Hyppää sisältöön

Orava yllätti alamäkiluistelun MM-osakilpailussa – seikkailu rännissä tallentui kilpailijan kameraan

Lajin MM-sarja huipentui Etelä-Pohjanmaalla lauantaina. Maailmanmestaruudet jäivät Suomeen miesten ja nuorten sarjoissa. Naisten mestaruus meni Itävaltaan.

MM-sarjan päätösosakilpailussa sattui lajin luonteeseen kuuluvia kaatumisia, mutta isommilta haavereilta säästyttiin. Suurin yllätys oli radalle osunut orava. Kuva kilpailijan kypäräkamerasta.
Sari Möller

Soinissa Etelä-Pohjanmaalla viikonloppuna järjestetyssä alamäkiluistelun MM-osakilpailussa suurimmasta yllätyksestä vastasi ränniin puusta hypännyt orava.

Orava lyöttäytyi luistelijoiden matkaan perjantain harjoituksissa ja tuli taltioiduksi kameraankin. Urheilijoiden ja luontokappaleen matkaa voit katsoa tästä tai jutun päävideosta.

Orava pääsi rännistä ulos kurvissa patjoja pitkin vahingoittamattomana.

– Kenellekään ei käynyt mitenkään, vaikka luistelijat säikähtivät varmasti yhtä paljon kuin oravakin, sanoo Soinissa järjestelyistä vastannut Kari Laasala.

Soinin radan huippunopeuksia ei ole vielä ehditty mitata. Alamäkiluistelussa esimerkiksi Itävallassa on mitattu 50 kilometrin vauhteja, mutta Soinin rata on luokitukseltaan vaativa ja esimerkiksi erilaisten hyppyjen takia maksimivauhtia ei voi päästellä.

Videosta näkyy, että oravan vauhti ei riitä luistelijoita päihittämään.

Vastaavia tilanteita ei alamäkiluistelussa usein nähdä. Esimerkiksi Rautalammin luonnonradalla ei ole laitoja.

– Nyt eläimet saavat taas olla rauhassa ja käyttää ränniä omiin tarkoituksiinsa, hymyilee Laasala.

Lisää: Alamäkiluistelijat kilpailevat maailmanmestaruuksista tänään Etelä-Pohjanmaalla – tältä näyttää upouusi, luonnonjäälle tehty kilparata

Katsojia yli odotusten

Kari Laasalan mukaan on hyvin todennäköistä, että Soinin rata on MM-osakilpailukäytössä myös ensi vuonna, sillä paikalla olleen kansainvälisen liiton johdon palaute oli kiittävää.

Tänä vuonna miesten maailmanmestaruuden vei nimiinsä Mirko Lahti. Nuorten maailmanmestaruuden nappasi Linus Ollikainen, ja naisten maailmanmestariksi kruunattiin Itävallan Veronika Windisch.

MM-osakilpailu on aiheuttanut Soinissa myös paljon yhteydenottoja kotimaasta, ja Laasala uskoo kuhinan lajin ympärillä kasvavan alueella.

Järjestäjät ovat hyvin tyytyväisiä tapahtuman suosioon. Katsojia oli 1 200, ja parkkipaikaksi aurattu neljän hehtaarin pelto oli täynnä.

– Kyseessä on uusi laji maakunnassa, eikä osattu arvioida paljonko väkeä tulisi. Muutamaan sataan olisi oltu tyytyväisiä.

Laasalan mukaan nyt mietitään, miten tapahtumaa voi kehittää. Osakilpailu puristettiin pystyyn kahdessa kuukaudessa Soinin Sisun vapaaehtoisvoimin ja lajiliiton tuella.

Suosittelemme sinulle