Hyppää sisältöön

Narikkakaaos sulki opiskelijatapahtuman ovet Oulun Energia Areenalla – ”Rannekkeet oli kädessä, mutta sisään ei päästy”

Talvipäivien iltabileet jäivät sadoilta opettajaopiskelijoilta välistä. Ilta päättyikin useamman tunnin jonottamiseen napakassa pakkasessa.

Närbild av blåa studiehalare.
Opettajaopiskelijoiden Talvipäiviä on vietetty vuodesta 1947 lähtien. Kuva: Maj Lundström / Yle
Roosa Sarajärvi

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOLin Talvipäivät -opiskelijatapahtuma järjestettiin viime viikonloppuna Oulussa 15 vuoden tauon jälkeen. Kaikki järjestelyt eivät kuitenkaan menneet aivan suunnitelmien mukaan.

Tampereen yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Helmi Weide saapui Ouluun Talvipäiville. Tapahtuma kerää vuosittain yhteen noin 3 000 opettajaopiskelijaa.

Helmin ja monen muun opiskelijan viikonloppu oli tarkoitus huipentua lauantaina Oulun Energia Areenalla järjestettyihin iltabileisiin, joiden pääesiintyjänä oli Gasellit.

Puolentoista tunnin jonottamisesta huolimatta iltabileet jäivät sadoilta opiskelijoilta kokonaan välistä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

– Kun tuli meidän porukan vuoro, noin puolet meistä pääsi sisälle. Väkeä tuli koko ajan myös ulos ja kysyimme heiltä, millainen meno sisällä oli. He kertoivat, että narikassa oli pieni kaaos ja keikka oli alkanut, Helmi kuvailee.

Samaan aikaan jonon eteneminen pysähtyi. Helmi oli jonossa ensimmäisenä, kun hetken päästä Areenan oviin tuotiin printatut A4-paperit, joissa tapahtuman kerrottiin olevan täynnä.

– Sen enempää meille ei kerrottu mitään, pelkät laput silmien eteen. Rannekkeet oli kädessä, mutta sisään ei päästy.

Ovien sulkeuduttua myös järjestyksenvalvojat kehottivat opiskelijoita lähtemään.

– Jäimme siihen vielä hetkeksi äimistyneinä odottamaan. Kaikki olivat tietenkin tosi närkästyneitä ja jäässä, sillä keikkaa oli odotettu ja jonotettu yli tunti pakkasessa.

Sulkemisen syynä epäselvyydet narikassa

Oulussa järjestetyt Talvipäivät olivat Helmi Weiden neljännet. Hän ei ollut itse kokenut tai kuullut, että vastaavaa olisi aiempina vuosina tapahtunut.

SOOL tiedotti maanantaina selvittelevänsä illan kulkua Oulun Energia Areenan edustajien kanssa. Heille tulleiden yhteydenottojen perusteella myös järjestyksenvalvojat olivat ilmoittaneet jonottaneille opiskelijoille narikan olevan täynnä.

– Kyllä siitä jäi epäreilu olo. Järjestäjillä oli kuitenkin tieto osallistujamäärästä. Samoin sosiaalisesta mediasta sai käsityksen, että areenalle mahtuu hyvin porukkaa, vaikka tarkkaa kapasiteettia emme tienneet, Helmi kommentoi.

Talvipäivien ranneke maksoi 60–110 euroa riippuen siitä, onko liiton jäsen vai ei. Ranneke piti sisällään Areenan iltabileiden lisäksi muun muassa koulumajoituksen ja haalarimerkin.

Kaikesta huolimatta onnistunut viikonloppu

Iltabileiden peruuntuminen ei kuitenkaan onnistunut pilaamaan koko viikonlopun tunnelmaa. Helmi kuvailee viikonloppua onnistuneeksi, mutta lauantai-illan kokemusta epäinhimilliseksi. Hän toivookin, että opiskelijat otettaisiin asian käsittelyssä huomioon.

– Nyt opiskelijat jätettiin vessahädässä kylmään vähän epäinhimillisiin olosuhteisiin.

Yle tavoitti alkuviikosta tämän vuoden järjestelyistä vastanneen Oulun Talvipäiväyhdistyksen Ookko ry:n puheenjohtaja Hanna Juusolan, mutta hän ei vielä tällöin kommentoinut tapausta.

Suosittelemme sinulle