Hyppää sisältöön

Ongelmat Kokkolan suurteollisuusalueella syvenevät, jos säiliöautot seisahtuvat – jo nyt varastot täyttyvät ja raaka-aineista on pulaa

Osa tehtaista on joutunut rajoittamaan tuotantoa, osa tähyilee jo lisää varastotilaa.

Etualalla kyltti suurteollisuusalueella olevista yrityksistä, vieressä suuri höyryputki ja tehdasrakennuksia taka-alalla.
Suurteollisuuden toisistaan riippuvaiset raaka-ainevirrat vaarantuvat lakon seurauksena. Esimerkiksi alueelta saatavalla höyryllä ja hukkalämmöllä tehdään 40 prosenttia kokkolalaisten kaukolämmöstä. Kuva: Raila Paavola / Yle
Ari Vihanta

Ahtaajien lakko satamissa vaikeuttaa Kokkolan suurteollisuusalueen toimintaa. Osassa tehtaista tuotantoa on jouduttu rajoittamaan, mutta päänvaivaa lakko tuo muillekin.

Tehtaiden raaka-ainevarat alkavat ehtyä ja etenkin toimitukset asiakkaille seisovat. Esimerkiksi Cabbilla, Umicorella ja Woikoskella tuotanto on kuitenkin pyörinyt vielä normaalisti.

Tehtaiden varastot alkavat täyttyä ja esimerkiksi kobolttijalostamo Umicorella mietitään jo lisävarastotilan hankkimista.

– Meidän kannalta kriittistä on, että emme saa tuotteita asiakkaille. Kemikaali- ja raaka-ainevarastoja on vielä, että pystymme ylläpitämään tuotantoa. Valmiiden tuotteiden varastot alkavat täyttyä. Joudumme etsimään varastotilaa muualta, että saamme hieman lisäaikaa toiminnalle, kertoo Umicore Finlandin toimitusjohtaja Heikki Pihlaja.

Hienokemikaalien sopimusvalmistaja Cabb on vielä selvinnyt niin, ettei lakko ole vaikuttanut tuotantoon.

– Kyllähän lakko hankaloittaa toimintaamme ja teettää hirveästi töitä, mutta vielä ei ole tuotantoa tarvinnut rajoittaa. Ikävä tilanne, toteaa Cabbin toimitusjohtaja Ari Venninen.

Suurteollisuusalueen ongelmat voivat heijastua myös tavallisten kokkolalaisten elämään, mikäli teollisuuden hukkalämpöön nojautuva kaukolämmöntuotanto häiriintyy.

Kokkolan Energia turvautunut öljyyn ja turpeeseen

AKT:n satamalakko on aiheuttanut osassa Kokkolan suurteollisuusalueen yrityksissä tuotantorajoituksia. Niiden vuoksi Kokkolan Energia ei ole saanut tehtailta riittävää määrää höyryä ja hukkalämpöä. Kokkolan Energia on joutunut polttamaan tilalla öljyä ja normaalia enemmän turvetta.

Tilanne näytti loppuviikosta uhkaavalta, mutta AKT:n kanssa päästiin sopuun tehdasalueelle menevän rikastelastin purkamisesta, mikä mahdollisti tuotannon jatkumisen.

Boliden Kokkolan toimitusjohtaja Antti Kontiainen ei halua kommentoida lakkotilanteen vaikutuksia millään tavoin, vedoten herkkään neuvottelutilanteeseen.

Osa kemikaaleista kulkee säiliöautoilla

Mikäli lakko laajenee keskiviikkona säiliöautoalalle, monien kriittisten kemikaalien saaminen vaikeutuu.

– Joitakin kemikaaleja meille tulee säiliöautoilla. Jollei siellä ole isännät ajamassa, alkaa se nopeasti vaikuttaa meidän toimintaan, että tietyt kemikaalit loppuvat, sanoo Heikki Pihlaja Umicorelta.

Woikoskella on suurteollisuusalueella ilmakaasutehdas, hiilidioksiditehdas ja vetytehdas. Vielä lakko ei ole vaikeuttanut millään tavoin Woikosken toimintaan. Mikäli säiliöautot pysähtyvät keskiviikkona, ongelmia tulee asiakastoimituksiin.

– Suuri osa tuotteistamme menee putkea pitkin suurteollisuusalueen asiakkaillemme, joten niihin se ei vaikuta. Kuljetamme myös säiliöautoilla tuotteitamme, joten niihin asiakkaisiin se vaikuttaisi, kertoo tekninen johtaja Olli Bergmann.

Suosittelemme sinulle