Hyppää sisältöön

Kuluttajien luottamus on edelleen matala, mutta pääekonomisti arvioi suunnan olevan paranemaan päin

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen arvioi toiveikkaasti, että kehnossa kuluttajaluottamuksessa pohjat on jo nähty.

Ihmisiä K-Citymarketin kassalla.
Kuluttajien arviot oman talouden nykytilasta ja odotukset omasta ja Suomen taloudesta pysyivät hyvin heikolla tasolla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT

Kuluttajien luottamus oli helmikuussa edelleen hyvin matala, mutta lukema nousi verrattuna tammi- ja joulukuun tasoon, kertoo Tilastokeskus.

Luottamusindikaattori oli helmikuussa tasolla -11,9, kun tammikuun luku oli -12,7 ja joulukuun -18,5. Viime vuoden helmikuussa indikaattori sai arvon -0,5, joka on pitkän ajan keskiarvoa (-2,1) parempi.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen totesi tviitissä, että suunta on paranemaan päin.

– Matkaa toki on pitkän ajan keskiarvoon vielä pitkälti, eli ei tästä nyt kauheasti riemuita voi. Mutta veikkaan, että pohjat on nyt nähty, Mikkonen sanoi.

Kuluttajien arviot kehnoja

Kuluttajien arviot oman talouden nykytilasta ja odotukset omasta ja Suomen taloudesta pysyivät hyvin heikolla tasolla. Suunnitelmat käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan pysyivät ennallaan ja hyvin niukkoina. Auton tai asunnon ostamista suunnitteli normaalia harvempi kuluttaja.

Vain yhdeksän prosenttia piti ajankohtaa otollisena hintaville hankinnoille.

Kuluttajien arvio kyselyhetken inflaatiosta nousi ennätystasolle, mutta odotus oli, että inflaatio olisi vuoden kuluttua hidastunut. Kuluttajat arvioivat helmikuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 8,6 prosenttia viime vuoden helmikuusta ja nousevat 5,2 prosenttia tulevan vuoden aikana. Oma rahatilanne koettiin synkistä luottamusluvuista kuitenkin jälleen hyväksi, ja työttömyyden uhan koettiin olevan tavanomaisella tasolla.

Alueellisesti luottamus nousi poikkeuksellisesti vahvimmilleen Itä-Suomessa, jossa luottamusindikaattorin lukema oli -3,1. Pohjois-Suomessa nähtiin maan synkimmät tunnelmat ja lukema oli -17,8.

Yrityspuolella oletukset ennallaan

Yrityspuolella luottamus on EK:n suhdannebarometrin mukaan pysynyt ennallaan viimeiset kolme kuukautta. Teollisuuden luottamus laski, mutta rakentamisessa, palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa lukemat paranivat.

EK:n johtaja Sami Pakarinen arvioi tiedotteessa yritysten olevan nyt odottavalla kannalla.

– Harvoin kannattaa painottaa yksittäisiä havaintoja, mutta talouden suhdanteen kannalta seuraavat pari havaintoa ovat monella tapaa ratkaisevia. Vahvistuvatko positiiviset signaalit taloudesta ja lisäävät luottamusta vai lähteekö luottamus uudelleen laskuun?

Pakarisen mukaan euroalueen ja Suomen taloudet ovat pärjänneet olosuhteisiin nähden hyvin pienin vaurioin tähän asti.

Suosittelemme sinulle