Hyppää sisältöön

Ei suuria otsikoita tai näyttäviä soolomaaleja – Olli Määttä on rakentanut upean NHL-uran, mutta huomasiko sitä kukaan?

Kaksi Stanley Cupia voittanut Olli Määttä oli alkuvuodesta siirtohuhujen kohteena. Tuore jatkosopimus Detroitiin rauhoitti tilanteen.

Olli Määttä lähikuvassa jääkiekkovarusteet päällään.
Olli Määttä on pelannut komean uran NHL:ssä siihen nähden, että hän on vasta 28-vuotias. Kuva: Ben Jackson / NHLI / Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Harva suomalaispelaaja on voittanut jääkiekon NHL:n mestaruutta yhtä matalalla profiililla kuin Olli Määttä – millään tavalla vähättelemättä jyväskyläläispuolustajaa.

Mikä parasta, JYP-kasvatti pokkasi Stanley Cupin kahdesti Pittsburghissa vuosina 2015–2017.

Kun Määttää pyydettiin hakemaan pokaali ensimmäisen mestaruuden ratkettua hetkeksi itselleen tv-kuvituksia varten, tämä kieltäytyi jyrkästi.

– En minä sitä ala muilta hakemaan. Kyllä sitä sitten ehtii, Määttä linjasi tiukasti.

Hän ei ole lipsunut muissakaan asioissa, joita NHL-ammattilaiselta vaaditaan. Maalikimaroissa Määttää näkee harvoin, mutta taustalla työmoraali on ollut huipputasolla jo kymmenen vuotta.

Pelaaja on kärsinyt paljon loukkaantumisista ja jopa vakavista sairasteluista, mutta yksikään kivi ei ole jäänyt kääntämättä paremman huomisen vuoksi.

Raa’alla perustyöllä ja kylmän viileällä peruspelaamisella noustaan harvemmin otsikoihin.

Olli Mättä Pittsburghin Stanley Cup -juhlissa.
Olli Määttä Stanley Cup -paraatissa vuonna 2017. Kuva: Icon Sportswire / AOP

Jonkinlaiseksi peruspuolustajan prototyypiksi profiloituva vaatimaton Määttä on rakentanut hämmentävässä hiljaisuudessa todella kovan luokan uraa.

Ikää on vasta 28 vuotta, mutta tilillä on jo 671 NHL-ottelua. Jos Määttä pysyy terveenä, 700 ottelun raja jää runkosarjan päättyessä kolmen ottelun päähän.

Vain viisi suomalaispuolustajaa on pelannut Määttää enemmän NHL:ssä: Teppo Numminen, Kimmo Timonen, Jyrki Lumme, Sami Salo ja Toni Lydman.

Ei Määtän uraa ehkä aivan ohi ole nukuttu, mutta ottelumäärät suhteessa ikään saattavat yllättää. Se sopii pelaajalle erinomaisesti.

– En ole räiskyvä persoona millään tavalla, aika vaniljaa varmasti. Ehkä olen hieman yrittänyt kehittää sitäkin puolta, että olisi enemmän halua ratkaista ja olla tähti. Samaan aikaan täytyy tajuta oma rooli joukkueessa. Mitä varten siellä on ja mitä tekee parhaiten, Määttä sanoo.

Määtän pelaaminen ei ole koskaan perustunut opportunistiseen haikailuun, vaan jämäkän kylmään joukkueen etua ajavaan peruspeliin. Hän voi olla luistelijana kulmikas, mutta paikkaa vajetta sijoittumalla erinomaisesti ja kamppailemalla kovaa.

Määttä nousi Ontarion junioriliigan kautta NHL:n ykköskierroksen varaukseksi. Minäkuva pelaajana on hänelle harvinaisen kirkas ja sitä kautta tekeminen on selkeää.

– Kun katsoo liigan parhaita puolustajia, he tekevät paljon pieniä asioita todella hyvin. Sellaisia, joita iso yleisö ei ehkä huomaa katsoa, Määttä avaa.

– Olen yrittänyt paljon katsoa huipuilta pieniä juttuja oman pään lähtöihin, viivapelaamiseen ja moneen asiaan. Kun tekee paljon töitä, se myös palkitsee.

Ei ole sattumaa, että Määtän NHL-uran tehotilasto on toista sataa maalia plussalla. Eikä pelaaja sattumaan uskokaan.

