Hyppää sisältöön

Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa Etelä-Savossa – alueella sekä avoimia työpaikkoja että työvoimapulaa

Muun muassa Mikkeliin kaivataan lisää työvoimaa sosiaali- ja terveysalalle. Sen sijaan eniten ylitarjontaa löytyy myyjistä, kirvesmiehistä ja talonrakentajista.

Stetoskooppi sairaanhoitajan kaulassa.
Etelä-Savon alueella eniten pulaa on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista. Kuvituskuva. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle
Henni Jokinen

Etelä-Savossa on runsaasti avoimia työpaikkoja. Koko Suomen keskiarvoon verrattuna Etelä-Savon työvoiman kysyntä on korkea.

Eniten pulaa on sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä. Alalla on matala työttömyys, jonka lisäksi työpaikkoja on auki paljon.

Pulaa on myös elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä, hitsaajista, koneistajista sekä kuorma-autonkuljettajista.

Etelä-Savon Ely-keskuksen tiedotteen mukaan työvoimapulaa voitaisiin helpottaa koulutuksella ja työperusteisella maahanmuutolla.

Siirtymistä ylitarjonnan ammateista voisi tukea lyhyemmillä koulutusjaksoilla. Niissä keskityttäisi tutkinnon sijaan työllistymisen kannalta keskeisten taitojen opetteluun.

– Etelä-Savossa näyttäisi siltä, että datan perusteella kohtaannon haasteet liittyvät aloihin, joilla on matala palkkataso. Lisäksi epätyypillisten työsuhteiden (muita kuin kokopäivätyötä tekevien kokoaikaisia työsuhteita esim. osa-aikatyö ja työvoiman vuokraukseen perustuva työ) lisääntyminen vaikuttaisi olevan sidoksissa kohtaanto-ongelman kasvuun, kommentoi työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Juho Peltonen.

Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa pidettiin tiistaina 21.2.2023 Paikkoja auki, etsitään tekijät! -kiertue, jossa etsittiin ratkaisuja työvoiman saatavuuden parantamiseksi. Tapahtumassa työministeri Tuula Haatainen ja TEM:n asiantuntijat kommentoivat työllistymisen ongelmakohtia ja mahdollisia ratkaisuja.

– Hankkeessa on käynyt selväksi, että meidän pitää miettiä uudestaan, miten työvoima saadaan riittämään. Esimerkiksi ylitarjonta-ammateista työvoimapula-aloille siirtyminen, kansainvälinen rekrytointi ja jo Suomessa olevien maahanmuuttajien työllistäminen ovat keinoja, joilla työvoimapulaa saadaan helpotettua, totesi Haatainen.

Ratkaisua työllisyyden ongelmiin toivotaan myös Etelä-Savon oppilaitosten opiskelijoista. Heidän toivotaan työllistyvän maakuntaan valmistumisen jälkeen.

Etelä-Savon työllisyystilanne on heikentynyt entisestään Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Suosittelemme sinulle