Hyppää sisältöön

Lumin ja Pyryn kohtalo selviää tiistaina – Ähtärin eläinpuisto on jo aloittanut valmistelut pandojen palauttamiseksi Kiinaan

Ähtärin eläinpuiston hallitus kokoontuu tiistai-iltana päättämään, palauttaako se pandat Kiinaan. Virkatyöryhmän selvitys ei siihen ehdi.

Panda syö bambua Ähtärin pandatalossa
Ähtärin eläinpuiston hallitus päättää Lumin ja Pyryn kohtalosta tiistai-iltana. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle
Heidi-Maria Harju

Ähtärin pandat voivat edelleen saada valtion tukea.

Ministeriöistä kootun virkatyöryhmän selvitys on viivästynyt, mutta maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoo, että valtion tuki on vielä täysin mahdollinen.

Ongelmana on se, millä tavalla tuki voidaan pandoille ohjata, sillä eläinpuiston talous on heikolla pohjalla, eikä valtio voi sen toimintaa rahoittaa.

Asia on siis edelleen virkatyöryhmässä selvittelyssä.

– Valtion tuki pitää kohdentaa niin, ettei olla riippuvaisia eläinpuiston taloudellisesta tilanteesta, Husu-Kallio sanoo.

Ähtärin eläinpuiston hallitus päättänee tiistai-iltana, palautetaanko pandat Kiinaan. Asia joudutaan päättämään tämänhetkisillä tiedoilla.

Eläinpuisto on jo kuitenkin aloittanut valmistelut isopandojen, Lumin ja Pyryn, palauttamiseksi Kiinaan. Taustalla on valtion tuen poisvetäminen.

Tammikuussa valtiovarainministeriön pohjaesityksessä Ähtärin pandoille varattiin viisi miljoonaa euroa. Myöhemmin summa tarkentui kolmeen miljoonaan. Asia herätti kuitenkin runsaasti kritiikkiä, ja rahoitus lopulta peruttiin.

Husu-Kallio ei näe, että työryhmän päätöksellä olisi kiire, sillä eduskunta ei pysty päättämään mahdollisesta rahoituksesta tällä vaalikaudella.

Eduskunnan istuntokausi päättyy perjantaina 3.3.

Suosittelemme sinulle