Hyppää sisältöön

Suomalaismiesten raju romahdus MM-kisoissa yllätti asiantuntijan – ”Ihan järkyttävän isot erot”

Joni Mäki ja Niilo Moilanen jäivät hiihdon MM-kisojen parisprintissä 11:nneksi. Eroa voiton vieneeseen Norjaan kertyi lähes minuutti.

Niilo Moilanen ja Joni Mäki
Niilo Moilanen antoi kaikkensa parisprintissä. Kuva: Tomi Hänninen
Hinni Hirvonen,
Laura Arffman,
Roope Visuri

Suomen Joni Mäki ja Niilo Moilanen jäivät Planican MM-parisprintissä kauas kärjestä sunnuntaina. Mäki toi lopulta Suomen maaliin 11:ntenä, 58,4 sekuntia voiton vieneen Norjan jälkeen.

Aikuisten arvokisoissa ensi kertaa mukana oleva Moilanen, 21, myönsi kisan jälkeen haastattelussa, että vauhti oli hänelle liian kovaa.

– Oli tärkeää päästä hiihtämään ja hakemaan tämä kokemus. Ensimmäinen ja toinen osuus olivat itselle vähän turhan kovaa, mikä koitui kohtaloksi kolmannella osuudella. Tämä oli itselleni aika maksimisuoritus, enempää ei ollut antaa, Moilanen harmitteli.

Kokeneempi Mäki, 28, ei liioin juhlinut suorituksen jälkeen. Hänen hiihtokuntonsa on ollut kysymysmerkki etenkin torstain pettymykseen päättyneen henkilökohtaisen sprintin jälkeen.

– Meno oli parempaa kuin sprintissä, mutta ei lähtenyt lentoon tänäänkään. Ekan pätkän pääsi porukassa kulkemaan, mutta sen jälkeen yksin työstin, niin paha verrata.

– Lähdimme aika avoimin mielin ja koetimme pysyä mahdollisimman pitkään mukana. Taktiikka oli sen jälkeen mennä, mitä jaloista ja käsistä pääsee, Mäki jatkoi.

Niilo Moilanen: ”Enempää ei ollut antaa”

Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Pål Golberg määrittelivät vauhdin, jossa Italian Francesco De Fabiani ja Federico Pellegrino sekä Ranskan Jay Renaud ja Richard Jouve pyristelivät mukana.

Italian ankkurina toiminut Pellegrino jäi lopulta Kläbosta 2,5 sekuntia, kun taas Ranskan Jouve jäi yli 16 sekunnin päähän.

Kanada ylsi hienosti neljänneksi ja Ruotsi hyytyi viidenneksi.

Katso parisprintin ratkaisuhetket videolta.

Ylen asiantuntija Ville Nousiainen ei odottanut suomalaisparilta mitalia ”liimakelissä”, mutta kymppisakin ulkopuolelle jääminen yllätti.

– Jos vähän huonoksi menee, uskoin, että he olisivat voineet valahtaa sijoille 7–9. Minulle oli iso yllätys, että he jäivät noin kauas. Niilolle tuli toki niin paljon maitohappoa jalkaan, että se kangistaa, siinä romahtaa yllättävän paljonkin. Miestenkin kisassa nähtiin ihan järkyttävän isot erot, mikä kuvastaa kelin raakuutta, Nousiainen summasi.

Parisprintin karsinnassa Moilanen ja Mäki olivat vielä viidensiä.

Moilasella matkaa huipulle

Sprintin superlupaus Moilanen, 21, joutui pettymään myös MM-kisojen avausmatkallaan torstaina. Moilanen oli vielä sprintin karsinnassa parhaana suomalaisena yhdeksäs, mutta kolaroi ruotsalaisen Johan Häggströmin kanssa erävaiheessa. Kaksikko johti eräänsä, mutta lopulta Moilanen jäi viidenneksi, eikä selviytynyt välieriin.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ennusti aiemmin viikolla, että Moilasesta tulee ensimmäinen suomalainen miessprintteri arvokisamitaleilla. Lassilan ennustuksen mukaan tämä tapahtuu vuoden 2027 MM-kisoissa.

Nousiaisen mukaan Moilasen vauhti ei kuitenkaan vielä riitä.

– Jo Toblachin viestissä nähtiin, että kun lähdettiin hiihtämään todella lujaa, Niilo ei pystynyt vastaamaan siihen. Pariviestissä tulee kovempia happoja kuin normaalimatkan hiihdoissa, ja ero voi vaan kertaantua. Niilon ja huippujen välillä on tasoero vielä toistaiseksi.

Norjalaisten vakuuttava meno saa sen sijaan Nousiaiselta ylistystä.

– Yllätyin, että he halusivat koko ajan pitää vauhtia. Ranska ja Italia olivat koko ajan vähän pulassa, kun eivät meinanneet kestää vauhtia, kun taas norjalaisilla ei näyttänyt olevan mitään ongelmia siihen vauhtiin. Norjassa on kyllä vakuuttavaa työskentelyä.

Näin valmentaja selittää vaisuja tuloksia

Suomi jäi kisassa sellaisten pienempien hiihtomaiden, kuten Puolan ja Ison-Britannian taakse. Kyseessä on vasta kuudes kerta MM-historiassa, kun Suomi jää maastohiihdon joukkuekilpailussa kymmenen parhaan ulkopuolelle. Parisprintissä näin on käynyt vain miehiltä vuosina 2005 ja 2013.

– Ei ollut välttämättä paras päivä. Jonilla on ollut vaikeaa. Hän ei ole ollut sataprosenttisessa vireessä. Niilo on mielestäni kehittynyt hienosti kestävyydessä. Mutta hän ei ole vielä sillä tasolla, että pysyisimme arvokisoissa parhaiden mukana. Jossain vaiheessa varmasti on, Suomen miesten joukkueen valmentaja Ville Oksanen kommentoi.

Oksasen mukaan Moilasen ja Mäen valintaan päädyttiin, kun sprintteriporukassa on ollut jonkin verran sairastumisia ja distanssihiihtäjillä on iskun paikkoja muissa kisoissa.

Oksanen suhtautuu kriittisesti miesten joukkueen saldoon toistaiseksi näissä kisoissa. Parhaat tulokset ovat olleet Perttu Hyvärisen ja Ville Ahosen 10. sijat.

– On ollut vähän liikaa kaatumisia ja kompurointeja. Olen itse ensimmäisenä sanomassa, jos on omasta toiminnasta kiinni. Nyt ei ole pystynyt vaikuttamaan kaikkeen, Oksanen muotoili.

MM-hiihdot jatkuvat mieshiihtäjien osalta keskiviikkona vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailulla.

Miesten parisprintti (6 x 1,4 km):

1. Norja 17.28,14
2. Italia +2,48
3. Ranska +16,48
4. Kanada +22,95
5. Ruotsi +29,58
6. Iso-Britannia +32,52
7. Saksa +37,54
8. Puola +39,70
9. Tshekki +43,16
10. USA +44,73
11. Suomi +58,38

Suosittelemme