Hyppää sisältöön

Oona Sevenius, 18, debytoi Serie A:ssa AC Milanin riveissä – joukkuekaverit kiusoittelevat ikimuistoisesta kohtaamisesta Zlatanin kanssa

Oona Sevenius pelasi sunnuntaina ensimmäiset minuuttinsa jalkapallon naisten Serie A:ssa. Sevenius, 18, siirtyi italaisjätti Milanin riveihin vuodenvaihteessa.

Oona Sevenius, HJK:n pelaaja. Kuvattu Pirkkolan urheilupuistossa.
Oona Sevenius päätti jo 5-vuotiaana, että hänestä tulee jalkapalloilija. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle
Hinni Hirvonen

Suomalaisen jalkapallon suurlupauksiin lukeutuva Oona Sevenius saavutti sunnuntai-iltapäivänä yhden merkkipaalun urallaan, kun hän debytoi jalkapallon Italian naisten Serie A:ssa.

Suomalaishyökkääjä juoksi kentälle 86. minuutilla Comoa vastaan. Sarjassa neljäntenä oleva Milan voitti kohtaamisen 4–0.

– Jännitti aika paljon ensimmäinen kosketus ottaa, mutta hyvä fiilis oli. Hymyilytti kyllä pari minuuttia pelailla, oli hieno kokemus ja hieno saada se alta pois. Toivottavasti pikkuhiljaa saa enemmän minuutteja, Sevenius jutteli Yle Urheilulle puhelimitse.

Viime kaudella HJK:lle Kansallisessa liigassa 16 maalia iskenyt Sevenius siirtyi yllättäen italialaisjätin riveihin tammikuun alussa.

– Aika yllättäen agentilta tuli tieto, että AC Milan olisi kiinnostunut. Kävin vierailulla marraskuun puolivälissä, en lähtenyt mitenkään isoin odotuksin, olin vain todella innoissani, että pääsen käymään, Sevenius aloittaa.

Viisipäiväinen vierailu sujui hyvin ja Milan tarjosi Seveniukselle sopimusta. Nuori hyökkääjä ei suoriltaan rustannut nimeään papereihin. Alun perin ajatuksena oli suunnata ulkomaille pienemmästä seurasta, esimerkiksi Ruotsin kautta.

– Oli siinä mietittävää, mutta oli se sellainen tarjous, mihin ei voinut olla tarttumatta.

Neuvottelut etenivät joulukuun aikana, ja vuoden ensimmäisenä päivänä Sevenius oli jo matkalaukkujensa kanssa uudessa kotimaassaan.

– Ei siinä tarvinnut jännittää. Aika yllättäen kaikki tapahtui ja edelleen minulla on ajatuksia, miten minä tänne pääsin. Mutta hyvä, että pääsin! Sevenius nauraa.

Ennen sunnuntaista Serie A:n debyyttiä Seveniukselle oli kertynyt minuutteja seuran alle 19-vuotiaiden tyttöjen joukkueessa. Milanin edustusjoukkueessa on kova kamppailu peliajasta, sillä ulkomaalaispelaajia saa olla kokoonpanossa vain rajallinen määrä.

– Sovimme, että treenaan joka päivä edustuksen kanssa, mutta alkuun minuutit tulevat U19-joukkueesta ja aika näyttää, milloin on hyvä aika siirtyä naisiin. Olen itse ajatellut, että kehittyminen tapahtuu arjessa, jota saan tehdä edustuksen mukana. Mieluummin pelaan 90 minuuttia U19-joukkueen kanssa kuin istun penkillä edustuksen kanssa. Nyt, kun treeneissä sujuu koko ajan paremmin, sitä tavoittelee koko ajan enemmän paikkaa edustuksessa.

Sevenius myöntää, että ero aiempiin kausiin kotimaan kentillä on iso.

– Treenaamme joka päivä kello 10.30 ja se on jokaisen pelaajan päähetki päivässä. Kilpailemme peliajasta, mutta myös työpaikoista. Treeneissä on kova intensiteetti, ei ole kevyitä treenejä. Jokainen haluaa näyttää joka päivä, ja sen näkee. Se, että treeneissä tullaan selkään ja revitään, on ihan normaalia, me treenaamme kuten pelaammekin. Minulla meni ensimmäiset pari viikkoa tottua rytmiin ja tempoon.

Seveniukselle kilpailu kuitenkin sopii. Hän on huomannut jo puolentoista kuukauden aikana kehityksen.

Lisäksi Sevenius elää Milanossa ammattilaisen unelmaa, josta hän on haaveillut 5-vuotiaasta lähtien. Siihen hän on myös aktiivisesti pyrkinyt esimerkiksi harjoittelemalla lukemattomia tunteja vapaa-ajallaan.

– Kyllä minä lataudun jokaisiin treeneihin sellaisella voittajan mentaliteetillä. Aika usein on kyllä mennyt niin, että lähden aivan päällikkönä ja tulen nöyränä tyttönä takaisin, Sevenius nauraa.

Kotimaan kentillä Sevenius on nuoresta iästään huolimatta kuulunut aina joukkueensa avainpelaajiin. Nyt hän on joutunut tottumaan uuteen tilanteeseen, kun avauksen paikka ei olekaan selviö.

– Se, että olisi ollut eilen todella hyvä treeneissä, ei välttämättä vaikuta huomisiin treeneihin lainkaan. Olen todellakin valmis taistelemaan peliajasta. Aloitetaan parista minuutista ja lähdetään siitä eteenpäin. Tietysti keskellä kautta seuraan tuleminen, kun luottamussuhteet pelaajien ja valmentajan välillä ovat jo luotu, on uusi tilanne. Ja vielä kun tulen todella paljon pienemmillä meriiteillä seuraan kuin moni muu täällä.

