Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.
PLANICA. Ruotsin naiset ovat dominoineet viime aikoina sprinttikisoja, niin henkilökohtaisia kuin parisprinttejäkin. MM-kisoissa Ruotsi on voittanut parisprintissä kultaa niin Seefeldissä, Oberstdorfissa kuin nyt Planicassakin. Sprintissä Ruotsi otti Planicassa kolmoisvoiton, Oberstdorfissa tuloksena oli MM-hopeaa ja Seefeldissä MM-pronssia.
Myös olympialaisissa ruotsalaiset ovat napsineet sprinttimitaleja sekä Pekingistä että Pyeongchangista, maailmancupin osakilpailuista puhumattakaan.
Miksi ruotsalaiset ovat niin ylivoimaisia? Jasmi Joensuulla ja Krista Pärmäkoskella on tähän selvä näkemys: tarpeeksi lahjakkaita urheilijoita ja tarpeeksi ryhmäharjoittelua.
– Koska heitä on monta kovaa samassa joukkueessa, he pystyvät tsemppaamaan toisiaan. Jokaisessa harjoituksessa, etenkin kovissa harjoituksissa jokainen haluaa olla paras. Kilpailu on niin kovaa, että se puskee kaikkia eteenpäin, Pärmäkoski sanoi.
– He harjoittelevat aika paljon yhdessä myös maajoukkueleirien ulkopuolella, Joensuu jatkoi.
Taktiseen silmään tarvitaan apua
Pärmäkosken mukaan Suomen maajoukkueessa tehdään ryhmäharjoittelua, etenkin kun sprinttiin panostavia alkaa olla joukkueessa yhä enemmän. Silti hän kaipaisi lisää ryhmäharjoittelua.
– Mielestäni leireille pitäisi rohkeasti nostaa B-maajoukkueen nuoria hiihtäjiä. Että oikeasti tulisi haastajia ja he pääsisivät näkemään, mitä se vauhti on, mitä pitäisi mennä, Pärmäkoski totesi.
Joensuu myöntää, että hän on joutunut tekemään harjoituksia liian paljon yksin. Fyysistä kuntoa pystyy kehittämään yksinkin, mutta taktisen silmän kehittämiseen tarvitaan apua muiltakin.
– Jos vertaa vaikka nyt sitten Ruotsiin, että he tekevät jokaisen sprinttiharjoituksen yhdessä porukalla. Se kehittää taktista puolta, ja se on tosi tärkeä asia tässä hommassa, Joensuu sanoi.
Halonen: Jalostusta vauhdin kautta
Naisten valmentaja Juho Halonen ei pystynyt saman tien luvata naisille lisää ryhmäharjoittelua ja B-maajoukkueen hiihtäjiä mukaan leireille. Hän kuitenkin myönsi, että siinä riittää parantamista.
– Meidän pitää miettiä, miten pystymme tehostamaan leirityksiä ja valmennuskeskuksien päivittäisharjoittelua, Halonen sanoi.
Hän muistutti, että edellisen kahden kauden aikana A-maajoukkue on leireillyt paljon ulkomailla ja korkeanpaikan leireillä on oltu pienemmällä joukkueella. Ryhmäharjoittelu on jäänyt silloin vähemmäksi, koska osalla normaalimatkat ovat olleet selkeämmin painotuksena.
– Pääosa ruotsalaisista naishiihtäjistä tulee vauhdin kautta, sprinttipuolelta, ja sen kautta on tehty läpimurtoja normaalimatkallekin. Ei ole suoria ja varmoja vastauksia, miten naisia pystytään jalostamaan. Että saadaan kestävyyttä kehitettyä, mutta että vauhtipuoli tulisi siinä rinnalla hyvin. Vauhti on yksi ruotsalaisten naisten iso vahvuus, Halonen sanoi.
Lisää oikean profiilin rullaratoja
Vielä viime kaudella naisten maajoukkueesta vastanneen Ville Oksasen mukaan Ruotsi on löytänyt hyvän ja toimivan harjoittelumallin naisten hiihtoon. Suuri osa hiihtäjistä asuu harjoituskeskuksissa tai niiden lähettyvillä ja pääsee näin tekemään paljon yhteisharjoittelua.
Ruotsin keskuksissa kuten Östersundissa, Sollefteåssa, Uumajassa ja Falunissa löytyy todella hyvät harjoitteluolosuhteet. Niitä löytyy myös Suomestakin, mutta se mikä usein Suomen harjoittelukeskuksista puuttuu, on hyvä, tarpeeksi kovan profiilin rullarata.
– Silloin pystyttäisiin tekemään mahdollisimman lajinomaista harjoittelua ympäri vuoden. Meillä on rullaratoja, mutta jos niissä on oikeasti hyvä profiili, niin silloin niistä ei ole tavan kansalle hirveästi hyötyä, ja se taas vaikuttaa siihen, ettei niitä niin helposti tehdä.
Oksasen mukaan rullarataharjoittelu parantaisi myös suomalaisten laskutaitoa, sillä on eri asia harjoitella kovavauhtisesti pyörätiellä kuin mutkikkaalla rullaradalla. Hänen mukaansa tämän näki muun muassa nuorten MM-kisoissa, jossa suomalaishiihtäjät olivat keskiarvoon nähden parempia laskijoita.
– Siihen yksi syy on varmasti siinä, että junioreiden toiminta on keskittynyt Vuokattiin, ja siellä on keskitytty tuohon asiaan paljon. Talvisin kisataan paljon Tekniikkarinteen maastossa, jossa on paljon kurveja, Oksanen sanoi.
– Väittäisin, että hyvään suuntaan ollaan menossa, ja kyllä siihen on keskitytty.