuudella Niskanen ja Pärmäkoski putosivat hetkeksi kauemmas kärjestä, mutta suomalaiset taistelivat mukaan suksienvaihtoon. Etenkin Niskanen oli tässä vaiheessa hyvin kärkiryhmän mukana.

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen hyytyvät

Suksienvaihdon jälkeen Andersson ja Karlsson lähtivät omille teilleen. Myös Norjan Slind pystyi vapaan hiihtotavan osuuden alussa karkaamaan kolmossijalla.

Katso suksien vaihto!

Kerttu Niskanen yritti Hennigin kanssa kiriä päivän yllättäjän Slindin kiinni, mutta he eivät siinä aivan onnistuneet. Hennig ohitti Niskasen vielä lopussa. Niskanen jäi Slindistä 8,3 sekuntia ja voittaja Anderssonista 56,3 sekuntia. Pärmäkoski taipui Niskaselle 24,8 sekuntia.

Katharina Hennig ohittaa Kertu Niskasen.
Näin Kerttu Niskanen tuli maaliin

Kerttu Niskasella draamaa ennen starttia

Niskanen kertoi Yle Urheilun tv-haastattelussa, että tiesi ruotsalaisten yrittävän lähteä karkuun perinteisen osuuden lopussa ja lähtevän hana auki vapaalle hiihtotavalle.

– Se ei ollut yllätys. En halunnut edes yrittää siihen. Vauhti oli liikaa. Yritin lähteä taistelemaan pronssista. Se ei ollut kaukana. Välillä saavutinkin, mutta eroa oli liikaa, Niskanen kuvaili kisaansa.

Niskasen mukaan Hennigistä ei ollut apua, kun suomalainen yritti nousta pronssitaistoon.

– Hän tyytyi vaan peesaamaan, eikä halunnut lähteä vetämään. Loppuun hän otti kiriä ja halusi päihittää minut, mutta ei halunnut vetää. Työnjako oli selvä, että minä saan kiriä Slindiä kiinni, Niskanen totesi.

Niskanen kuvaili olevansa vähän pettynyt viidenteen sijaan.

– Toki mitali oli lähellä. Olisin halunnut pronssin, mutta onhan täällä paljon kovia yrittäjiä. Viidettä sijaa ei ilmaiseksi haeta, mutta tavoitteet ovat korkealla, Niskanen totesi.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila odotti, että Niskanen olisi pystynyt haastamaan ruotsalaiset paremmin.

– Juuri ennen välineiden vaihtoa Kerttu oli tiukemmalla kuin voisi olettaa. Tiedettiin, että Ebba ja Frida hiihtävät kovaa perinteisellä. Oli silti odotusarvo, että Kerttu olisi heitä dominoivampi perinteisellä hiihtotavalla, Lassila sanoi.

Lassilan mukaan Niskanen hävisi vapaan osuudella ainakin silmämääräisesti vapaan hiihtotavan laskuissa.

– Silmämääräisesti Kerttu joutui ottamaan enemmän vauhtia pois mutkissa. Hän joutui niissä pikkuisen antautumaan, Lassila arvioi.

Niskanen paljasti myöhemmin Ylelle, että hänellä oli ollut draamaa ennen kisaa.

– Kaaduin aika pahasti alkuverryttelyssä. Jonkinnäköisellä puujalalla hiihdin koko kisan, niin ei siinä ollut hirveätä tai varmaan ainakaan ekstrauskallusta niihin pehmeisiin kurveihin, Niskanen totesi.

Kerttu Niskasen haastattelu yhdistelmähiihdon jälkeen

Slindin mukaan MM-pronssi ylitti kaikki odotukset. Hänen mukaansa kisassa oli mukana paljon urhelijoita, jotka ovat normaalisti kovempia kuin minä. Norjalainen tunsi koko ajan Niskasen ja Henngin läheisyyden pronssijahdissa.

– Katselin koko ajan eroa. Kuulin heidät koko ajan. Minun piti vaan keskittyä ja tehdä töitä. Lopussa alkoin uskoa, että tämä on totta, Slind sanoi.

Krista Pärmäkoski luovutti nopeasti: ”Oli pakko antaa itselleen siimaa”

Pärmäkoskeakaan ei ruotsalaisten repäisy yllättänyt.

– Annoin eron tulla. Olisin voinut pysyä mukana, jos olisin puristanut väkisin. Sitten olisin kyllä katkennut vapaan puolella. Oli pakko antaa itselleni siimaa, Pärmäkoski kertoi.

Pärmäkoski kuvaili kisaa melkoiseksi taisteluksi hitaassa kelissä.

– Totta kai haluaisin olla parempi. Tämä oli varmasti päivän maksimisuoritus, Pärmäkoski totesi.

Ensi viikolla kisataan vapaan normaalimatka, viesti ja 30 kilometrin yhteislähtökilpailu perinteisellä.

– Katsotaan, mihin keli muuttuu. Jos tulee pakkasta, radasta tulee kovempi ja vauhdikkaampi. Nyt oli selkeästi hitain, mitä olen kovia tehoja vetänyt, Pärmäkoski kuvaili näkymiään toiseen kisaviikkoon.

Krista Pärmäkosken haastattelu yhdistelmähiihdon jälkeen

Piippo avautui massakolarista – asiantuntija tylytti järjestäjiä

Kisassa oli taas useampi kaatuminen. Andersson kaatui vapaalla hiihto-osuudella laskussa.

– Vaikea sanoa, miltä tuntuu. Niin paljon kuplii sisällä, uransa ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden voittanut Andersson kuvaili tunnelmiaan Ylelle.

– Valehtelisin, jos sanoisin, että kaatuminen ei olisi vaikuttanut. Minua vähän stressasi sen jälkeen. Sitten sanoin itselleni, että keskity tehtävään.

Katso, kuinka Ebba Andersson meni nurin

Eveliina Piippo oli mukana heti kisan alussa massakolarissa. Yhdysvaltalaisen Rosie Brennanin suksi puolestaan irtosi yhdessä laskussa.

Massakolarissa nähtiin, kuinka yksi hiihtäjä jäi kiinni mainosaitaan perjantaina kuohuttaneen Arsi Ruuskasen loukkaantumisen tapaan. Kalle Lassila ei ollut tyytyväinen asiaan.

– On se tosi erikoista. Eilen yksi hiihtäjä loukkaantui oikeasti tosi pahasti. Tämän päivän kisassa nähdään, että hiihtäjä on uudelleen solmussa mainosaidassa. Tämä asia pitäisi olla jotenkin toisin. Näin ei kuuluisi olla, Lassila kritisoi ja uskoi, että hiihtopäättäjien pitää tehdä radasta entistä turvallisempi.

Eveliina Piippo mukana massakolarissa – katso tilanne
Rosie Brennanin suksi irtoaa

Piippo kiri kisassa komeasti vielä 15. sijalle.

– V****aa se kaatuminen, Piippo sanoi suoraan.

– Olen ylpeä, että pystyin kuitenkin rauhoittamaan itseni. Luotin siihen, että pystyn tällä kelillä nousemaan.

Kisaansa Piippo kuvaili yllättävän mukavaksi.

– Yleensä minua ärsyttää, kun on paljon ihmisiä ladulla.

Anne Kyllönen joutui keskeyttämään astmavaivojen takia.

Eveliina Piipon haastattelu yhdistelmäkilpailun jälkeen

Suosittelemme sinulle