Hyppää sisältöön

Lumimäärät vaihtelevat jatkossa paikallisesti paljon ja lyhyen matkan sisällä erot voivat olla kymmeniä senttejä, kuten Vaalassa ja Puolangalla

Vaalassa lumensyvyys on 16 senttimetriä ja 80 kilometrin päässä Puolangan Paljakassa lunta on 91 senttimetriä. Meteorologin mukaan lumimäärien isoista vaihteluista on tulossa uusi normaali.

Lumisia puita Puolangan Paljakassa.
Paljakan mittausasema on vuodesta toiseen maamme runsaslumisinta seutua. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Sanna Kähkönen

Lumimäärä vaihtelee tänäkin talvena paikallisesti paljon. Vaalan Pelsolla oli maanantaina 27. helmikuuta Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta 16 senttimetriä, kun 80 kilometrin päässä Puolangan Paljakassa on lunta 91 senttimetriä.

Vuonna 2020 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lumensyvyyden ero oli vastaavalla kohdalla maan jyrkin.

Tänä vuonna Kainuussa lunta on tavanomaista enemmän ja Pohjois-Pohjanmaalla selvästi tavanomaista vähemmän. Sama koskee suurempaa osaa maata.

– Tilanne on erityislaatuinen, sanoo meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Lumensyvyyden suuri ero johtuu esimerkiksi Paljakan sijainnista. Korkealla oleva mittausasema on vuodesta toiseen maamme runsaslumisinta seutua. Vaala edustaa normaalia vähälumisempaa seutua, jossa sade tulee enimmäkseen vetenä.

Kotakorven mukaan lumimäärien isoista vaihteluista on tulossa uusi normaali, kun lämpötilat alkavat olla yhä enemmän lähellä nollaa ja sademäärät ovat kasvussa.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 1. maaliskuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme