Hyppää sisältöön

Marin: Naton uskottavuus kärsii viivyttelyn takia – Helsingissä vieraileva Stoltenberg vakuutti sotilasliiton toimivan, jos Suomea uhataan

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliitto ei voisi olla reagoimatta, jos Suomea ja Ruotsia uhattaisiin ennen jäseneksi pääsyä. Demaritaustainen pääsihteeri on Helsingissä Pohjoismaiden demarijohtajien vieraana.

Naton Stoltenberg: Venäjän voitto antaisi väärän viestin itsevaltaisille johtajille
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Naton uskottavuus uhattuna, kun Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on vieläkin jäissä.

– Toivoin, että meistä olisi jo tullut [Nato-] jäseniä. Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Naton vaatimukset, mutta me edelleen odotamme. Tämä tietenkin kyseenalaistaa Naton avoimien ovien politiikkaa sekä Naton uskottavuutta, Marin sanoo.

Marin puhui tiedotustilaisuudessa yhdessä Suomessa vierailevan sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa ennen kokouksen alkua. Stoltenberg on mukana Pohjoismaiden demarijohtajien ja ammattiliittojen keskusjärjestöjen SAMAK- kokouksessa tänään Helsingissä.

Suomen ja Ruotsin tie Natoon on pysähtynyt, koska Turkki ja Unkari eivät ole ratifioineet eli hyväksyneet maiden hakemuksia parlamenteissaan.

Stoltenberg vakuutteli, että Nato ei voisi katsoa vierestä, jos Suomea tai Ruotsia uhattaisiin Naton eteisessä. Hän luetteli syitä, miksi maat ovat nyt paremmassa asemassa kuin ennen Natoon hakemista.

– Suomi ja Ruotsi on kutsuttu Naton neuvottelupöytiin, ja ne otetaan osaksi Naton siviili- ja sotilasrakennetta, useat Nato-maat ovat luvanneet kahdenvälisiä turvatakuita – siksi olisi käsittämätöntä, että Suomea ja Ruotsia uhattaisiin ilman, että Nato reagoisi, Stoltenberg sanoo Helsingissä.

Alla olevasta videosta voit katsoa kokonaan Stoltenbergin ja Marinin tiedotustilaisuuden. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Sanna Marin ja Jens Stoltenberg vastaavat median kysymyksiin ennen SAMAK-kokouksen alkua Helsingissä.

Stoltenberg toisti viestinsä siitä, että Suomen ja Ruotsin nopea pääsy sotilasliiton jäseniksi on nyt tärkeysjärjestyksessä ykkössijalla. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin asiassa on edistytty: Turkin, Suomen ja Ruotsin on määrä tavata ensi viikolla Naton päämajassa Brysselissä.

– Minun viestini on, että sekä Suomi ja Ruotsi ovat tehneet sen, mitä Turkki pyysi kolmenvälisessä sopimuksessa heinäkuussa Madridissa. Nyt on aika ratifioida ja toivottaa sekä Suomi että Ruotsi täysin tervetulleeksi jäseniksi, Stoltenberg sanoo.

Marin uskoo, että Suomi ja Ruotsi hyväksytään jäseniksi ennen Vilnan huippukokousta heinäkuussa.

Naton pääsihteerin on määrä tavata presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Helsingissä.

Stoltenberg varoitti Kiinasta

Sanna Marin ja Jens Stoltenberg puhuivat pohjoismaisten demarijohtajien SAMAK-kokouksen avajaispuheenvuorossa Helsingissä.

Ukraina tarvitsee Stoltenbergin mukaan pikaisesti lisää raskasta aseistusta sekä koulutusta.

Samalla hän vastasi huoliin, joiden mukaan aseapu voisi johtaa konfliktin leviämiseen Ukrainan ulkopuolella. Hänen mukaansa täysin riskitöntä vaihtoehtoa ei ole niin kuin Naton suurin naapuri on valmis valtaamaan toisen valtion.

– Suurin riski on se, että [Venäjä presidentti Vladimir] Putin voittaa Ukrainassa. Se näyttäisi itsevaltaisille johtajille, että hyökkäys kannattaa. Se tekisi maailmasta vaarallisemman ja meistä haavoittuvaisempia, Stoltenberg sanoo avajaispuheessaan.

Stoltenbergin mukaan on tärkeää, että sodan päättymisen jälkeen Ukrainan turvallisuus taataan, koska ”Ukrainan tulevaisuus on euroatlanttisessa perheessä” eli Natossa.

Stoltenberg varoitti puoluejohtajia Kiinasta.

– Euroopan riippuvuus venäläisestä kaasusta teki meistä haavoittuvaisen. Ei tehdä samaa virhettä Kiinan ja muiden itsevaltiaisten valtioiden kanssa.

– Mitä nyt tapahtuu Europpassa, voi käydä myöhemmin Aasiassa, Stoltenberg sanoo viitaten Kiinaan.

Sosiaalidemokraattitaustainen Jens Stoltenberg osallistuu tänään Helsingissä Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitean SAMAKin kokoukseen, jossa ovat mukana sosiaalidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat sekä ammattiliittojen keskusjärjestöt.

Jens Stoltenberg on ollut merkittävä hahmo Norjan sosiaalidemokraateissa: hän oli Norjan työväenpuolueen puheenjohtaja ja maan pääministeri vuosina 2000–2001 sekä 2005–2013.

Suosittelemme