Hyppää sisältöön

Osa kasvihuoneilta lomautetuista työntekijöistä lähti kotimaahansa - Närpiössä istutetaan taas uusia taimia täyttä häkää

Moni kasvihuoneviljelijä sulki ovensa talvikaudeksi ja lomautti työntekijöitään. Nyt uusien taimien istutus on alkanut ja osa lomautetuista on palannut töihin.

Kuokkalan puutarhan kasvihuone
Kasvihuoneilla on alkanut taimien istutus. Arkistokuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Jaana Mattila

Osa Närpiön kasvihuoneiden ulkomaalaisista työntekijöistä on palannut lomautuksen ajaksi kotimaahansa.

Suurin osa kasvihuoneista sulki ovensa talvikaudeksi korkean sähkön hinnan vuoksi. TE-toimiston rekisterin mukaan tammikuun lopussa Närpiön, Kristiinankaupungin, Kaskisten ja Korsnäsin kasvihuoneista oli lomautettuna 160 henkilöä.

Kasvihuoneviljelijöitä edustavan osuuskunta Närpiön vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka toteaa, että kotimaahansa lähteneet ovat palaamassa keväällä takaisin Suomeen. Osa työntekijöistä ei voinut lähteä minnekään, sillä ovat perheellisiä, joiden lapset ovat täällä koulussa.

Skullbacka kertoo, että lähes kaikki Närpiön kasvihuoneet ovat tällä hetkellä avanneet ovensa. Närpiön vihannes työllistää pakkaamolla noin 65 työntekijää, kesäkuukausina yli 100 henkilöä.

– Taimi-istutukset on aloitettu muutama viikko sitten. Uusia taimia laitetaan kasvuun täyttä häkää, ja se vaikuttaa myös työllisyyteen.

Työntekijöitä tarvitaan nyt taimien istutukseen, mutta Skullbacka arvioi, että sadonkorjuun alkaessa huhtikuussa koko vahvuus on pikkuhiljaa tuotannossa.

Kasvihuoneviljelijät eivät hänen mukaansa mieti enää sähkön hintaa, vaan heidän katseensa on nyt keväässä.

– Uuden sesongin pitäisi alkaa, ja työvoimaa otetaan sisään sen mukaan, miten töitä on tarjolla.

Suosittelemme sinulle