Hyppää sisältöön

Turku ei aio jäädä nuolemaan näppejään, kun UMK:lle etsitään uutta kotia: Turkuhalli valmiina ottamaan kopin tapahtumasta

Tapahtumakeskus Logomo on osoittautunut liian pieneksi paikaksi suositulle tapahtumalle. Turun kaupunki ja tapahtumatuottajat esittävät ratkaisuksi Turkuhallia.

Turkuhallin katsomoa ottelussa TPS-Kärpät.
Turun Palloseuran jääkiekkojoukkue käyttää Turkuhallia ahkerasti, mutta siellä järjestetään jo nyt muitakin isoja tapahtumia. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall,
Arttu Kuivanen

Turussa taistellaan vahvasti sen puolesta, että Uuden Musiikin Kilpailun finaali järjestetään jatkossakin kaupungissa. Turun tapahtumajohtaja Antti Kirkkola kertoo, että neuvottelut Yleisradion kanssa ovat vahvasti käynnissä ja Turku haluaa yhä olla UMK-kaupunki.

Kaupunki on valmis auttamaan tapahtumajärjestäjää kaikin tavoin muun muassa viestinnässä. Kirkkolan mukaan Turku on jo osoittanut olevansa vahva tapahtumakaupunki.

– Turusta voisi tulla Suomen San Remo. Turku on niin hieno kulttuurikaupunki, visioi Kirkkola.

Tapahtumakeskus Logomo on osoittautunut liian pieneksi paikaksi suositulle tapahtumalle. Kirkkolan mukaan Turkuhalli olisi sille hyvä vaihtoehto.

– Turkuhalli on loistava ja toimintakykyinen areena. Se taipuu kilpailun areenaksi ehdottomasti.

Lordi voitti Turussa 2006

Lordi voitti Turussa järjestetyn Euroviisujen Suomen karsinnan vuonna 2006. Silloin tapahtumapaikkana oli nykyisen Holiday Club Caribian yhteydessä ollut tapahtumahalli.

Myös Turkuhallissa on valittu Suomen edustaja Euroviisuihin vuonna 1991. Turku Liven liiketoimintajohtaja Heidi Aho kertoo, että Turun Palloseuran jääkiekko-otteluiden lisäksi hallissa järjestetään edelleen isoja tapahtumia.

– Olen ilmoittanut, että Turkuhalli on käytettävissä, jos UMK etsii uutta kotia. Olen tuonut meidän vahvuutemme tapahtumajärjestäjän tietoon. Tietenkin Yle tekee itsenäisesti päätöksensä, kertoo Aho.

Aho tietää, että tarve aiempaa suuremmalle tapahtumalle on olemassa, sillä tänä vuonna UMK:n suosio oli kova ja liput myytiin nopeasti loppuun. Turkuhalliin mahtuu 8 000 asiakasta. Se on selvästi suurempi kuin Logomo, johon mahtui 1 500 katsojaa.

– UMK:n tuotantovaatimukset ovat tietenkin vähän erilaiset kuin normaalissa konsertissa. Realistinen yleisömäärä on noin 6 000–7 000.

Turkuhallin etuna on, että siellä riittää paljon tilaa tuotannolle ja yleisölle.

– Normaalilla kaudellakin meillä on ollut esimerkiksi Disney on Ice -tyyppisiä kiertueita. Nekin ovat tarvinneet monta päivää rakennukseen ja purkuun, joten se on meille tuttua. Tv-tuotannot ovat meille tuttuja, niitähän teemme joka viikko monta kertaa TPS:n jääkiekko-otteluissa, kertoo Aho.

Aho aikoo antaa Ylen tuotantoryhmälle hetken aikaa vetää henkeä, mutta kohta on aika ottaa yhteyttä. Jääkiekkoliigan ohjelma lyödään pian lukkoon, joten sen vuoksi asiaan pitää saada selvyys.

Kokenut tapahtumatuottaja luottaa Turkuhalliin

Viihdealan yrittäjä Joona Haarala on kokenut tapahtumatuottaja. Hän on ohjannut takavuosina TPS:n ottelutapahtumia ja vastaa nykyään Tampereen Areenalla muun muassa Tapparan ja Ilveksen ottelutapahtumista.

– Kysyntää on ja se kertoo siitä, että UMK alkaa olla toimiva konsepti. Nyt ihan oikeasti kannattaa harkita vaihtoehtoja. Tampereen areenalle menee 15 000 katsojaa. Helsingin jäähalli, Turkuhalli ja Espoon areena ovat ne muut vaihtoehdot.

Tapahtumatuottaja Joona Haarala Tampereen uudessa jäähallissa ohjaamassa ottelutapahtumaa tietokoneellaan.
Joona Haarala työpaikallaan Tampereen Areenassa ohjaamassa Ilveksen ottelutapahtumaa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Haaralan mukaan kyse on siitä, mikä kaupunki haluaa UMK-tapahtumaa eniten.

– Viime viikonloppuna Turkuhalli oli loppuunmyyty, kun siellä oli tubettajien tapahtuma. Siellä oli jäätävän hyvä tunnelma. Meteli oli valtava. Turkuhallissa on paljon kovaa pintaa. Ääni kaikuu, kun yleisö huutaa. Se on todellinen noidankattila.

Joona Haarala muistuttaa, että Tampereen hallissa on paljon tapahtumia ja siellä pelaa kaksi jääkiekkojoukkuetta.

– Turun tapahtumatoimiston ja Antti Kirkkolan pitää tehdä paljon hommia, jotta he vakuuttavat Yleisradion päättävät henkilöt ja kisa saadaan Turkuun. Veikkaan, että Turku on vahvoilla, sillä siellä on halua saada pidettyä tapahtuma edelleen kaupungissa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 1. maaliskuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme