Hyppää sisältöön

Stora Enso on keskeyttänyt Varkauden kartonkitehtaan toiminnan ahtaajien lakon takia

Stora Enso on keskeyttänyt kartonkitehtaalla palkanmaksun suurelta osalta työntekijöitä. Syynä on, että tuotteita ei saada lähtemään tehtaalta, kun satamat eivät vedä ja välivarastoja ei ole.

Stora Enson pakkauskartonkikone Varkaudessa.
Stora Enson Varkauden tehtaiden pakkauskartonkikone. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Keijo Salokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Stora Enso on keskeyttänyt Varkauden pakkauskartonkitehtaan tuotannon toistaiseksi. Tehtaiden pääluottamusmies Juha Leskinen kertoo, että yhtiö on keskeyttänyt kartonkipuolelta noin 150 työntekijän sekä suurelta osin myös toimihenkilöiden palkanmaksun viime viikon lopulla. Töissä on lähinnä ylläpidon henkilöstöä. Kartonkitehtaalla on noin 230 työntekijää.

Keskeytys ei koske Stora Enson Varkauden tehtaiden puupuolta, eli sahaa ja viilupuutehdasta.

– Voima-asematuotannot, eli kaukolämpöä annetaan ja tehtaita pidetään lämpimänä, on käynnissä ja niissä on muutamia tukitoimintoja ja kunnossapitoa toiminnassa, kertoo Leskinen.

Palkanmaksun keskeyttäminen merkitsee työntekijöiden kannalta sitä, että työnantaja on velvollinen maksamaan palkkaa seitsemän päivän ajan, minkä jälkeen työntekijän on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.

Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kommentoi Ylelle lyhyesti palkanmaksun keskeyttämistä Varkauden pakkauskartonkitehtaalla.

– Kysymys on siitä, että meidän täytyi pysäyttää tehtaan tuotanto viime viikolla AKT:n lakon vuoksi. Varastot täyttyivät ja ikävä kyllä ei pystytty enää toimimaan.

Härkösen mukaan on vaikea arvioida kuinka kauan palkanmaksu on poikki.

– Toivomme neuvottelujen jatkuvan ja sovun löytyvän AKT:n kanssa.

Viestintäjohtaja Satu Härkönen ei kommentoi millainen taloudellinen vaikutus Varkauden pakkauskartonkitehtaan tuotannon keskeyttämisellä on yhtiölle.

Muualla käytetty lomautuksia

Stora Enso on kertonut muilla tehtaillaan lakkotilanteeseen liittyvistä lomautuksista. Pääluottamusmies Leskinen tulkitsee että palkanmaksun keskeytyksellä Varkaudessa haetaan säästöjä.

– Rivien välistä voi lukea että säästöjä haetaan, kun huomattavasti nopeammin voi henkilöstön palkanmaksun perusteella laittaa tehtaalta pihalle. Lomautuksessa aika on 14 vuorokautta. Ikinä ei ole itselle tällaista tapahtunut aikaisemmin.

Leskisen mukaan irtisanomisista ei ole pelkoa, sillä tehtaan tilauskanta on nousussa, kun rullia ei lähde maailmalle. Päinvastoin tehtaalla on ollut käynnissä uusien työntekijöiden rekrytointi.

Keskeytyksestä kertoi ensimmäisenä Warkauden Lehti. Stora Enson viestinnästä on kerrottu lehdelle, että tuotannon alasajon syynä on auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakko, joka on sulkenut Suomen vientisatamat. Samalla kannalla on myös tehtaan pääluottamusmies.

– Kun ei pystytä rullia lastaamaan laivoihin ja laittamaan maailmalle, eikä ole varastotiloja minne niitä ajaisi välivarastoon. Yksinkertaisesti rullat eivät lähde tehtaalta, kertoo Leskinen.

Leskisen mukaan tehtaan työntekijät ymmärtävät ja tukevat lakossa olevia.

– Kyllä meillä on täysi tuki heille, kovista asioistahan ne pojat siellä taistelee. Se on heidän tehtävä taistella ja me mennään sen mukaan mitä pystytään täällä.

Stora Ensolla on Varkaudessa sellutehtaan sisältävä pakkauskartonkitehdas, saha sekä puisten rakennuselementtien viilupuutehdas. Yhtiöllä on Varkaudessa yhteensä noin 400 vakituista työntekijää.

Artikkelia tarkennettu 28.2. klo 8.40: Tuotannon keskeytyksessä on kyse pelkästä pakkauskartonkitehtaasta, ei koko Stora Enson Varkauden tehtaiden toiminnasta.

Artikkeliin lisätty 28.2. klo 9.57 Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkösen kommentteja.

Artikkelia tarkennettu 1.3.2023: Stora Enso ei enää toimita kaukolämpöä Varkauden aluelämmölle vaan sen kaukoämpö tulee valtaosin Riikivoiman voimalaitokselta.

Suosittelemme sinulle