Hyppää sisältöön

Minja Korhonen, 15, kertoi saaneensa kansalaispalautetta iästään – Eero Hirvoselta tiukka palopuhe

Suomi oli kuudes MM-historian ensimmäisessä yhdistetyn sekajoukkuekilpailussa.

Roope Visuri,
Riikka Smolander-Slotte,
Laura Arffman

Yhdistetyn historian ensimmäinen MM-sekajoukkuekilpailu sisälsi dramaattisiakin hetkiä, kun mäkikilpailu jouduttiin keskeyttämään vajaaksi kahdeksi tunniksi vaarallisen alastulorinteen takia.

Norja pääsi kuitenkin juhlimaan ylivoimaista voittoa. Suomi oli kuudes.

Eero Hirvonen piti palopuheen kilpailumuodon puolesta jo mäkiosuudella.

– Toivotaan, että tämä on tullut jäädäkseen. Saadaan naisia lajissa eteenpäin. Nämä kilpailut ovat tärkeitä olympialajistatusta ajatellen, Hirvonen sanoi.

Yhdistetyn olympia-arvo on ollut ylipäätänsä uhattuna tasa-arvovaatimusten takia. Kansainvälinen olympiakomitea ei kuitenkaan vielä päästänyt naisia kisaamaan seuraaviin talviolympialaisiin vuonna 2026.

Eero Hirvonen mietteliäänä mäkisukset kädessä.
Eero Hirvonen oli suorapuheisella päällä Planican MM-kisoissa sunnuntaina. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Minja Korhonen, 15, kertoi saaneensa kuulla kommentteja siitä, kuuluvatko hänen ikäisensä urheilijat arvokisoihin. Korhonen totesi, että on kunnia edustaa Suomea.

– On tullut vaikka minkälaisia kommentteja, että kuulutaanko me tämän ikäisinä tänne. Näen kuitenkin, että meissä on potentiaalia, Korhonen sanoi.

Naisten yhdistetty oli ensimmäistä kertaa mukana MM-kisoissa vuonna 2021. Lajin lyhyempi historia selittää osaltaan, miksi huipulle nousee verrattain nuoria urheilijoita.

Minja Korhonen hiihtää Planican MM-kisoissa.
Minja Korhonen vauhdissa uransa ensimmäissä aikuisten MM-kisoissaan. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Ennen talvikauden alkua Korhonen säväytti kesän GP-kiertueella. Hän nappasi kaksi kakkossijaa, yhden nelossijan ja yhden kuutossijan. Maailmancupissa on tällä kaudella tullut parhaimmillaan 16. sija. MM-kisojen henkilökohtaisesta kisasta tuli 23. sija.

– Tuntee itsensä urheilijaksi. Ihanaa, että katsojat ovat tulleet meitä tänne tsemppaamaan. Täällä on ollut hieno tunnelma, Korhonen kuvaili uransa ensimmäisiä MM-kisojaan.

Hirvoselta tyrmäys olosuhteille

Eero Hirvonen ei nauttinut hiihto-osuudesta lainkaan.

– En oikein tykkää, kun on epätasaista liippaa. Ladulla on kävelty. En osaa hiihtää silloin rennosti. Ei ole koskaan olleet tällaiset kelit suosikkihommia. On vähän kuin bambi liukkaalla jäällä, Hirvonen sanoi.

Hirvosen mukaan ladun päällä olivat kulkeneet maastohiihdon parisprinttijoukkueiden valmentajat ja huoltajat, sillä hiihtäjät kisasivat eri ladulla kuin yhdistetyn urheilijat.

Hirvosen mukaan latu oli kuitenkin tarpeeksi hyvässä kunnossa.

– Mutta silloin oma hiihto menee jäykäksi. Ei osaa hiihtää rennosti kovaa, Hirvonen kuvaili.

Erot kasvoivat suuriksi

Ilkka Herola totesi, että historiallinen kisapäivä jäi ainakin mieleen viitateen mäkihyppyongelmiin.

– EI ollut helpoimmasta päästä ensimmäinen kisa järjestäjille. On hienoa olla mukana tässä. Meillä jäi matkaa kärkeen. Mäkipuolesta se on enimmäkseen kiinni. Vielä on töitä ja vuosia edessä. On kuitenkin kiva kilpailumuoto. Tulee paljon yllätyksiä, Herola totesi.

Suomen päävalmentaja Antti Kuisma totesi myös, että kisasta jäi enimmäkseen mieleen juuri historiallisuus.

– Kilpailu ei toki ollut jännittävimmästä päästä. Tuli isoja eroja, mutta kyllä tämä on hyvä kilpailumuoto. Sitä mukaan, kun taso nousee ja erot tasoittuivat, tulee hienoja kisoja, Kuisma summasi.

Naisten MM-kisat päättyivät sekajoukkuekilpailuun. Miehet jatkavat kilpailuilla suurmäestä ensi viikolla. Keskiviikkona on luvassa miesten joukkuekilpailu.

Suosittelemme