Hyppää sisältöön

Lapin kuntajohtajat: Apteekeille pitää saada palvelupisteitä joustavammin

Lapin liiton kannanoton mukaan Fimea ei esimerkiksi myöntänyt Tervolan apteekille lupaa palvelupisteelle, koska kirkonkylän apteekki sijaitsi Fimean mukaan liian lähellä palvelupistettä.

Apteekin lääkehyllyssä on tyhjä kohta, kun lääke on myyty loppuun. Edessä on lappu, jossa kerrotaan, että tuotetta ei ole tällä hetkellä saatavilla.
Apteekin palvelupisteiltä saa itsehoitolääkkeitä. Kuvituskuva. Kuva: Minna Matintupa/Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin kunnanjohtajat esittävät, että apteekkien palvelupisteille pitäisi myöntää lupia joustavammin. Lähikaupoissa olevien palvelupisteiden avulla erilaisia itsehoitolääkkeitä on saatavilla myös iltaisin ja viikonloppuisin, kun apteekit ovat kiinni.

Tällä varmistetaan lääkejakelua syrjäseuduilla ja haja-asutusalueella.

Luvan apteekin palvelupisteelle myöntää Fimea. Lapin liiton kannanoton mukaan esimerkiksi Tervolan keskustaan ei todennäköisesti myönnettäisi lupaa palvelupisteelle, koska se tulisi liian lähelle apteekkia. Palvelupistelupaa ei ole haettu , mutta apteekkari on tiedustellut asiaa Fimealta.

Tervolan kirkonkylän apteekin ollessa kiinni itsehoitolääkkeitä saa palvelupisteeltä lähimmillään Tervolan Louen kylältä, Keminmaan apteekista tai Rovaniemen Muurolan kylän palvelupisteeltä.

Tällaisia matkoja pidetään kohtuuttomina, ja lääkkeidenostomatkaa kalliina varsinkin tilanteessa, kun joudutaan käyttämään taksia.

Korjattu 28.2. kello 11.36 Tervolan apteekki ei ole hakenut Fimealta lupaa palvelupisteelle, vaan tiedustellut asiaa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme