Hyppää sisältöön

Suomelle täystyrmäys MM-parisprintin mitalitaistelussa – Krista Pärmäkoski myönsi turhan riskinsä ja luovuttamisen, Ylen asiantuntija pettyi

Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski jätettiin kuudenneksi parisprintissä.

Krista Pärmäkoski yrittää kovaa ratkaisua MM-parisprintissä.
Roope Visuri,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi oli kuudes naisten parisprintissä Planican MM-kisoissa. Suomi erottui alussa Norjan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Saksan kanssa. Jasmi Joensuulla oli kuitenkin vaikeuksia pysyä muun neljän kärkijoukkueen perässä.

Jasmi Joensuu jäi osuuksillaan nousussa radan korkeimpaan kohtaan ja laskussa alas sieltä.

Krista Pärmäkoski joutui tekemään kovan työn toisella kierroksella, että sai Ruotsin, Norjan, Yhdysvallat ja Saksan kiinni. Siinä vielä Pärmäkoski onnistui.

Viimeiselle vedolle lähtiessä Suomen tähti kuitenkin lähti 15 sekuntia perässä kärkeä. Pärmäkoski ei enää pystynyt tekemään vastaavaa nousua. Hän taipui vielä Sveitsin ankkurille Nadine Fähndrichille. Suomi tuli maaliin kuudentena. Ero voittajajoukkue Ruotsiin oli peräti 37 sekuntia.

– Se on aika iso pettymys. Sija ei ole pettymys, vaan se, että aikaero venähti. Se on isompi pettymys kuin itse sija. Olisin halunnut nähdä, että Krista olisi pystynyt pitämään Fähndricihin takanaan. Ei se lupaa hyvää loppukisoja ajatellen, Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen sanoi tuoreeltaan selostamossa.

Lauantain yhdistelmäkilpailun väliin jättänyt Yhdysvaltojen Jessie Diggins piti avausosuuksilla kovaa vauhtia. Joensuu myönsi Yle Urheilun haastattelussa, että Digginsin vauhti oli vielä liian kovaa hänelle.

– Panin kaikkeni peliin. En ollut vielä tänään riittävän hyvä, Joensuu totesi.

Jasmi Joensuu makasi ladun pinnassa MM-parisprintissä.
Jasmi Joensuu oli maalissa lopen uupunut. Kuva: Anu Karttunen

Ville Nousiainen ihmetteli, miksi Pärmäkoski lähti jopa ohittelemaan kärkeä toisella osuudellaan saavutettuaan muut.

Pärmäkoski selitti valintaansa haastattelussa. Hän yritti tarjota Joensuulle paremman aseman seuraavalle osuudelle.

– Olisi pitänyt päästä aikaisemmin muista ohi. Ne kiristivät myös vauhtia. Olin väärällä puolella ja tila oli kapea. Olisi voinut tulla kompurointeja. Valahdin takaisin samalle sijalle. Olihan se vähän turha isku, mutta yritys oli hyvä, Pärmäkoski sanoi.

Seuraavalla osuudella Jasmi Joensuu putosi lopullisesti mitalitaistelusta.

Näin Jasmi Joensuu hyytyi mitalitaistelussa.

Pärmäkosken mukaan viimeisellä osuudella vaikutti lauantaina rankoissa oloissa kisattu yhdistelmäkisa.

– Nadine on kova sprintteri. Ehkä myös annoin itselleni helppoa, kun emme taistelleet mitalista ja tuntui pahalta. Ei ollut missään nimessä paras jalka, Pärmäkoski totesi.

Krista Pärmäkoski maaliin kuudentena.

Suomi pelasi riskillä – Ruotsi pääsi juhlimaan

Naisten maajoukkueen valmentaja Juho Halonen avasi Suomen taktiikkaa niin, että Jasmi Joensuun ja Krista Pärmäkosken tavoitteena oli koettaa pysyä mitaliporukan lähellä.

– Tiedettiin, että Diggins pitää kovaa vauhtia, mutta piti heti paukusta lähtien yllättävän kovaa vauhtia. Kisan rakenne muotoutui niin, että jouduttiin riskilläkin hiihtämään, eikä paukut riittäneet viimeisillä osuuksilla.

Hän totesi, että erilaisella taktiikalla viides sija olisi voitu saada, mutta kärkinelikkoon voimavaroja ei yksinkertaisesti ollut.

– Realistinen ajatus oli, että viiden joukkoon, ja jos viesti lähtisi kiertämään täysin nappiin, pystyttäisiin haastamaan mitaleille asti.

Voitto ratkesi, kun Jonna Sundling repäisi eron muihin ankkureihin. Ruotsi vei selvän voiton ennen Norjaa ja Yhdysvaltoja.

Ruotsin naiset ovat juhlineet Planican MM-kisoissa. Sprintistä tuli neloisvoitto. Parisprintin mestarijoukkue Jonna Sundling ja Emma Ribom olivat ykkönen ja kakkonen. Lauantain yhdistelmäkisassa Ruotsi otti kaksoisvoiton Ebba Anderssonin ja Frida Karlssonin johdolla.

– Tämä ei ollut lähelle täydellinen, vaan täydellinen hiihto. Tämä on todella fantastista, Sundling tunnelmoi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Näin Jonna Sundling ratkaisi MM-parisprinttivoiton.

Pärmäkoski luottavaisena toiselle kisaviikolle

Pärmäkoski on hiihtänyt tämän vuoden ailahtelevia tuloksia vapaalla hiihtotavalla. Ensi torstain viestikisassa Pärmäkoski voi kahden vuoden takaisen MM-pronssikisan tapaan hiihtää taas vapaalla.

Miltä viestiä silmällä pitäen vapaa hiihtotapa tuntuu?

– Tuntuu ihan ookoolta. Viestin reitti on todella kova. Jos on vapaan osuuksia, pitää tulla kovaa ja sietää happoa. Sinänsä oli hyvä päästä hiihtämään tämä matka, Pärmäkoski totesi.

Jasmi Joensuun ja Krista Pärmäkosken haastattelu parisprintin jälkeen.

Suosittelemme