Hyppää sisältöön

Osuuskauppojen banaanipula on hellittänyt, mutta ahtaajalakon pitkittyminen voi tuoda yksittäisiä tuotepuutteita

Viime viikolla osassa S-ryhmän kauppoja oli niukkuutta banaaneista, mutta nyt niiden saatavuus on normalisoitunut. Myös K-kaupoissa luotetaan, että tavaraa on hyllyissä lähes tavalliseen tapaan.

Kyltti Triplan Prismassa Helsingissä kertoi Chiquita-banaanien mahdollisesta loppumisesta .
Kyltti Triplan Prismassa Helsingissä kertoi 21.2.2023 Chiquita-banaanien mahdollisesta loppumisesta. SOK:n mukaan banaanien saatavuus on nyt normalisoitunut. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jarmo Koponen

Ahtaajien työtaistelutoimien ei odoteta helmi-maaliskuun vaihteessa aiheuttavan merkittäviä puutteita ruokakauppojen valikoimiin, arvioivat SOK ja Kesko.

– Ennakoimme, että alkavan viikon osalta tilanne säilyy vielä hyvänä, mutta tietysti jos lakko pitkittyy useamman viikon mittaiseksi, niin silloin voi alkaa esiintyä yksittäisiä tuotepuutteita, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan logistiikkajohtaja Jyrki Tomminen.

Tuotteiden riittävyys selittyy osittain sillä, että lakkoon on varauduttu.

– Olemme pystyneet ennakoimaan lakon vaikutuksia toiminnassamme hyvin, eikä tällä hetkellä saatavuuden osalta näy merkittäviä poikkeamia, toteaa SOK:n päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Viime viikolla osassa S-ryhmän kauppoja oli pulaa banaaneista, mutta nyt tilanne on kohentunut.

– Viime viikolla banaanien toimituksissa oli jonkin verran haasteita, mikä näkyi yksittäisissä myymälöissämme. Banaanienkin saatavuustilanne on normalisoitunut, Päällysaho sanoo.

Huomattavaa myös on, että suuri osa ruokakauppojen tuotteista on kotimaisia.

– Kokonaismyynnistä suomalaisten tuotteiden osuus on meillä noin 80 prosenttia, ja tämä osuus saadaan hoidettua normaalisti, emmekä ole laajasti tuonnin varassa, sanoo Keskon Tomminen.

Silti hän korostaa, että ahtaajilla tärkeä osa kaupan logistiikkaketjussa.

– Normaalisti ahtaajien työpanos on erittäin keskeinen, heidän toimestaan trailerit vedetään laivoista pois ja sitä kautta eteenpäin, muotoilee Tomminen.

Suosittelemme sinulle