Hyppää sisältöön

AKT:n lakko näkynyt kauppojen banaanihyllyillä: ”Tuontitavaroiden saatavuus heikkenee, mikäli lakko pitkittyy”

Mikäli lakko laajenee kuorma-autoalalle keskiviikkona, puutteita yksittäisistä tuotteista tulee hiljalleen lisää.

Kyltti Triplan Prismassa Helsingissä kertoi Chiquita-banaanien mahdollisesta loppumisesta .
Kyltti Triplan Prismassa Helsingissä ennakoi banaanien mahdollisesta loppumisesta 21. helmikuuta. Viime viikonloppuna monen pohjalaiskaupan banaanihyllyt ammottivat tyhjyyttään. Kuva: Silja Viitala / Yle
Ari Vihanta,
Matti Rinnekangas

Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa KPO:n myymälöissä AKT:n lakko näkyy tällä hetkellä yksittäisten tuotteiden kohdalla, kertoo market-toimialajohtaja Antti Paananen.

Jotkut tuotteet täydentyvät rajatusti, mutta esimerkiksi banaania oli maanantaiaamuna saatu lisää Kokkolan Prismaan. Myös Minimani-ketjusta kerrotaan, että banaania on saatu kauppoihin lisää.

– Mitään suurempaa vaikutusta lakolla ei ole vielä ollut. Lakon pitkittyessä se näkyy etenkin hedelmä- ja vihannesosastojen tuontituotteissa, kertoo Minimanin myyntijohtaja Marika Salmela.

Mikäli lakko laajenee keskiviikkona koskemaan kuorma-autoalaa, hankaloittaa se entisestään kauppojen toimintaa.

– Vaikea tässä vaiheessa vielä ennakoida, miten se näkyisi. Kuluttajille tuskin mitään radikaalia haittaa ei ensimmäisinä päivinä tulisi, joitakin yksittäisiä puutteita voisi tulla, arvelee Marika Salmela Minimanista.

KPO:ssa toivotaan, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman nopeasti.

– On selvää, että ennemmin tai myöhemmin tuontitavaran osalta alkaa mahdollisesti tulla ongelmia enemmän, jos pyörät eivät pyöri, Paananen sanoo.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa Eepeessä lakko on näkynyt lähinnä banaanihyllyllä, kertoo kaupallinen johtaja Jari Palo. Hänen mukaansa lakon jatkuminen näkyisi tuontituotteista eniten hedelmissä ja vihanneksissa.

– Tällä hetkellä näyttäisi, että vielä eletään normaalisti, mutta tilannetta seurataan päivittäin, Palo sanoo.

Suosittelemme sinulle