Hyppää sisältöön

Alaspäin näyttävä zombie-liikennevalo herättää kännykkää tuijottavan jalankulkijan

Raisiosta löytyy kahden vilkkaan suojatien edestä punaista valoa maahan heijastava liikennevalopylväs.

Suojatien edessä maassa näkyy punainen valo.
Kuva on Porista. jossa ensimmäiset zombie-valot asennettiin vuonna 2021. Arkistokuva. Kuva: Pipsa Uutto / Yle
Tarja Hiltunen

Raision kaupunki asennutti alkuvuodesta kahden suojatien eteen niin sanotut zombie-liikennevalot. Mallia otettiin Porista, jonne valot tulivat vuonna 2021.

Jalankulun kieltävä punainen valo heijastuu maahan, jolloin esimerkiksi matkapuhelimeen keskittynyt jalankulkija havaitsee valon paremmin.

Raision valot löytyvät vilkkailta jalankulkuväyliltä Torikujalta ja Alhaistentieltä.

Alhaistentien lähettyvillä ovat sekä Rasekon ammattioppilaitos, Raision kauppaoppilaitos ja lukio.

– Nuorillahan kännykkä on usein kädessä ja Nesteentien alittava alikulku kerää opiskelijoita samaan paikkaan, joten paikka valikoitui siksi, sanoo Raision kaupungin suunnitteluinsinööri Nina Vartiainen.

Liikennevalot ovat muuten kuin normaalit liikennevalot normaaleine vaihtumisaikoineen, mutta pylväässä oleva lisäosa heijastaa punaisen valon alaspäin. Vihreää valoa liikennevalot eivät maahan heijasta.

Raision kaupunki ei ole saanut valoista palautetta. Kaupunki ei ole vielä tehnyt seurantaa valojen toimivuudesta. Vartiaisen mukaan niitä ei aiota hankkia lisää.

Porissa valoista on saatu hyviä kokemuksia.

Yrjönkadun ja Itsenäisyydenkadun risteyksessä tapahtui vuosina 2011–2015 yhdeksän ja vuosina 2016–2020 kaikkiaan seitsemän poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta. Parin viime vuoden aikana risteyksessä ei ole tilastoitu onnettomuuksia.

Porin kaupungin mukaan valoilla on ollut positiivinen vaikutus.

Suosittelemme