– Kovan työnteon ja oppimisen kautta saa myös pomppuja, jotka saattavat näyttää onnekkailta, mutta itse asiassa se voikin lähteä hyvästä sijoittumisesta, Määttä sanoo.

Olli Määtän jämäkkää pelaamista omalla siniviivalla.

Vaikean kautta uuteen nousuun

Pelkkää voitontanssia ei Määtänkään NHL-ura ole ollut. Alkutaivalta sävyttivät toistuvat loukkaantumiset ja etenkin Los Angelesissa alku oli vaikea.

Määttä haki itseään, liikettään ja pelaamistaan ylipäätään. Mestaripuolustaja ei välttynyt katsomokomennuksiltakaan.

Monien vaiheiden jälkeen Määttä sai alkaneeksi kaudeksi Detroitista vain vuoden mittaisen ja 2,25 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Pelaaja oli tullut kauas talven 2016 pitkästä, yli 24 miljoonan dollarin Pittsburgh-sopimuksesta – ja tuolloin palkat olivat pienempiä kuin nyt.

Nyt Määtän ura on uudessa nosteessa. Paljon kokenut peluri on luutinut tshekkitähti Filip Hronekin vierellä hyvin. Helmikuussa pitkään velloneet siirtohuhut päättyivät Red Wingsin kanssa tehtyyn kaksivuotiseen jatkosopimukseen.

Esimerkiksi maalit on kirjattu kaksikon jäällä ollessa Detroitille 21–11. Maalijakauma on koko sarjan seitsemänneksi paras (vähintään 200 peliminuuttia). Päästettyjä maaleja tuntia kohden kaksikolla on 1,49 – kuudenneksi vähiten sarjassa.

– Oli se jatkosopimus helpotus. Siirtopuheet ovat aina stressitekijä, vaikka kuinka pyrkii mediaa välttelemään. Detroitista on tosi hyvä mieli, miten asiat ovat lähteneet oikeaan suuntaan. Pääsin hyvin heti sisään, pelitapa sopii hyvin ja saan hienoa luottamusta pelaajilta, joiden kanssa pelaan, Määttä kiittelee.

Olli Määttä juttelee pelikaverinsa kanssa.
Määttä (vas.) kuuluu Detroitin kokeneempaan kaartiin. Kuva: NHLI/Getty Images

Varmana joukkuepelaajana tunnettu Määttä nauttii luottamusta Detroitissa. Häneltä odotettaneen myös johtajuutta nuoressa joukkueessa.

– Olen pelannut kolmessa (Pittsburgh, Chicago, Los Angeles) joukkueessa, missä on ollut älyttömän kovia johtajia. Olen oppinut paljon, Määttä kertoo.

– En ole muuttanut mitään omassa tekemisessä, mutta nuoria pyrin huomioimaan. Muistan tarkkaan, millaista oli nuorena mennä kovaan Pittsburghiin. Kyllä siellä aika varpaillaan meni ja tarkkaan katsoi, mihin astuu.

Määtän mukaan Penguinsissa vanhemmat pelaajat ottivat hänet avosylin vastaan. Hän pystyi keskittymään vain pelaamiseen.

– Totta kai myös kerrottiin, kun asioita piti tehdä toisin ja siitä oppi. Ymmärrän nyt, miten tärkeää se on joukkueen toimimisen kannalta, Määttä linjaa.

Työ edellä

Olli Määttä ei olisi Olli Määttä, jos hän alkaisi liikaa tunnelmoida menneitä tai haaveilla tulevia. Tuhannen ottelun NHL-ura on JYPin miehelle mahdollista, mutta pelaajan oma ajatus ei karkaa huomista pidemmälle.

– Ei tässä osaa fiilistellä ottelumääriä. Sen voin sanoa, että äkkiä se menee.

Määttä sanoo oppineensa työnteon merkityksen katsellessaan Sidney Crosbyn ja Kris Letangin kaltaisia pelimiehiä.

– En halua liikaa miettiä mihinkään suuntaan, vaan lyödä kaikki nyt likoon täällä ja olla saamani luottamuksen arvoinen. Koko ajan pitää kehittyä tai sitten ei kohta enää pysy perässä.

Suosittelemme sinulle