Kosovare Asllani pallon kanssa.
Oona Sevenius kertoo oppineensa seuran tähtipelaaja Kosovare Asllanilta paljon. Seuraava tavoite on päästä pelaamaan ruotsalaistähden kanssa. Kuva: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Seveniuksen elämä on mullistunut toden teolla viimeisen kahden kuukauden aikana. Ennen muuttoa Italiaan Sevenius asui kotona Nurmijärvellä perheensä kanssa ja kävi Pohjois-Haagan urheilulukiota. Nyt hän asuu Milanossa seuran omistamassa asunnossa, jossa hän jakaa keittiön muutaman seuran pelaajan kanssa.

– Muutos on ollut todella iso. Ensimmäistä kertaa muuttaa omilleen ulkomaille ja siihen päälle kulttuurierot... Ensimmäiset viikot yritin vain selviytyä, kun tietoa tuli niin paljon. Ensimmäisen kuukauden jälkeen arki alkoi pyörimään.

Sevenius on saanut paljon apua seuralta, minkä lisäksi perhe on ollut tukena.

– Ei ole ollut olo, että olisin yksin, mutta opeteltavaa on ollut paljon, Sevenius myöntää.

Italiassa asiat järjestyvät omalla painollaan, mikä on vaatinut Seveniukselta paljon opettelua. Vielä Suomessa asuessaan hän oli tottunut aikatauluttamaan arkeaan tarkasti jo hyvissä ajoin.

– Jos edellisenä iltana ilmoitetaan seuraavan päivän asioista, se on aikaisin. Usein asioista ilmoitetaan pari tuntia ennen, vaikka että käypäs laboratoriossa. Kaikki kyllä järjestyvät, taksi kyllä on sitten pihassa odottamassa. Täällä asioista ei turhaa stressata tai ilmoitella kauheasti aikaisemmin.

Oona Sevenius taistelee pallosta.
Oona Sevenius kamppailee alle 19-vuotiaiden tyttöjen kanssa EM-jatkokarsintaturnauksessa huhtikuussa paikasta kesän EM-lopputurnaukseen. Kuva: Getty Images for DFB

Kielenkin hän aikoo opetella, jalkapallosanastosta suurin osa onkin jo alussa.

Mutta entä lukio-opinnot?

– Noh... PHYK:lle iso kiitos joustavuudesta ja tuesta, heillekin tuli tieto viime tinkaan. Olemme saaneet sumplittua kaikki hyvin, olen etänä tehnyt kursseja. Viime viikolla kävimme kovaa keskustelua kirjoituksista, että pääsenkö tekemään ne ja hyvin lupaavalta näyttää, että saan tulla tekemään ne. Milloinkas ne olivatkaan, kahden ja puolen viikon päästä, Sevenius nauraa.

– Jos hyvin käy, että pääsen Suomeen ja kirjoitukset menevät läpi, minun pitäisi valmistua kolmeen vuoteen, mikä on aika uskomaton suoritus. Mutta ei nyt vielä tuuleteta...

Ruotsalaistähtien ympäröimä

AC Milanissa Seveniuksella on joukkuekavereita myös Pohjoismaista: heistä nimekkäin on ruotsalaistähti Kosovare Asllani. Italialaisjätin miesten joukkueesta löytyy kuitenkin vielä Asllaniakin nimekkäämpi ruotsalainen: Zlatan Ibrahimovic. Seveniuskin on päässyt jo tapaamaan idolinsa, eikä tapaaminen unohdu hevin joukkuekavereiltakaan.

– Olin pelaamassa U19-pelin ja tuli vähän kaikenlaista kolhua. Olin hoidettavana ja lähdin sitten meidän taustajoukkojen jäsenen kanssa viimeisenä kävelemään treenikeskuksesta. Tulimme porteille, kun huomasin, että hyvänen aika, kävelin juuri auton ohi, jossa istuu Zlatan! Kävelimme pari metriä ohi, kun sanoin staffin jäsenelle, että tuossa on Zlatan, emme voi vain kävellä ohi!

Huoltojoukkojen jäsen kehotti Seveniusta lähestymään ruotsalaista supertähteä.

– Kävelin takaisin ikkunan toiselle puolelle ja tuijotin sisään. Hän ei kääntänyt katsettaan, vaan tuijotti vaan puhelintaan. Kävelin takaisin pois staffin jäsenen viereen ja huokailin, että ei hän nähnyt minua.

Seuran työntekijä kehotti Seveniusta koputtamaan ikkunaan.

– Mietin, että enhän minä voi, autohan on niin kallis. Hän heitti, että sitten jäät ilman kuvaa. Mietin hetken, menin takaisin auton viereen ja muina naisina koputin ikkunaan. Zlatan nosti katseensa ja minä ehdotin, että kävisikö yhteiskuva. Hän nousi autosta ja otettiin yhteiskuva. Ehdin sanoa, että olen iso fanisi. En edes ehtinyt tajuta, mitä hän vastasi, kun olin niin iloinen tilanteesta.

Seuraavana päivänä kaikki joukkueesta ja valmennusryhmän jäsenistä tiesivät tapauksesta.

– He kaikki kysyivät, että olenko minä ihan oikeasti koputtanut Zlatanin oveen. Nauroin, että olen, onko teillä yhteiskuvaa hänen kanssaan. Olen yhä edelleen saanut kuulla tapauksesta pilkkaavaan sävyyn, mutta mielestäni se oli sen arvoista, joten ei minua haittaa!

Suosittelemme sinulle