Hyppää sisältöön

Kommentti: Kerttu Niskasen unelman toteutuminen Planicassa vaatii ihmeen

Suomen joukkueelle yksikin mitali Planican MM-kisoista olisi työvoitto, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Hiihtäjät Ebba Andersson ja Kerttu Niskanen halaavat.
Ruotsin Ebba Anderssonin (vas.) vauhti on niin omassa luokassaan, ettei Kerttu Niskanen tunnu pystyvän vastaamaan siihen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Faktoilla sisään.

Suomen joukkue saapui Planican MM-kisoihin joukkueella, jossa viisi urheilijaa oli yltänyt palkintokorokkeelle maailmancupissa kuluvan kauden aikana.

Viisikosta Johanna Matintalo suli päämatkallaan perinteisen sprintissä totaalisesti MM-kisojen avauspäivänä torstaina. Perjantaina yhdistelmäkilpailussa olympiapronssia puolustanut Iivo Niskanen ei loistanut perinteisen osuudella odotetulla tavalla ja jäi lopputuloksissa 13:nneksi.

Lauantaiaamuna yhdistetyn normaalimäen MM-hopeaa puolustanut Ilkka Herola kyykkäsi jo mäkiosuudella. Herola on antanut kärjelle aina tasoitusta hyppytaidossa, jonka rooli vain korostuu siirryttäessä ensi viikolla suurmäkeen.

Lauantain toinen suomalaislaji, naisten yhdistelmäkilpailu, piti sisällään maailmancupissa podiumvauhtia esittäneiden Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken MM-avauksen.

Niskanen ei menettänyt missään vaiheessa näköetäisyyttä pronssimitaliin, johon eroa jäi lopulta kahdeksan sekuntia. Pärmäkoski tuli maaliin kuudentena, puoli minuuttia Niskasen jälkeen.

Ruotsalaiset Frida Karlsson ja Ebba Andersson ottivat vakuuttavan kaksoisvoiton naisten ensimmäisellä normaalimatkalla Planican MM-kisoissa.
Ebba Andresson (oik.) oli ylivoimainen ykkönen ennen maannaistaan, muista kilpailijoista myös selvästi karussa ollutta Frida Karlssonia. Kuva: Jurij Kodrun/Getty Images
Astrid Öyre Slind voitti yhdistelmäkilpailussa yllätyspronssia. Takana loppusuoraa taivaltavat neljänneksi tullut Katharina Hennig ja viidenneksi jäänyt Kerttu Niskanen.
Norjan Astrid Öyre Slind voitti yhdistelmäkilpailussa yllätyspronssia. Takana loppusuoraa taivaltavat neljänneksi tullut Katharina Hennig ja viidenneksi jäänyt Kerttu Niskanen. Kuva: Maja Hitij/Getty Images

Erinomainen suunnannäyttäjä

Niin Niskasen kuin Pärmäkosken tapauksessa arvokisaurakan yleensä avaava yhdistelmäkilpailu on ollut vuosien saatossa erinomainen mittari, kun tarkastellaan, mitä kisoista on lupa odottaa myöhemmin.

Kun kakkosmatkan asemassa olevassa yhdistelmäkisassa on kulkenut, päämatkalla sijoitus on yleensä noussut.

Tässä mielessä suomalaisella penkkiurheilukansalla riittää jännitettävää ensi lauantaina. Tuolloin hiihdetään Niskasen ja Pärmäkosken päämatka, 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtö.

Naisten yhdistelmäkilpailu osoitti kuitenkin, että Kerttu Niskasen unelma 30 kilometrin kultamitalista on erittäin ohuissa kantimissa. Näin siitäkin huolimatta, että Niskanen kertoi kaatuneensa ennen lauantain starttia ja kilpailleensa kivun kanssa.

Tällä hetkellä yksi on kuitenkin ylitse muiden.

Kun Therese Johaug poistui näyttämöltä viime kauden päätteeksi, norjalaisen jättämän valtatyhjiön täyttäjäksi oli tyrkyllä useita naisia. Tästä kultaunelmasta elivät eritoten kokeneet Niskanen ja Pärmäkoski, jotka olivat kokeneet niin Marit Björgenin kuin Johaugin yli vuosikymmenen kestäneen valtakauden.

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen olivat mitaleilla Pekingin olympialaisten 10 kilometrin väliaikalähdössä. Tuolloin Niskanen jäi kultaa voittaneesta Therese Johaugista vain 0,2 sekuntia.
Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen olivat mitaleilla Pekingin olympialaisten 10 kilometrin väliaikalähdössä. Tuolloin Niskanen jäi kultaa voittaneesta Therese Johaugista vain 0,2 sekuntia. Kuva: Maddie Meyer/Getty Images

Lauantain perusteella näyttää kuitenkin, että tarjolla on edelleen vain himmeämpää arvometallia.

Ruotsin Ebba Andersson löi lauantaina tiskiin jouhaugmaisen esityksen, jossa hänellä oli varaa kaatua alamäessä vapaan osuuden puolivälissä. Anderssonin voittomarginaali maannaiseensa Frida Karlssoniin oli silti 22 sekuntia.

Ebba Andersson kaatui johtoasemassa.

Kun Andersson on ollut tällä kaudella starttiviivalla, muut ovat olleet helisemässä. Muihin verrattuna ruotsalaisen kuntokäyrä on vain jatkanut nousuaan lähestyttäessä MM-kisoja.

Planican MM-kisoissa päästään kilpailiemaan urheilullisesti huomattavasti tasapuolisemmissa oloissa kuin esimerkiksi Pekingin olympialaisissa vuosi sitten.

Tuolloin joukkueiden valmistautumista sotki Kiinan äärimmilleen vedetty koronapolitiikka. Hiihtopaikkojen korkea ilmanala toi lisämausteensa vertailtaessa tuloksia kauden aiempiin kisoihin.

Näistä kummastakaan muuttujasta Planicassa ei ole tietoakaan. Ja se näkyy tuloslistoissa: voittajat ja mitalistit ovat noudatelleet pääosin maailmancupkauden tuloslistoja.

Kulta vaatii ihmeen

25-vuotias Andersson on tällä hetkellä omassa luokassaan. Ilman terveysmurheita ja huollon epäonnistumista hän voittaa suurella todennäköisyydellä vielä kolme muuta mestaruutta: väliaikalähdön, viestin ja 30 kilometriä.

Ebba Andersson ja Kerttu Niskanen olivat kärkikaksikko Ranskan maailmancupin 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä tammikuussa. Andersson voitti kuitenkin selvällä 22 sekunnin erolla.
Ebba Andersson ja Kerttu Niskanen olivat kärkikaksikko Ranskan maailmancupin 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä tammikuussa. Andersson voitti kuitenkin selvällä 22 sekunnin erolla. Kuva: Leo Authamayou/Getty Images

Jos Ruotsin huolto oli suurissa vaikeuksissa kaksi vuotta sitten Oberstdorfin MM-kisoissa, Planicassa ruotsalaisnaisten saldo kahdelta kilpailumatkalta on nelois- ja kaksoisvoitto.

Mikäli arvokisaviesteissä saisi kilpailuttaa useampaa kuin yhtä joukkuetta, olisi täysin relevantti vaihtoehto, että sunnuntaina naisten parisprintissä kaikki mitalisijat olisivat sinikeltaisten heiniä.

Nähdyn perusteella Ruotsin huollon epäonnistumisen varaan on turha laskea näissä kisoissa mitään.

Vaikka Niskanen antoi lauantaina todennäköisesti tasoitusta terveyspuolella, suksitaito ei myöskään pelaa hänen pussiinsa Planican vauhdikkaissa laskuissa.

Niskanen tarvitsee suorastaan ihmeen pystyäkseen lyömään Anderssonin viikon kuluttua 30 kilometrillä. Ja sitten olisi lyötävä vielä Karlsson.

Kun tähän lisätään, että arvokisojen sinivalkoisena mitaliautomaattina tunnetun Iivo Niskasen ympärillä riittää kysymyksiä, ylipäätään yhtä suomalaismitalia Planicassa voi pitää työvoittona.

Suosittelemme